Λογοκλοπή διδακτορικών / Στην Ευρώπη παραιτούνται, στην Ελλάδα διορθώνουν βιογραφικά

Λογοκλοπή διδακτορικών / Στην Ευρώπη παραιτούνται, στην Ελλάδα διορθώνουν βιογραφικά

Η λογοκλοπή προκειμένου ένας πολιτικός να αποκτήσει έναν ακαδημαϊκό τίτλο, όπως στην περίπτωση του Γιώργου Πατούλη, έχει τερματίσει πολλές πολιτικές καριέρες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια τέτοια παραποίηση των προσόντων ενός πολιτικού θεωρείται κορυφαία απόδειξη της απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πρόσωπό του, ιδιαίτερα αν συνδέεται και με άλλα ζητήματα, όπως η επιστημονική επάρκεια ενός γιατρού ή η υπονόμευση της ποιότητας των ακαδημαϊκών τίτλων συνολικά. Στην Ελλάδα, βέβαια, η όλη κατάσταση με τα «φουσκωμένα» βιογραφικά δείχνει και πόσο ρηχή είναι τελικά η ρητορική της Δεξιάς περί «αρίστων».

Κορυφαία περίπτωση πολιτικού του οποίου η καριέρα καταστράφηκε λόγω λογοκλοπής στο διδακτορικό είναι αυτή του υπουργού  Άμυνας της Γερμανίας Καρλ-Θίοντορ Γκούντενμπεργκ. Ο φέρελπις Γερμανός πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής  Ένωσης υποχρεώθηκε σε παραίτηση και απόσυρση από την πολιτική το 2011, όταν αποκαλύφθηκε λογοκλοπή στο διδακτορικό του. Ο Γκούντενμπεργκ δεν επανήλθε ποτέ στο προσκήνιο, παρά τις προσπάθειές του.

Της παραίτησης Γκούντενμπεργκ ακολούθησαν πολλές ακόμα παραιτήσεις Ευρωπαίων πολιτικών που συνελήφθησαν να έχουν κάνουν λογοκλοπή στις εργασίες τους για τους ακαδημαϊκούς τους τίτλους. Η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Ανέτε Σαβάν παραιτήθηκε το 2013, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Ούγγρο Πρόεδρο Παλ Σμιτ το 2012. Πιο πρόσφατα, το 2021, είχαμε τις περιπτώσεις της Αυστριακής υπουργού Εργασίας Κριστίν Ασμπάχερ και του Ρουμάνου υπουργού Ψηφιακής Μετάβασης Φλορίαν Ρομάν.

Όσοι τη γλίτωσαν

Το σκάνδαλο λογοκλοπής δεν οδηγεί πάντα στο τέλος της καριέρας ενός πολιτικού. Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φρατζίσκα Γκίφεϊ παραιτήθηκε το 2021, όμως λίγους μήνες μετά κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος του Βερολίνου με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να διορθώσει το βιογραφικό του όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε πάρει πτυχίο από ιρλανδικό οικονομικό πανεπιστήμιο, όπως ισχυριζόταν.

Τα φουσκωμένα βιογραφικά των «αρίστων»

Στην Ελλάδα, οι «άριστοι» της Ν.Δ. έχουν πιαστεί αρκετές φορές να «φουσκώνουν» τα βιογραφικά τους δεδομένου ότι συνήθως δεν είναι όσο «άριστοι» ισχυρίζονται. Η κυβέρνηση άλλαξε τα τυπικά προσόντα προκειμένου να διορίσει τον Παναγιώτη Κοντολέοντα διοικητή της ΕΥΠ όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν είχε το απαραίτητο πτυχίο.

Προβλήματα με το βιογραφικό του είχε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, καθώς έγινε προσπάθεια να ενισχυθούν τα προσόντα του ενόψει της ανάληψης της διοίκησης της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας. Το αρχικό βιογραφικό του τον έφερε ως κάτοχο MBA, ενώ έπειτα από δημοσιεύματα το βιογραφικό «διορθώθηκε» και ανάφερε ότι ο Γ. Στάσσης έχει απλώς μεταπτυχιακές σπουδές.

«Φουσκωμένο» βιογραφικό επιχείρησε να περάσει και η γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, που υποστήριξε ότι «σπούδασε Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre στη Γαλλία», σε μία ασαφή διατύπωση με στόχο να εμφανιστεί ως «άριστη», αλλά και να μην συλληφθεί ψευδόμενη.

Σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι

Πηγή της κακοδαιμονίας των κλεμμένων διδακτορικών και των «φουσκωμένων» βιογραφικών είναι φυσικά η υποκρισία, κυρίως των στελεχών της Δεξιάς. Αντί να παραδεχτούν ότι οφείλουν τις υψηλόβαθμες θέσεις τους στη μακρά θητεία τους στην κομματική γραφειοκρατία ή στη λειτουργία τους ως τοποτηρητές συμφερόντων, αναγκάζονται να υποστηρίξουν ότι η ανέλιξή τους είναι αποτέλεσμα των υπαρκτών ή μη προσόντων τους. Βεβαίως, όταν δημοσιογράφοι ή πολιτικοί αντίπαλοι σκαλίζουν κάτω από την επιφάνεια, αποδεικνύεται συχνά ότι οι «άριστοι» είναι απλώς Μαυρογιαλούροι της σύγχρονης εποχής.