Ιδιωτικοποίηση νερού / Πρωτοφανές «ράβε ξήλωνε» - Τέταρτη φορά φέρνουν αλλαγές

Ιδιωτικοποίηση νερού / Πρωτοφανές «ράβε ξήλωνε» - Τέταρτη φορά φέρνουν αλλαγές

Σταματημό δεν έχει το κυβερνητικό «ράβε-ξήλωνε» για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Μετά την κατάθεση του τρίτου πακέτου νομοτεχνικών βελτιώσεων που αφορά τις περιοχές Natura, τις περιβαλλοντικές έρευνες και την τα όρια των παραδοσιακών οικισμών, ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την κατάθεση και τέταρτου πακέτου που αφορά τις απαλλοτριώσεις.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους της ΝΔ σήμερα νωρίς το βράδυ, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα που αφορούν την εμπορευματοποίηση του νερού.

Μάλιστα, νωρίτερα ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος είχε καταγγείλει το αδιανόητο: Η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ το σώμα της Βουλής για την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να ενημερώνονται από τον Τύπο. «Αντικοινοβουλευτικό να μαθαίνουμε από τις εφημερίδες την απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου», δήλωσε συγκεκριμένα και αναφερόταν στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» που κάνει λόγο για «τρεις αλλαγές στο παρά πέντε».

Ο υπουργός Σκρέκας κατά την διαδικασία «κραύγαζε» πως το νερό θα παραμείνει στο δημόσιο, κατηγορώντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση - και συνακολούθως τους πολίτες που διαμαρτύρονται υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού - ως «φαντασιόπληκτους».

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να δώσει στο ξεπούλημα του νερού ευρωπαϊκές διαστάσεις, με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απευθύνει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απουσία διαβούλευσης του νομοσχεδίου με φορείς, καθώς και την πρωτοφανή παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.