Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Γιάννης Λαβράνος / Μιλάει για πρώτη φορά - Τι λέει για τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Λαβράνος / Μιλάει για πρώτη φορά - Τι λέει για τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
(ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Για πρώτη φορά ο Γιάννης Λαβράβος, κομβικό πρόσωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, μιλάει δημόσια. Ο επιχειρηματίας που σχετίζεται με την Krikel απαντά για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Reporters United και την «Εφημερίδα των Συντακτών», η συνάντηση έγινε στο γραφείο του δικηγόρου του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου. Είναι ασαφές τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είχαν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες μηνών πριν τελικά ο Γιάννης Λαβράνος αποφασίσει να μιλήσει και αυτό έγινε εφικτό μόνο αφού την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου του στάλθηκαν ερωτήσεις για τη σχέση του με τις υποκλοπές και τις πλαστές ταυτότητες.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2019, όταν ένας νεαρός Ελληνας του εξωτερικού με καταξιωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια. Αρχικά από τις συνεννοήσεις ο νεαρός καταλαβαίνει ότι θα συναντήσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού επικοινώνησε μαζί του ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος.

Συναντήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Mayfair στο Λονδίνο. Ο Λαβράνος προέταξε την εγγύτητά του με το Μαξίμου: «Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στο machine learning». Ο επιχειρηματίας τού εξήγησε ότι αργότερα θα ερχόταν στο ραντεβού κι ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Πράγματι εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς ο Γιάννης Λαβράνος για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, είπε πως έχουν συναντηθεί «μόνο μία φορά», πριν από χρόνια, λίγο αφότου εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ. Η συνάντηση έγινε με μεσολάβηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Reporters United και «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρουν ότι το μήνυμα του Λαβράνου είναι διπλό: πρώτον, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές. Δεύτερον, επιμένει -αν και όχι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο όπως παλιότερα- ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η στάση αυτή αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με ό,τι υποστήριζε η πλευρά Λαβράνου και Krikel ώς τώρα. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Σταμάτης Τρίμπαλης είχε δηλώσει στην Εξεταστική ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Λαβράνο, κάτι που επανέλαβε και ο Λαβράνος στη σχετική συνάντηση. Ο τελευταίος όμως παραδέχεται πλέον ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Ο Γιάννης Λαβράνος λέει ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ότι ζει και επιχειρεί από το Λονδίνο. Ομως αρνήθηκε να υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τους Reporters United, ο Γιάννης Λαβράνος έχει αστυνομική φύλαξη από την ΕΛΑΣ. Πώς λοιπόν ένας επιχειρηματίας ο οποίος, σύμφωνα με δική του δήλωση, δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα από το 2012, διαθέτει φύλαξη από το κράτος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL