Αντώνης Ρουπακιώτης / Η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει την Χρυσή Αυγή για να πάρει τις ψήφους

Αντώνης Ρουπακιώτης / Η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει την Χρυσή Αυγή για να πάρει τις ψήφους

Πρόθεση μικροπολιτικής και ευκαιριακής αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου, καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο νομικός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σχολιάζοντας τις διαρροές για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αποτροπή καθόδου στις εκλογές του κόμματος, του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Ηλία κασιδιάρη.

Αυτό που «θέλει η κυβέρνηση είναι να καταπολεμήσει τη Χρυσή Αυγή προσδοκώντας ότι θα συλλέξει τις ψήφους» τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ και υπογράμμισε ότι πρόκειται για νομική ακροβασία.

Οποιαδήποτε σχετική νομοθετική ρύθμιση πρέπει προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα ότι αφορά «στο ναζιστικό φαινόμενο» προειδοποίησε ο πρώην υπουργός και υπογράμμισε ότι «δεν έχει δηλωθεί με επίσημο τρόπο, ότι η πρόταση νόμου που θα κατατεθεί και έχει ετοιμαστεί από την κυβέρνηση, αποβλέπει στην καταπολέμηση του νεοναζιστικού μορφώματος. Δεν το έχει πει. Και αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση. Αλλά αντιθέτως ομιλεί για κάθε κόμμα, για κάθε παράταξη η οποία  δεν εξυπηρετεί την ελευθερία του δημοκρατικού πολιτεύματος, και αυτό δεν είναι τυχαίο».

«Αν το αφήσουμε διάχυτο, έρχεται να επικυρωθεί ο λόγος του υπουργού Εσωτερικών –που το πιθανότερο, θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου– ότι “εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να κάνουμε το οτιδήποτε για να μην ξανακυβερνήσει η αριστερά”» επεσήμανε ο πρώην υπουργός αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη σύμφωνα με τις οποίες «ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

«Αντιλαμβάνεστε πλέον ότι πάμε σε ένα αδιέξοδο. Και δεν υπονοώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα στερηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ή το ΜέΡΑ25 από τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά υποστηρίζω ότι διαχέεται στην κοινή αντίληψη ο φόβος της Αριστεράς εν γένει» προειδοποίησε ο Αντ. Ρουπακιώτης επισημαίνοντας ότι «αν όντως η κυβέρνηση ήθελε να καταπολεμήσει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο πλέον – μικρής ή μεγάλης διάστασης, διαφορετική σε κάθε χώρα – όφειλε να επικοινωνήσει και με τα άλλα κόμματα έγκαιρα και να πει “για να δούμε, εδώ υπάρχει ένα κίνδυνος σε βάρος της δημοκρατίας”».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι «άλλο η διαβούλευση (σ.σ. στη Βουλή) και άλλο η προσυνεννόηση μεταξύ των κομμάτων ώστε να συγκλίνουν εκ τω προτέρων. Ξέρουμε ότι είναι στενά τα περιθώρια της διαβούλευσης στη Βουλή».

«Επιχειρούμε να σταθούμε στην κόψη του ξυραφιού» τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης και επισήμανε ότι το ναζιστικό φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί μέσω νόμου. Εξηγώντας τη σκέψη του, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε ότι «φτάσαμε στο σημείο τα κοινωνικά προβλήματα και τα πολιτικά ζητήματα να τα νομικοποιούμε. Λέγοντας ότι με έναν νόμο τα σβήνουμε όλα».

Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να εντοπιστούν οι ρίζες του ναζιστικού και του νεοναζιστικό φαινομένου. «Ποιες είναι οι κοινωνικές αιτίες. Ποια είναι η ανέχεια, ποια είναι η συντριβή των Θεσμών, ποιο είναι το αδιέξοδο της κοινωνίας που την οδηγεί προς αυτή την τάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι αντίθετος με τη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι «θα μπορούσα να συγκλίνω με μια ρύθμιση που βρίσκεται, έστω με δυσκολία, όχι απόμακρα από τη συνταγματική διάταξη».

«Εάν επιλέξουμε την ευκαιριακή προβολή, διότι περί αυτού πρόκειται δεν πρόκειται για καταπολέμηση. Απλούστατα θέλει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την Χρυσή Αυγή προσδοκώντας ότι θα συλλέξει τις ψήφους» σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης και τόνισε την ανάγκη να οριστεί «διάταξη στη σύγκριση τι τηρούμε. Το Σύνταγμα ή την καταπολέμηση της Χρυσής Αυγής. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε το Σύνταγμα».