Η κρίσιμη ΔΕΘ και οι κυβερνητικές «αρρυθμίες»

Η κρίσιμη ΔΕΘ και οι κυβερνητικές «αρρυθμίες»

Η πανδημία της Covid-19 -που επανήλθε δριμύτερη και πιο απειλητική εν όψει του φθινοπώρου-, οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, αλλά και ο πρόσφατος ανασχηματισμός, με τον τρόπο που εξελίχθηκε, έβαλαν «δύσκολα» στην κυβέρνηση στο κατώφλι μιας πολιτικά κρίσιμης περιόδου.

Η πυρκαγιές «έκαψαν» σε σημαντικό βαθμό και την εικόνα της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση κρίσεων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρούν ότι θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα ή ότι απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα η έλευση του νέου κύματος του κορωνοϊού δημιουργεί ανησυχία για το επόμενο διάστημα: η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θεωρούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θεωρούν ότι δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα στα σχολεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Η προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος για την κυβέρνηση μέσω του ανασχηματισμού φαίνεται ότι δεν καρποφόρησε, καθώς η υπόθεση Αποστολάκη εκλήφθηκε κυρίως ως επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ως μια απόπειρα πολιτικής συνεννόησης για τα σοβαρά θέματα πολιτικής προστασίας. Παράλληλα η πλειονότητα θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός δεν οδήγησε σε βελτίωση του κυβερνητικού σχήματος, μάλιστα για περίπου έναν στους τρεις ψηφοφόρους οδήγησε μάλλον σε αλλαγή προς το χειρότερο.

Με αυτά τα δεδομένα η εβδομάδα που ακολουθεί, με την έναρξη των σχολείων και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι μια ευκαιρία για όλους να επανατοποθετηθούν απέναντι στο εκλογικό σώμα και να επιχειρήσουν να προσελκύσουν με τις δικές του απαντήσεις τους -κουρασμένους και προβληματισμένους- ψηφοφόρους.

Η πανδημία και το νέο κύμα της επανήλθαν ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, παράλληλα όμως η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (ενόψει μάλιστα της έλευσης του κύματος ακρίβειας) και η οικονομική ανάπτυξη προβληματίζουν και αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής τους παρακολουθώντας, κυρίως, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Ο βαθμός που οι προτάσεις τους θα ικανοποιήσουν ή έστω θα προσεγγίσουν θετικά τους προβληματισμούς των πολιτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους πολιτικούς συσχετισμούς το επόμενο διάστημα.

* Ο Πασχάλης - Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis

temekenidis@palmosanalysis.gr