Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
2.6°C9.6°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.5°C5.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
7.0°C10.5°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.4°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-0.1°C-0.1°C
0 BF 100%
Θεανώ Φωτίου / Θα άρουμε τις πολιτικές που επιδεινώνουν τη θέση των ανάπηρων 3 χρόνια τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεανώ Φωτίου / Θα άρουμε τις πολιτικές που επιδεινώνουν τη θέση των ανάπηρων 3 χρόνια τώρα

Η Θεανώ Φωτίου
(EUROKNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Δεσμευόμαστε να άρουμε τις πολιτικές που επιδεινώνουν σταθερά τη θέση των αναπήρων τρία χρόνια τώρα». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου. 

Αναλυτικά η δήλωση της Θεανώς Φωτίου:

«Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ, πιστεύοντας ότι πρέπει να ανατρέψουμε τις πολιτικές και κοινωνικές επιλογές που καθιστούν ανάπηρα τα άτομα με σωματικές, νοητικές, ψυχικές ή αισθητηριακές βλάβες ή χρόνιες παθήσεις. Να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να τους διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.

Τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν δυστυχώς στο περιθώριο κατά την πανδημία και σήμερα βιώνουν χωρίς καμία ενίσχυση την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Παρά τα μεγαλόσχημα επικοινωνιακά ψέματα της κυβέρνησης, η κατάστασή τους τρία χρόνια τώρα σταθερά επιδεινώνεται.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της ΝΔ για 2.000 προσωπικούς βοηθούς δεν έχει υλοποιηθεί εδώ κι ένα χρόνο, ενώ έχει ορισθεί ότι θα αξιολογηθεί με βάση τη λειτουργικότητα. Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που δήθεν λειτουργεί από 1η Νοεμβρίου ούτε ψηφιακή είναι, ούτε προς το παρόν απονέμεται. Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε χτες γενικόλογα την αποϊδρυματοποίηση, όταν ανάπηρα παιδιά απεβίωσαν πριν ένα χρόνο στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο δεν παρενέβη, ενώ πάγωσε την επαγγελματική αναδοχή και τις 160 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία μέτρα για την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ. Ανακοίνωσε εργασία μέσω του ΟΑΕΔ, ενώ το 2021 η ΝΔ κατάργησε τη μοριοδότηση ατόμων με αναπηρία άνω του 50% στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο Δημόσιο. Στον πρόσφατο νόμο 4997/22 απέρριψε τις προτάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, για επέκταση σε όλες τις αναπηρίες της διατήρησης της σύνταξης και του επιδόματος αναπηρίας όταν κάποιος βρει εργασία, για μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στη ανάπηρη μητέρα άνω του 50% και για αύξηση της επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, εφάρμοσε ως κυβέρνηση συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των αναπήρων, με κυρίαρχη την αποφυγή μείωσης συντάξεων και κατάργησης επιδομάτων αναπηρίας που απαιτούσαν εν μέσω μνημονίων οι θεσμοί, ζητώντας την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα. Συγχρόνως συγκέντρωσε και χορηγούσε όλα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ σε μηνιαία βάση.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των αναπήρων: Όπως τη γενναία αύξηση και την κατάργηση αδικιών στα αναπηρικά επιδόματα που παραμένουν παγωμένα για πάνω από δεκαετία. Τον προσωπικό βοηθό ή φροντιστή και σε 24ωρη βάση αν χρειάζεται, για 70.000 άτομα. Την εφαρμογή μέτρων προσβασιμότητας στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον, με πιλοτικό πρόγραμμα σε 20 πόλεις της Ελλάδας. Τη μεγαλύτερη άδεια μητρότητας για την ανάπηρη μητέρα. Την ουσιαστική αναμόρφωση των ΚΕΠΑ με πολλαπλασιασμό των γιατρών και των ειδικοτήτων στις υγειονομικές επιτροπές. Την έκδοση πραγματικά ψηφιακής κάρτας αναπήρου συνδεδεμένης με τον ηλεκτρονικό του φάκελο. Τη σταθερή επιδίωξη συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ανάπηρων και μη ανάπηρων παιδιών, τη συμμετοχή στην πολιτιστική δημιουργία και τον αθλητισμό.

Η ισοτιμία των ατόμων με αναπηρία μπορεί να επιτευχθεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι μόνον αν το κράτος άρει τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, με τη γενναιόδωρη δωρεάν διασφάλιση εκτεταμένων υπηρεσιών, παροχών και επιδομάτων». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL