Εμβόλιο / Μητσοτάκης και Κικίλιας κουκούλωσαν τα προβλήματα

Εμβόλιο / Μητσοτάκης και Κικίλιας κουκούλωσαν τα προβλήματα

Μετά βαΐων και κλάδων υποδέχτηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, στην οποία και παρουσίασαν μια εικόνα... καλοδουλεμένου ρολογιού για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με όσα βιώνουν οι πολίτες της χώρας, καθώς οι παλινωδίες, τα αλαλούμ και -κατ’ επέκταση- η ταλαιπωρία διαδέχονται η μία την άλλη.

Τρία σφάλματα και δύο παραδοχές από Κικίλια

Στη συνάντηση του Β. Κικίλια με τη Σ. Κυριακίδου, ο υπουργός Υγείας εξήρε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη βοήθεια που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα λόγια του, ωστόσο, παραπέμπουν περισσότερο σε... εμβολιαστικό παράδεισο και όχι στην Ελλάδα.

Όσα είπε ο Β. Κικίλιας αναμετρώνται με αυτά που έχουν ζήσει οι πολίτες, όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο υπουργός Υγείας, μέσω της τοποθέτησής του, υπέπεσε σε τρία σφάλματα.

Σφάλμα νο 1:

«Βλέπετε το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας που είναι η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων». Με αυτές τις λέξεις ο Β. Κικίλιας επιχείρησε να αποθεώσει τη διανομή των δόσεων από τις Βρυξέλλες στα κράτη - μέλη. Πάντως, όταν ασκείται κριτική για τη διάθεση εμβολίων και ραντεβού, τόσο ο Β. Κικίλιας όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχ ρίχνουν το βάρος των ευθυνών στην Ε.Ε., η οποία δεν έχει προμηθεύσει αρκετά τις χώρες της Ένωσης. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις δηλώσεις του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι η ζήτηση των ραντεβού υπερβαίνει τις διαθέσιμες δόσεις. Δόσεις οι οποίες διατίθενται με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε..

Σφάλμα νο 2:

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς – και εδώ στην Ελλάδα, βέβαια». Οι ρυθμοί των εμβολιασμών στη χώρα μας μόνο ικανοποιητικοί δεν είναι, ειδικά από τη στιγμή που οι εισηγήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν σκορπίσει σύγχυση τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικός ο αριθμός των πολιτών που κάνουν την 1η δόση του εμβολίου, δηλαδή αυτοί που εισέρχονται στην εμβολιαστική διαδικασία. Το επταήμερο 10-16 Ιουνίου ο μέσος όρος των νέων εμβολιασμένων ήταν μόλις 34.139, ενώ το επταήμερο 15-21 Ιουνίου ανέβηκε ελάχιστα, στους 36.304. Αυτοί οι «ικανοποιητικοί» ρυθμοί σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να χτιστεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού...

Σφάλμα νο 3:

«Οι άνθρωποι που τρέχουν καθημερινά το πρόγραμμα 'Ελευθερία' και δίνουν τη δυνατότητα σε όλον αυτό τον κόσμο να εμβολιάζεται αξιοπρεπώς, με τάξη, χωρίς ταλαιπωρία, πάντα με επιστημονικούς όρους και με ασφάλεια». Μάλλον ο υπουργός Υγείας λησμόνησε τις εικόνες συνωστισμού σε εμβολιαστικά κέντρα, λόγω προβλήματος στο σύστημα. Ή τις περιπτώσεις που πολίτες δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού και το σύστημα τους παρέπεμπε σε εμβολιαστικά κέντρα αρκετά χιλιόμετρα μακριά...

Την ίδια ώρα, ο Β. Κικίλιας έκανε και δύο παραδοχές. Αφενός ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι για ακόμα περισσότερα και καλύτερα πράγματα», γεγονός που αναδεικνύει τις ελλείψεις στην παρούσα φάση. Αφετέρου ότι «ιδιαίτερα για τα πιο μικρά κράτη-μέλη θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να μπορέσουν να προμηθευτούν εγκαίρως εμβόλια», φράση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτησή του για την ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων.

Το «μπαλάκι» στους πολίτες από Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε εκ νέου στους πολίτες, επικαλούμενος την ατομική ευθύνη, αφού τις ελλείψεις δόσεων έχει διαδεχθεί «η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας για να εμβολιαστούν». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες ηλικίες, παρότι αυτοί είναι που «τραβάνε» το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις μεγάλες ηλικίες, «που ενδεχομένως αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα», χωρίς όμως να εξεταστεί ο λόγος που υπάρχει ανησυχία κι αν υπάρχουν ευθύνες στον τρόπο που έχει επικοινωνήσει η ίδια η Πολιτεία τον εμβολιασμό. Εξάλλου, στους πολίτες άνω των 60 ετών συγκαταλέγονται πολλοί με κινητικά προβλήματα, για τους οποίους ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός.

Και τώρα... τρέχουμε

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να έχουμε τοίχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού, καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανεβαίνουν βασανιστικά. Οι αρμόδιοι επιχειρούν να «τρέξουν» την επιχείρηση «Ελευθερία», αλλά οι αποφάσεις τους ομολογούν ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά.

Στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι ο χρόνος τρέχει και τις επόμενες 60 ημέρες πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Από την πλευρά του ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως το «πέναλτι» για κάποιον που ακυρώνει τρεις φορές το ραντεβού μειώνεται στις 6 ημέρες.

Η απόφαση αυτή έχει στόχο να ωθήσει τους «τιμωρημένους» πολίτες να προσέλθουν συντομότερα να εμβολιαστούν. Επίσης επισπεύδονται τα ραντεβού με το εμβόλιο της Moderna, καθώς στην Αττική κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού και την επόμενη ημέρα να εμβολιαστεί.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ειδικά μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Σύμφωνα με τη Μ. Θεοδωρίδου, στόχος είναι να μην φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα δύο πρώτα μέτρα να λειτουργήσουν προωθητικά.

Συμπληρωματικά ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, έχουν ήδη γίνει, άρα η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πλησιάζει για γιατρούς και όποια επιπλέον επαγγελματική κατηγορία αποφασίσει η κυβέρνηση...

Αλαλούμ με τα πιστοποιητικά

Νέα παλινωδία της κυβέρνησης αποτελεί η χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν νοσήσει, καθώς οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν μπορούν να το εκδώσουν.  Όπως δήλωσε χθες ο Μ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη 30 Ιουνίου θα έχει λυθεί το πρόβλημα, ενώ το δεύτερο ραντεβού θα ακυρώνεται από τους ίδιους τους πολίτες.

Στο μεταξύ η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) δημιουργεί έντονη ανησυχία για τέταρτο κύμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μ. Θεοδωρίδου, η έντασή του θα είναι ηπιότερη και θα αφορά ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με μελέτες η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%, γι’ αυτό ακόμα δεν έχει παρθεί απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης.

Πλέον οι ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, μία για το εμβόλιο και μία κάθε Πέμπτη μετά τις συνεδριάσεις των ειδικών. Ο Βασίλης Κικίλιας θα παρεμβαίνει όταν το απαιτούν οι συνθήκες.