Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Όπλο της Δεξιάς η αποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπλο της Δεξιάς η αποχή

ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
EFE/Mauricio Dueñas Castañeda

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ωστόσο το ιταλικό παράδειγμα, μετά το γαλλικό, το βρετανικό, το αμερικάνικο κ.ο.κ., μας δείχνει πως υπάρχει ένα λάθος ακόμα μεγαλύτερο: Να μείνει κανείς μακριά από την κάλπη. 

Η Ιταλία, που ως το 1979 είχε ποσοστά συμμετοχής άνω του 90%, στις τελευταίες εκλογές σημείωσε διπλό αρνητικό ρεκόρ καθώς η αποχή αυξήθηκε κατά 9% από τις εκλογές του 2018 -η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε ποτέ στη γείτονα μεταξύ δύο αναμετρήσεων- και 16 εκατομμύρια Ιταλοί δεν πλησίασαν καν τα εκλογικά τμήματα. Κάπως έτσι, με την αρωγή και του εκλογικού νόμου, Μελόνι - Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι επικράτησαν κατά κράτος σε Βουλή και Γερουσία παρ’ ότι έλαβαν σχεδόν τις ίδιες ψήφους με το 2018 (με εσωτερική ανακατανομή υπέρ των κληρονόμων του Μουσολίνι), με ένα πρόγραμμα κράμα θατσερισμού και φορολογικής εύνοιας των πλουσιότερων έναντι μιας κεντροαριστεράς την οποία εμφάνισαν ως βαθιά συστημική δύναμη… 

Η αποχή δεν ήταν καθόλου ομοιόμορφη: Ο πλουσιότερος Βορράς κατέγραψε ποσοστά συμμετοχής σημαντικά υψηλότερα από το 63,91% εθνικό μέσο όρο, ενώ ο φτωχότερος Νότος κατέγραψε συμμετοχή μεταξύ 50-53%. Ανάλογες τάσεις είχαμε στις φτωχότερες συνοικίες, όπως και στα στρώματα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία επέλεξαν αποχή ή Κ5Α (που τροφοδότησε το 40% της συνολικής αποχής), γυρίζοντας παράλληλα (σχετικά) την πλάτη στη Μελόνι, που όμως κέρδισε περιοχές με πολλούς μετανάστες, ενώ της έδωσαν τη σχετική πρωτιά εργάτες και μεσοαστικά στρώματα. Ωστόσο, σε αυτά τα ίδια τα εργατικά στρώματα καταγράφηκαν υψηλότερα του μέσου όρου ποσοστά αποχής, κάτι που διαπιστώθηκε και στις γυναίκες (41%), ενώ οι πτυχιούχοι προσήλθαν στις κάλπες, επιλέγοντας Δημοκρατικό Κόμμα ή κέντρο (Ρέντσι - Καλέντα).

Δεδομένου ότι παρεμφερείς τάσεις βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και σε άλλες δυτικές χώρες, που πλήττονται από τη φτωχοποίηση, την όλο και εντονότερη αύξηση των ανισοτήτων και τη συνακόλουθη κρίση εμπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και ό,τι εκλαμβάνεται ως σύστημα, μάλλον θα πρέπει να ξαναδούμε εδώ την τακτική, που  ακολουθεί σταθερά η Ν.Δ. Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει την ταξική του πολιτική. Το αντίθετο: Ενόσω ευνοεί τα υψηλότερα στρώματα και την αισχροκέρδεια, δίνοντας  ανέξοδες υποσχέσεις στα μεσαία στρώματα, αυξάνει τα ντεσιμπέλ μιας τοξικής αντιπαράθεσης, που δεν προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η ίδια είναι αθώα για όσα αποκαλύπτονται, αλλά -με τη συνδρομή της “ενημέρωσης 108”- ότι “όλοι ίδιοι είναι”. Τροφοδοτεί έτσι συνειδητά την απογοήτευση όσων βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται ώστε τελικά να μείνουν μακριά από την κάλπη (όλων των άλλων δυνάμεων) στις εκλογές της απλής αναλογικής. Για τη Ν.Δ., όπως για τη Δεξιά σε όλο τον κόσμο, η αποχή είναι όπλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL