Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Politico / Χρήστος Ράμμος, ο «εχθρός του κράτους» που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Politico / Χρήστος Ράμμος, ο «εχθρός του κράτους» που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

POLITICO screenshot ΡΑΜΜΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
screenshot POLITICO

Αναλυτικό άρθρο και δηλώσεις από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και τον κομβικό ρόλο που παίζει ο επιφανής δικαστικός στην προσπάθεια αποκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα το Politico, με τίτλο «Εχθρός του κράτους: Ο ερευνητής που αντιμετωπίζει το σκάνδαλο της κατασκοπίας», με αφορμή την χθεσινή ακρόαση στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ο Ράμμος είναι ο κύριος ερευνητής του σκανδάλου υποκλοπών που έχει σαρώσει την κυβέρνηση της Αθήνας και τον αρχηγό της, πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το καλοκαίρι και ασκεί πιέσεις στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επόμενων εκλογών», γράφει το Politico. Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ηγείται μιας από τις πιο δύσκολες έρευνες σε σχέση με την χρήση κακόβουλων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση κορυφαίων πολιτικών, μιας ελληνικής εκδοχής του Watergate του 1972 στις ΗΠΑ.

Το Politico τονίζει την στοχοποίηση του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής από την κυβερνητική παράταξη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ως συνεργάτη της αντιπολίτευσης που έχει υπερβεί την δικαιοδοσία του. Από την άλλη πλευρά, «για την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών ... είναι ένας ήρωας που έσπασε την ομερτά στην Ελλάδα για την πολιτική κατασκοπία».

Ο ίδιος ο Ράμμος λέει ότι «με παρουσιάζουν ως εργαλείο της αντιπολίτευσης στη χειρότερη περίπτωση ή ως έναν περίεργο Δον Κιχώτη, έναν εμμονικό άνθρωπο που θέλει να γίνει ο σωτήρας της Δημοκρατίας ... Απλώς κάνω το καθήκον μου. Και αυτό θεωρείται εξαιρετικό στις μέρες μας». Με την απόφαση να ερευνήσει ενεργά το σκάνδαλο, όπως περιγράφει ο Ράμμος, «από άγνωστη αρχή, η ΑΔΑΕ έγινε άθελά της πρωταγωνίστρια», καθώς η πολύ αργή εξέλιξη της δικαστικής έρευνας εμποδίζει την ουσιαστική και λεπτομερή εποπτεία της Δικαιοσύνης στις εξουσίες και τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών.

Πίσω από την επίσημη θέση που προβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι υπήρξαν «κέντρα» στις μυστικές υπηρεσίες που ωστόσο δεν σχετίζονται με τον πρωθυπουργό, υπάρχουν τα εμπόδια στο Ράμμο. Όταν ζήτησε να ενημερώσει εμπιστευτικά την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η ΝΔ μπλόκαρε αυτή την διαδικασία, θυμίζει το Politico. Χρειάστηκε τελικά να στείλει επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, για να ακολουθήσει η δημοσίευση στην Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες Ράμμου «σοβαρό ολίσθημα, θεσμικό και πολιτικό» και εκτίμησε ότι «προφανώς φιλοδοξεί να παίξει πολιτικό ρόλο σε μία ευαίσθητη περίοδο», ενώ ακόμη πιο επιθετικός, ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο Ράμμος «όχι απλώς άγγιξε τα όρια της έννομης τάξης, αλλά της προδοσίας».

Ο Ράμμος ωστόσο ξεκαθαρίζει τη θέση του. «Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να υποπτευόμαστε ότι όλα στη δημόσια ζωή γίνονται κομματικά, κάθε απόφαση υποκρύπτει πολιτική ή προσωπική ατζέντα. Το να είσαι σωστός και έντιμος επαγγελματίας δεν έχει βάρος». Για τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ εναντίον του τονίζει ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την προσωπικότητα, τη νοοτροπία και τις φιλοδοξίες μου» από το να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα. Διαμηνύει ταυτόχρονα ότι «δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ. Ούτε για μια στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να μου το επιβάλει» μέχρι να λήξει η θητεία του τον Μάιο του 2025. «Όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις συκοφαντίες, ψέματα και μίσος, κάποια στιγμή μπορεί να θες να τα αποφύγεις. Αλλά για μένα υπερισχύει το καθήκον».

Ζητά ωστόσο να προστατευτούν οι υφιστάμενοί του στην ΑΔΑΕ από τις απειλές που δέχεται η Αρχή. «Όπου υπάρχει φόβος δεν υπάρχει Δημοκρατία. Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον και σεβασμό για τους λειτουργούς που συνειδητά κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί μαζί τους ... Στην Ελλάδα δεν έχουμε πραγματικά κατανοήσει σε τι εξυπηρετούν οι ανεξάρτητες Αρχές ... Η κουλτούρα όλων των κομμάτων με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς ήταν κυρίως ότι οι ανεξάρτητες Αρχές είναι καλές και ευπρόσδεκτες αρκεί να μην μας ενοχλούν, αλλά όποτε γίνονται δυσάρεστες, τους επιτιθέμεθα. Τους θεωρούμε εισβολείς ... Έχουμε να κάνουμε με μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα του απορρήτου των επικοινωνιών ... Είναι σύνηθες για τη Δημοκρατία να έχει κρίσεις και έχει τα μέσα να τις ξεπεράσει, αλλά αυτό χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και μερικές φορές επίσης θάρρος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL