Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Μητσοτάκης – Ερντογάν / Θετική η αποκλιμάκωση, αρνητική η ατολμία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης – Ερντογάν / Θετική η αποκλιμάκωση, αρνητική η ατολμία

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μάλλον μουδιασμένες είναι οι αντιδράσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εν μέρει επειδή δεν υπάρχει και καμία επίσημη ενημέρωση για το τι ειπώθηκε στο τετ α τετ των δύο ανδρών. Ενδιαφέρουσα είναι και η λεπτομέρεια ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, αφήνοντας τον Ερντογάν να τη σχολιάσει ενώπιον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Και να πει, μεταξύ άλλων, ότι “δεν χρειαζόμαστε ενδιάμεσους για να μιλάμε”.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε χθες πως Μητσοτάκης και Ερντογάν “συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός πως υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021”.

Συνεπώς, βάσιμα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, πέραν της αμοιβαίας δέσμευσης για ένα ήρεμο καλοκαίρι, δεν έγιναν άλλα βήματα σ’ αυτή τη συνάντηση, ούτε εκμεταλλεύτηκε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία να πιέσει τον Τούρκο Πρόεδρο για πιο σημαντικές δεσμεύσεις στα ελληνοτουρκικά σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Αθήνας στη θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλά ο πήχης

Η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να χαρακτηρίσει θετική την αποκλιμάκωση που φαίνεται να παγιώνεται γι' αυτό το καλοκαίρι, αλλά να εκφράσει την απογοήτευσή της για το ότι τέθηκε χαμηλά ο πήχης από την ελληνική πλευρά. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η -εννοείται θετική- συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης αποτελούσε σκοπό και της Τουρκίας, αφενός για λόγους σχετικούς με την οικονομία και τον τουρισμό της, αφετέρου -και κυρίως- επειδή θέλει αυτήν την περίοδο να δίνει την εικόνα στη Δύση του καλού παιδιού που σέβεται Διεθνές Δίκαιο και διάλογο.

Σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο, τώρα θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία με σκοπό τη λύση. “Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος”, είπε και υπογράμμισε ότι "στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου και θα συζητηθεί μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα με την Τουρκία, θα υπάρξει σημαντική βλάβη για τα συμφέροντά μας, εάν δεν διασυνδεθεί πλήρως η διαφορά μας με την Τουρκία με αυτήν”.

Ο Κατρούγκαλος θύμισε ότι, στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας με την υποχρέωση της τελευταίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. “Πρόκειται για ένα Ελσίνκι+, με την έννοια ότι κρατά τα θετικά στοιχεία του Ελσίνκι, την ένταξη των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, χωρίς τις σκιές στην αναφορά σε 'συνοριακές διαφορές'”, κατέληξε.

Νέο Ελσίνκι προτείνει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Προσεκτικές ήταν και οι αντιδράσεις του Κινήματος Αλλαγής στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, το οποίο καλεί την κυβέρνηση “να καταστήσει σαφές σε όλους ότι για να δώσει θετική ψήφο σε μια αναβαθμισμένη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από αυτήν, που θα αναιρούν την επιθετικότητά της και την αναθεωρητική της στρατηγική. Στη λογική ενός νέου Ελσίνκι”.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, υποστήριξε (στο MEGA) ότι ο Ερντογάν έκανε “ακόμα μια τακτικίστικη κίνηση για να αποφύγει τη συζήτηση των κυρώσεων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Ιουνίου, καθώς, μετά τις κυρώσεις από τους Αμερικάνους, οι κυρώσεις από τους Ευρωπαίους θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο στο εσωτερικό της Τουρκίας”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL