Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Ή ανίκανος ή παρακρατικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ή ανίκανος ή παρακρατικός

Μητσοτάκης τηλέφωνο
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα πράγματα είναι απλά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή δεν ήξερε τι έκαναν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέων στην ΕΥΠ ή ήξερε. Αν δεν ήξερε, είναι ανίκανος (γιατί την έχει υπό την εποπτεία του). Αν ήξερε, είναι παρακράτος. Και η προσωπική ανικανότητα και το παρακράτος οδηγούν σε ένα πράγμα: στην παραίτηση Μητσοτάκη (ή στην αποπομπή του, αν δεν παραιτείται).

Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία εδράζεται στην παραδοχή ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν απειλούν το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό υπάρχει και η πρόνοια του συντάγματος υπέρ των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως κόμματος. Ο Κ. Μητσοτάκης παραβίασε τον θεμελιώδη κανόνα της Μεταπολίτευσης. Αν η παραβίασή του γίνει αποδεκτή ως «νόμιμη» πρακτική (όπως ισχυρίστηκε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός), ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την Ελλάδα. Το πρόσθετο πρόβλημα είναι πως ο Κ. Μητσοτάκης με όσα είπε στο διάγγελμά του θεωρεί ότι δικαιούται να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους - απλώς όταν είναι μεγάθυμος μπορεί να πει «ας του την χαρίσουμε αυτή τη φορά».

Κάποιος πρέπει να βάλει ένα φρένο στην κατηφόρα. Κάποιος που να καταλαβαίνει ότι η πατρίδα προηγείται της παρατάξεως (αλλιώς ενδέχεται κάποια στιγμή να υπάρχει παράταξη, αλλά να μην υπάρχει πατρίδα). 

Η διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων πολιτικών, κομμάτων και δημοσιογράφων δεν μοιάζει με μια συνήθη διαχείριση κρίσης. Το κόστος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης που παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους (μόνο αυτούς άραγε;) προφανώς και δεν νομιμοποιείται να διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ. Το έκανε ήδη μία φορά και είδαμε τα χαΐρια του. Άσε που κατά βάθος θεωρεί ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι πολιτικοί και γι’ αυτό δεν έχει ζητήσει ακόμη και τώρα συγγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η μετάφραση του βρετανικού θεσμικού πλαισίου που έκανε ο Γεραπετρίτης (η ΕΥΠ ως ΜΙ6, τρομάρα μας) ας μείνει παρακαταθήκη για τον επόμενο.

Αυτό που προέχει είναι η εξιχνίαση του εγκλήματος. Δημόσια και καθαρά. Σήμερα, που έχουν φύγει από το κάδρο Δημητριάδης και Κοντολέων, υπάρχουν δύο πρόσωπα που έχουν παραμείνει και σχετίζονται με το σκάνδαλο. Ο είναι ο πρωθυπουργός. Η άλλη είναι η εισαγγελέας της ΕΥΠ, η οποία πάει κάθε μέρα στην υπηρεσία της. Να υποθέσουμε ότι εργάζεται για την αποκάλυψη του σκανδάλου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL