Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
0.9°C4.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
1 °C
-2.1°C3.0°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
5 °C
4.8°C5.0°C
5 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.1°C7.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
2 °C
-0.5°C1.9°C
3 BF 48%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ψήφισε μόνη της τη διάλυση του ΕΣΥ - Σύσσωμο «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ψήφισε μόνη της τη διάλυση του ΕΣΥ - Σύσσωμο «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ)

Μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας (156 υπέρ- 141 κατά) δόθηκε η κυβερνητική χαριστική βολή στη δημόσια και δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το εκτρωματικό νομοσχέδιο. 

Ακόμη όμως και οι γαλάζιοι βουλευτές, που θα πουν θέλοντας και μη το «ναι», εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απρόθυμοι να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 18 βουλευτές της ΝΔ γράφτηκαν στον κατάλογο των ομιλητών στη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, άγριο ήταν το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο όραμα της ΝΔ για πελάτες και όχι ασθενείς, που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διάλυση του ΕΣΥ και την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για όλους εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ, αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», είναι η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της δημόσιας υγείας επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζετε την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχατε σχεδιάσει πριν την πανδημία, δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα. Βάζετε στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας και εμπόρους της ζωής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια όταν οι πολίτες είναι μόνοι τους χωρίς αξιοπρέπεια σε μία δοκιμασία της υγείας τους και ανέφερε ότι η δέσμευση είναι για ριζική ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΕΣΥ από μία προοδευτική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι σε βάθος τετραετίας θα εφαρμοστούν οι εξής πολιτικές για την αναγέννηση της δημόσιας υγείας:

 • Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
 • Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης. 
 • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας. 
 • Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)
 • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
 • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
 • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
 • Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας
 • Ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες. 
   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL