ΠΑΣΟΚ - ΝΔ / Σε πλήρη ρήξη Ανδρουλάκης-Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ / Σε πλήρη ρήξη Ανδρουλάκης-Μητσοτάκης

Η καταρρακωμένη δημοσκοπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε συνδυασμό με την απομόνωσή του από δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους και το εκβιαστικό γάντζωμα στο αφήγημα της αυτοδυναμίας και των πολλαπλών εκλογών οδήγησαν το Μ. Μαξίμου σε κλιμάκωση της επίθεσης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με φόντο τη δεξαμενή του Κέντρου.

Ο τρόπος που αντέδρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια από ό,τι έκανε έως τώρα πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε εκείνον για να βρεθεί ξανά στη θέση του πρωθυπουργού, έχει οδηγήσει σε σκληρή σύγκρουση τα δύο «στρατόπεδα». Η αντιπαράθεση μοιάζει να τροχιοδρομεί νέα δεδομένα όσον αφορά τις προοπτικές των μετεκλογικών συνεργασιών, αφού η απάντηση του Μ. Μαξίμου και του Ά. Γεωργιάδη ήταν ότι αν ο Ν. Ανδρουλάκης επιμείνει στον όρο που θέτει για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, η ευθύνη για τρίτες κάλπες θα βαρύνει εκείνον. «Καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη, αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα, βλέποντας τα πεπραγμένα του» δήλωσε ευθέως ο Ν. Ανδρουλάκης, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα Ανδρουλάκη για «τρίτο πρόσωπο», η τοποθέτησή του ότι συνεργασία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και η απόλυτη άρνηση εκ μέρους της Ν.Δ. αυτής της θέσης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού -εάν και εφόσον φτάσουν σε σημείο συζητήσεων μετά την πρώτη Κυριακή- προδιαγράφουν δυσοίωνες καταστάσεις για τις επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη. Εξού και η σκληρή γραμμή που χάραξε το Μ. Μαξίμου αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ την Τετάρτη.

Το τάιμινγκ της αποκάλυψης για Μενουδάκο

Ενδεικτικό της επιλογής του Ν. Ανδρουλάκη για οριστική σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά -διότι επιμένει να μην αποκλείει ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ., έστω και υπό μια σειρά προϋποθέσεων που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν καθεμιά ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους- είναι το γεγονός ότι επέλεξε τώρα, μετά από τόσους μήνες, να αποκαλύψει ότι ο πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει να αποσπάσει τη συναίνεσή του για «ξήλωμα» του Κ. Μενουδάκου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Αυτό είχε γίνει στη δεξίωση για την Επέτειο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό στις 24 Ιουλίου, δύο ημέρες προτού ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσής του από το Predator και ενώ ήδη γνώριζε για την απόπειρα δέκα ημέρες πριν το εν λόγω περιστατικό στο Προεδρικό.

Ο Ν. Ανδρουλάκης υπονόησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης -μην γνωρίζοντας τι ξέρει τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθησή του- επιχείρησε να τον παγιδεύσει, αποσπώντας τη συναίνεσή του για αλλαγή του κ. Μενουδάκου, εκτιμώντας ότι δεν ήταν πρόσωπο που θα μπορούσε να ελέγξει. Είπε ακόμη ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει την Κομισιόν για την πρόθεσή του να ενοποιήσει σε μια ενιαία αρχή την ΑΠΔΠΧ με την ΑΔΑΕ, όπου προΐσταται ο Χρ. Ράμμος. Υπενθυμίζεται δε ότι λίγες ημέρες πριν από όσα έγιναν στο Προεδρικό ο Κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει στην πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου να ηγηθεί αυτής της ενιαίας Αρχής, κάτι που δεν της «επέτρεψε» ο Ν. Ανδρουλάκης όταν τον ενημέρωσε για την πρόταση του πρωθυπουργού. Καθώς τότε δεν είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, η πρωτοβουλία Μητσοτάκη είχε εκληφθεί συνολικά από τον Τύπο ως προσπάθεια «διείσδυσης» στον χώρο της Κεντροαριστεράς και πλαγιοκόπησης του ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν των αποκαλύψεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε «με τρόπο σοκαριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι απλώς ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και δεκάδων ακόμη πολιτικών, αλλά επιχείρησε με χειρουργικό τρόπο να κλείσει πιθανές τρύπες και να συγκαλύψει τα ίχνη του, τοποθετώντας ακόμη έναν “Δούρειο Ίππο”’ σε μια κρίσιμη θέση, έναντι δύο ακέραιων, όπως αποδείχτηκε, λειτουργών που δεν μπορούσε να ελέγξει».

Οι όροι συνεργασίας και τα εσωκομματικά τύμπανα

Η θέση του Ν. Ανδρουλάκη περί τρίτου (πολιτικού) προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση συνεργασιών έχει εξοργίσει τον Κ. Μητσοτάκη, με το Μαξίμου να τον κατηγορεί για «πολιτικά εξωφρενική στάση». Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεχόταν οξεία επίθεση από την κυβέρνηση, ο Α. Λοβέρδος έσπευδε να δηλώσει από τον ΣΚΑΪ πως «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα - για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες». Η ηχηρή διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη ότι «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο» είναι χαρακτηριστική μιας εσωκομματικής κατάστασης που από το βράδυ των εκλογών μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Καθόλου τυχαία, από τη συνέντευξή του μια ημέρα νωρίτερα, σε ερωτήματα για τη στάση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων, ο Ν. Ανδρουλάκης υπογράμμιζε ότι «όποιος διαφωνεί έπρεπε να είχε διαφωνήσει εδώ και καιρό», προσθέτοντας ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει αποστασία, θα αποτύχει παταγωδώς. Σε κάθε περίπτωση, η παράμετρος που θα κρίνει τα πάντα για το ΠΑΣΟΚ είναι το ποσοστό που θα λάβει στην απλή αναλογική. Διευκρίνισε ότι αν δεν λάβει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» (12% και πάνω το προσδιόρισε ο Κ. Σκανδαλίδης), θα σημαίνει ότι δεν έλαβε εντολή για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση και θα μείνει στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι σε συζητήσεις για συνεργασία -με προγραμματική συμφωνία- θα συμμετάσχει «μόνο από την πρώτη Κυριακή»: «Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων».