Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Επίθεση φιλίας στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Επίθεση φιλίας στη Λιβύη

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΛΙΒΥΗ

Λαϊκό προσκύνημα γίνεται αυτές τις μέρες στην Τρίπολη, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου είναι αποφασισμένες να αποκτήσουν κάποια ερείσματα στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την παραμονή των Χριστουγέννων.

Έτσι, μετά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τη Δευτέρα έσπευσε στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα -χώρας που είχε πολύ στενές σχέσεις με τη Λιβύη και στα χρόνια του Καντάφι-, ενώ χθες αριβάρισαν με διαφορά φάσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι.

Για τον πρωθυπουργό το ταξίδι αυτό ήταν μια ευκαιρία να πιάσει επαφή με την κυβέρνηση της Λιβύης και “να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου”, όπως δήλωσε στο πλάι του μεταβατικού πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά, ο οποίος ήταν και ο πρεσβευτής που απελάθηκε από την Αθήνα όταν η προηγούμενη λιβυκή κυβέρνηση υπέγραψε με την Τουρκία το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.  Ένα μνημόνιο παράνομο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή  Ένωση, καθώς αγνοεί τα δικαιώματα που απορρέουν για την Ελλάδα από την ύπαρξη της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Ο Μητσοτάκης προσέφερε στον Λίβυο ομόλογό του την υπόσχεση πως η Ελλάδα θα σταθεί στο πλάι του στον δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο. Το βασικό σ’ αυτή την υπόσχεση για την λιβυκή πλευρά είναι προφανώς η... ευημερία, η προοπτική για διμερές εμπόριο και επενδύσεις δηλαδή, καθώς η Ελλάδα παραδοσιακά έκανε μπίζνες με τη Λιβύη, μέχρι που ξέσπασε εκεί ο πόλεμος και διαλύθηκαν τα πάντα.

Για την ελληνική πλευρά, ωστόσο, το μείζον είναι η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου, από το οποίο ο Ντμπεϊμπά δεν διαχώρισε ποτέ τη θέση του. Είπε, λοιπόν, χθες ο Μητσοτάκης ότι “για εμάς είναι πολύ σημαντική η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ” και “χαιρέτισε” τη διάθεση του οικοδεσπότη του “να συζητήσει για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας”.

Η δημόσια απάντηση του Ντμπεϊμπά ήταν... κομψή και μη δεσμευτική. Τόνισε, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι “επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων με όλους και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και Λιβύης - Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου”. Και υπενθύμισε πως γνώμονας κάθε συμφωνίας που κάνει η χώρα του είναι το συμφέρον της: “Φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, του λαού μας, όπως κάνει κάθε χώρα” είπε ο πρωθυπουργός της Λιβύης.

Εν πάση περιπτώσει ο Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τη “γόνιμη συζήτηση”, υπογράμμισε πως βασικός σκοπός της επίσκεψής του ήταν να αναδείξει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη “ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων” και τόνισε πως “οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της”, προσθέτοντας ότι “το πλησιέστερο ξένο έδαφος στη Λιβύη είναι η Γαύδος και η Κρήτη”.

Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, τη σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα θα ήθελαν να διαδραματίσουν ρόλο στη γειτονική Λιβύη τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Επιπλέον Μητσοτάκης και Ντράγκι συζήτησαν, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, και τον συντονισμό των δύο χωρών στο μεταναστευτικό καθώς και για το ταμείο ανάκαμψης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL