Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
0.9°C5.7°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
1.5°C5.3°C
5 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.0°C8.0°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.6°C8.8°C
6 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
3.4°C5.0°C
4 BF 35%
Δημήτρης Τζανακόπουλος / Η φυγή Μητσοτάκη ισοδυναμεί με κατάφαση στο ερώτημα Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος / Η φυγή Μητσοτάκη ισοδυναμεί με κατάφαση στο ερώτημα Τσίπρα

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην χθεσινή ανερυθρίαστη και ανερμάτιστη παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αναφέρθηκε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιο για ΕΥΠ και παρακολουθήσεις, το οποίο και υπερψήφισε μόνη της η ΝΔ.

Όπως τόνισε ο βουλευτής ήταν πρωτοφανές η φυγή του Κ. Μητσοτάκη όταν κλήθηκε να απαντήσει στην καίρια και ευθεία ερώτηση του κ. Τσίπρα: «Παρακολούθησε η ΕΥΠ τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Παρακολούθησε τον κ. Χατζηδάκη;» Και «όταν ο κ. Τσίπρας του ζήτησε μια ευθεία και κατηγορηματική άρνηση ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να φύγει από την αίθουσα». Υπογραμμίζοντας ότι η φυγή Μητσοτάκη από τη βουλή, «ισοδυναμεί δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μας, με κατάφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα αναφέρθηκε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο οποίος έκανε συμψηφισμούς κατά την ομιλία του, τονίζοντας ότι «κ. Τσιάρα, είστε ο υπουργός-και σας το λέω ευθύτατα- που έγινε το «μακρύ χέρι» της ΕΥΠ στις 31.03.2021, όταν φέρατε τη διάταξη που «τύφλωσε» την ΑΔΑΕ, τη φέρατε με την υπογραφή σας μαζί με τον κ. Πικραμμένο. Επομένως εσείς ειδικά να προβαίνετε σε συμψηφισμούς δεν μπορείτε».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Δημ. Τζανακόπουλος διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν πρόκειται να συμμετέχει «καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη μεθόδευση συγκάλυψης, να έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε ποιους παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο μετά τις εκλογές και να οδηγείτε τη χώρα στη σκιά και το σκοτάδι. Από αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα απολύτως άρθρο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο».

Αναλυτικά η δευτερολογία του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια σε σχέση με τη χθεσινή παρουσία και παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, η οποία ήταν ανερυθρίαστη, ανερμάτιστη ιδιαίτερα στη προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου.

Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει. Αυτό που ήταν πρωτοφανές ήταν η φυγή του όταν κλήθηκε να απαντήσει στην καίρια και ευθεία ερώτηση του κ. Τσίπρα: Παρακολούθησε η ΕΥΠ τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Παρακολούθησε τον κ. Χατζηδάκη;

Η απάντηση του κ. Χατζηδάκη ήταν ότι δεν ξέρει και δεν θα μπορούσε να ξέρει. Και όταν ο κ. Τσίπρας του ζήτησε μια ευθεία και κατηγορηματική άρνηση ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να φύγει από την αίθουσα.

Η φυγή αυτή ισοδυναμεί δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μας, με κατάφαση.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και νέα γεγονότα. Σήμερα μάλιστα αυτά εμφανίζονται και στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης των New York Times, γεγονότα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από το Υπ. Εξωτερικών, γεγονότα που αποδεικνύουν ότι το σύνολο του επιτελικού κράτους ήταν μπλεγμένο στο δίκτυο των παρακολουθήσεων.

Ο γενικός γραμματέας οικονομικών σχέσεων του Υπ. Εξωτερικών κ. Σμυρλής, που ανήκει στον στενό κύκλο του κ. Μητσοτάκη, έδωσε άδεια για την εξαγωγή του predator. Και αυτό σήμερα αποτελεί είδηση σε όλο τον διεθνή Τύπο.

Σας ρώτησε πριν ο κ. Ραγκούσης αν για την εν λόγω άδεια υπάρχει η σχετική σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, αν δηλαδή η ΕΥΠ γνώριζε την ύπαρξη του predator ή όχι. Δεν απαντήσατε.

Κάθε μέρα ένα καινούριο στοιχείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και το κωμικό εδώ είναι ότι έχετε βάλει το σύνολο των αυλικών της κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν διαρκώς το μάντρα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Δεν είναι για παράδειγμα στοιχεία τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα» -τα αρχικά τους- και οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν το predator από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγ. Παρασκευή.  

Δεν είναι στοιχείο το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί φάκελοι, κατά τις ομολογίες των διοικητών της ΕΥΠ, και ιδιαίτερα οι φάκελοι που αφορούν τον κ. Ανδρουλάκη και κ. Κουκάκη.

Δεν αρκεί μια υπογραφή του εισαγγελέα για να καταστήσει μια παρακολούθηση νόμιμη. Απαιτείται υπαρκτός λόγος εθνικής ασφάλειας. Και τέτοιος λόγος όπως προκύπτει δεν υπάρχει για τις παρακολουθήσεις που είναι ομολογημένες από την κυβέρνησή σας.

Αφού έχετε τόσο ανάγκη επιπρόσθετων στοιχείων για να πειστείτε για το προφανές σας λέμε: δώστε τη δυνατότητα στους παρακολουθούμενους να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ.

Προκάλεσε χθες ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην ΑΔΑΕ να ζητήσουν αν όχι τα ονόματα, τουλάχιστον τις ιδιότητες των προσώπων που έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. Και εισέπραξε κατηγορηματική άρνηση.

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σιωπά για το θέμα των υποκλοπών. Είναι τουλάχιστον παράδοξο αυτό, αν όχι θρασύτατο. Είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης «να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή», σα να μην έχουν γίνει όσα έχουν γίνει, σα να μην υπάρχουν παράνομες παρακολουθήσεις, σα να μην υπάρχει predator. Λες και φταίει η αντιπολίτευση που έχετε μετατρέψει τη χώρα σε κατασκοπευτικό κράτος.

Και κάνετε και παραινέσεις να σταματήσουμε να το αναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, να σταματήσουμε να το έχουμε ως κεντρικό αντιπολιτευτικό ζήτημα.

Και κ. Πρόεδρε μας νουθετήσατε με πατρική στοργή να μην κάνουμε «θόρυβο» για την ΕΥΠ γιατί είναι σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα. Τα παραδείγματα που αναφέρατε αφορούσαν πληροφορίες της ΕΥΠ από το 1957 και 1981 για τη δραστηριότητα τρίτων κρατών, όχι για τις δραστηριότητες των αρχηγών των πολιτικών αντιπάλων άλλων κομμάτων εκείνης της περιόδου. Βεβαίως, ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποια άλλα παραδείγματα, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την περίοδο 1957 υπήρχε και κάτι που ονομαζόταν «παρασύνταγμα». Επομένως δεν γνωρίζω σε τι άλλες δραστηριότητες μπορεί εκείνη τη περίοδο η ΕΥΠ να επιδιδόταν. Εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι και σήμερα σε αυτές επιδίδεται.

Είπατε ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά αν υπήρχε η διάταξη που σας απονέμει αυτή τη νέα αρμοδιότητα και εξουσία. Αυτά τα «πολλά» θα τα μάθουμε ποτέ; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα. Με αυτό το νομοσχέδιο η καταφατική απάντηση στο ερώτημα γίνεται σχεδόν αδύνατη. Και εσείς οδηγείτε τον εαυτό σας σε αυτό το αδιέξοδο.

Μου κάνει εντύπωση και η επιμονή του κ. Τσιάρα σε διάφορους συμψηφισμούς. Κ. Τσιάρα, είστε ο υπουργός-και σας το λέω ευθύτατα- που έγινε το «μακρύ χέρι» της ΕΥΠ στις 31.03.2021, όταν φέρατε τη διάταξη που «τύφλωσε» την ΑΔΑΕ, τη φέρατε με την υπογραφή σας μαζί με τον κ. Πικραμμένο. Επομένως εσείς ειδικά να προβαίνετε σε συμψηφισμούς δεν μπορείτε.

Μας κατηγορήσατε δήθεν για το γεγονός ότι μετατρέψαμε το 370α από κακούργημα σε πλημμέλημα. Φέρατε το 2019 ένα νόμο τροποποιητικό του Π.Κ μετά από τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δικής σας; Αλλάξατε το 2019 το 370α; Δεν το αλλάξατε και έρχεστε τώρα να το αλλάξετε. Εσείς γιατί δεν το μετατρέψατε πάλι σε κακούργημα; Διότι προφανώς η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εσείς συγκροτήσατε το 2019 έκρινε ότι η επιλογή της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ορθή. Και τώρα επιχειρείτε με διάφορες λαθροχειρίες να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Είναι τουλάχιστον προκλητικό οι παρακολουθητές και οι υποκλοπείς, η κυβέρνηση της ΝΔ, να φέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο αυτό.

Εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη μεθόδευση συγκάλυψης, να έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε ποιους παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο μετά τις εκλογές και να οδηγείτε τη χώρα στη σκιά και το σκοτάδι. Από αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα απολύτως άρθρο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL