Γουάνγκ Γι / Περιοδεία στον Δρόμο του Μεταξιού

Γουάνγκ Γι / Περιοδεία στον Δρόμο του Μεταξιού

Περίπου στα ψιλά πέρασε χθες η επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι στην Αθήνα, όπου και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο βασικός λόγος που πέρασε στα ψιλά δεν ήταν η κηδεία της Φώφης Γεννηματά, που μονοπώλησε την προσοχή του πολιτικού κόσμου -και όχι μόνο-, ούτε η αρνητική συγκυρία στο λιμάνι του Πειραιά μετά το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην προβλήτα της COSCO. Απλώς η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να προβάλει την επίσκεψη καθώς είναι μεν φίλοι οι Κινέζοι, αλλά φίλτατοι οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ θα ήθελαν πολύ να εξαφανιστούν ως διά μαγείας οι Κινέζοι από τον Πειραιά, ενώ κατάφεραν να επιβάλουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να πετάξει τις κινεζικές εταιρείες έξω από το 5G - αλλά καθώς ακόμη δεν έχει εμφανιστεί το... τσουνάμι των αμερικανικών επενδύσεων, η οικονομική σχέση με την Κίνα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο ο πρωθυπουργός προτίμησε να μείνει εκτός κάδρου, βοηθούντος και του πρωτοκόλλου, και ανέλαβε να εξάρει το επίπεδο των σινο- ελληνικών σχέσεων ο Δένδιας. Με τον Κινέζο ομόλογό του συζήτησαν για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και για τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας - Κίνας. Και όλα αυτά υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή της Συμφωνίας μεταβίβασης του 16% του ΟΛΠ στην COSCO Shipping, όπως υπογράμμισε ο Δένδιας, ελπίζοντας να έχει ξεχαστεί και το δυστύχημα. “Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο, και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει επωφελώς για την τοπική κοινωνία” είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν και τη συνεργασία στον πολιτισμό και τον τουρισμό, υπό το φως της έναρξης του  Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας, ενώ δεν έκρυψε τον -μάλλον ακατανόητο- ενθουσιασμό του επειδή ο Γι έκανε ρητή αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Γι έφτασε χθες το πρωί στην Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς της μίνι περιοδείας του στην Ευρώπη τη Σερβία, την Αλβανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, οι τέσσερις αυτές χώρες είναι σημαντικοί εταίροι της Κίνας στην Ευρώπη, συνδέονται με το Πεκίνο με μια “βαθιά παραδοσιακή φιλία” αλλά και συνεργάζονται “εποικοδομητικά” στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού. Πρόθεση της Κίνας είναι να ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη συνεργασία, ενώ “προσδοκά περισσότερη θετική ενέργεια” για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρώπη στο σύνολό της.