Ο Ράμμος και το (γ)ράμμα του νόμου

Ο Ράμμος και το (γ)ράμμα του νόμου

Οσοι ευλόγως έθεταν όλο το τελευταίο διάστημα το γνωστό ερώτημα αν «υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας» έλαβαν μια πρώτη απάντηση διά στόματος του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου με τα όσα κατέθεσε για δύο συνεχείς ημέρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Παρά τις φασιστικού τύπου απειλές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή, που θύμισαν την πιο σκοτεινή εποχή της ΕΡΕ, ο επί σαράντα χρόνια δικαστικός και πρόεδρος της ΑΑΔΕ, σεβόμενος τη διαδρομή του, τους νόμους και το σύνταγμα, υπέδειξε την ομερτά που έχει στήσει η κυβέρνηση, κατεδαφίζοντας τη γελοία τακτική της αποσιώπησης με την επίκληση του απορρήτου.

«Είναι μη σύννομη η άρνηση πρόσβασης στα στοιχεία των υπό διερεύνηση παρακολουθήσεων» τόνισε ο κ. Ράμμος, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται σε ένα Κράτος Δικαίου η αδιαφάνεια. «Το σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες. Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό» φέρεται να υποστήριξε, τονίζοντας πως «σαράντα χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω για συγκάλυψη υποθέσεων».

Οι βόμβες που έριξε ο έμπειρος δικαστικός κατεδαφίζοντας τις  γαλάζιες προσπάθειες για αντιπερισπασμούς επιβεβαίωσαν τα αυτονόητα και εξόχως επιβαρυντικά για το πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και τον άμεσο προϊστάμενό του και πρωθυπουργό της χώρας: το αρχείο υποκλοπής του προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταστράφηκε την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε στον Άρειο Πάγο να καταγγείλει την απόπειρα παγίδευσής του. Επιπλέον έχουμε την αποκάλυψη ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ επικαλούμενος το «απόρρητο» και το «καθήκον εχεμύθειας», κάτι που έπραξε και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που ενέκρινε τις παρακολουθήσεις.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια συγκλονιστική -και εξωφρενική ταυτόχρονα- εξέλιξη, καθώς για να προστατευτούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επικαλούνται το απόρρητο απέναντι στην αρμόδια Αρχή (ΑΑΔΕ) που ελέγχει κατά το σύνταγμα την ΕΥΠ.

Ο δικαστής Ράμμος είπε και έπραξε το αυτονόητο. Τώρα είναι σειρά της Δικαιοσύνης να ερευνήσει τα όσα υποστήριξε με σθένος ένας δικαστικός με τεράστια διαδρομή. Για να γνωρίζουμε αν εξακολουθεί στη χώρα να λειτουργεί η Δικαιοσύνη.