Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο συγκάλυψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο συγκάλυψης

Η ολομέλεια στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, την ύστατη προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ για συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αναγκαστεί να δώσει το παρών στο Κοινοβούλιο και να τοποθετηθεί, κάτι που έχει αποφύγει με κάθε τρόπο αρνούμενος να απαντήσει στις 5 ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ανελέητο αναμένεται να είναι το σφυροκόπημα από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήδη έχει κινηθεί θεσμικά με τις συναντήσεις που έκανε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μητσοτάκης όπως Όρμπαν

Το νομοσχέδιο δεν έπεσε από τον ουρανό, σε πολιτικό κενό, «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών» τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κυβέρνηση μιλάει για υποτιθέμενα νομικά και θεσμικά κενά. Ήταν οι τεχνολογικές αλλαγές και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών; Είναι προκλητικό και θρασύτατο να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο. Θεσμικό κενό επέτρεψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη; Θεσμικό κενό επέτρεψε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί το Predator; Θεσμικό κενό σας οδήγησε να παραβιάσετε τη συνταγματική νομιμότητα, να αντιτάξετε το απόρρητο τόσο απέναντι στην ΑΔΑΕ, όσο και απέναντι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή; Θεσμική ανεπάρκεια προκάλεσε την μεθοδευμένη προστασία Λαβράνου, Μπίτσιου, Δημητριάδη; αναρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος. Μήπως είναι αδιανόητη αλαζονία ο ισχυρισμός της κ. Βλάχου, ότι μπορεί να παρακολουθήσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μήπως είναι ψευδοερμηνεία της νομοθεσίας και παραβιάζει το Σύνταγμα η παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ελέγξει την ΕΥΠ; συνέχισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το θεσμικό κενό το δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις τροπολογίες Τσιάρα-Πικραμμένου και όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη». Καυτηρίασε σειρά παραμέτρων του νομοσχεδίου, όπως η τριετία για να ενημερωθεί κάποιος ότι παρακολουθείτο. «Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει το λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να έχουμε μάθει αν παρακολουθούνταν Υπουργοί και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως τόνισε. Το ίδιο ισχύει για το υλικό των παρακολουθήσεων, που μπορεί να καταστραφεί μετά από 6 μήνες.

«Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης. Και το χειρότερο είναι πως θέλει να πάει στις εκλογές με τους ίδιους όρους. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Μετά τις εκλογές όλα αυτά αφενός θα καταργηθούν ως νομοθετικές ρυθμίσεις και θα δουν το φως της δημοσιότητας όλες οι πραγματικές πληροφορίες που θα αποδείξουν περίτρανα την ενοχή σας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων 40 ετών». 

 

Στις αρχικές τοποθετήσεις, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο η «εθνική ασφάλεια» περιγράφεται ασαφώς, «ώστε να μην υπάρχουν ευδιάκριτα όρια εντός των οποίων πρέπει να κινηθούν οι αποφάσεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών» και τονίζει ότι ο ορισμός δεν συμβαδίζει με την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ, σύμφωνα με την οποία η εθνική νομοθεσία για τις μυστικές παρακολουθήσεις πρέπει να είναι επαρκώς σαφής ως προς τους όρους της.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Πέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς, πλήθος ομιλητών έχουν εγγραφεί στη συζήτηση, ενώ αναμένεται να υποβληθούν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL