Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.9°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.7°C
0 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C17.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C18.1°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
11.9°C16.5°C
2 BF 94%
Δημήτρης Κουφοντίνας / Η αλήθεια για τα αιτήματα μέσα από 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κουφοντίνας / Η αλήθεια για τα αιτήματα μέσα από 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 53η ημέρα απεργίας πείνας και στην 8η ημέρα απεργίας δίψας, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, γιατί απλώς εκβιάζει την Πολιτεία με στόχο εκείνος και μόνο να αποφασίσει κατά παράβαση των νόμων σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του.

Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Ή μήπως το καταδικασμένο σε ισόβια μέλος της 17Ν διατυπώνει ένα νόμιμο αίτημα αφού ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε πριν από λίγο καιρό;

Μέσα από 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις ρίχνουμε φως στο τι πραγματικά επιδιώκει ο Κουφοντίνας και στο τι η κυβέρνηση δια της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

1] Ο Κουφοντίνας δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ή όπως λέει η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει εκείνος σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα κρατηθεί;

Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο νόμος 4760/2020 στο άρθρο 3 του οποίου ρυθμίζονται τα περί αγροτικών φυλακών και προβλέπεται ότι όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, χάνει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και πρέπει να μεταχθεί στη φυλακή, όπου κρατούνταν αρχικά. Κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας και άρα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο Μητσοτάκη να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.
Άρα το αίτημά του είναι σύμφωνο με τον νόμο και δεν αποτελεί ιδιοτροπία περί επιλογής φυλακής όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη.

2] Αφού το προβλέπει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ποιο λόγο δεν μεταφέρεται στις φυλακές Κορυδαλλού;

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα.
 Άρα ο ισοβίτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, δεν μπορεί να εκτίσει την ποινή του στον Κορυδαλλό.

3] Πράγματι στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα; Ο Δημ.  Κουφοντίνας ζητά να είναι η εξαίρεση του κανόνα;

Στον Κορυδαλλό υπάρχει ειδική αντιτρομοκρατική πτέρυγα στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών όπου ακόμα εκτίουν την ποινή τους 5 μέλη της 17Ν και συγκεκριμένα οι Γιωτόπουλος, Τζωρτζάτος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Κωστάρης.
Άρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ζητά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

4] Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόφαση για μεταφορά του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού ελήφθη στις 4 Ιανουαρίου 2021 από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Είναι αυτό ακριβές και αληθές;

Ο Δημ. Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Είχε προηγηθεί στις 21 Δεκεμβρίου έγγραφο της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής που ζητούσε να μεταχθούν κρατούμενοι και σε άλλα καταστήματα για «λόγους δημόσιας τάξης και εύρυθμης λειτουργίας» αλλά κυρίως λόγω της πανδημίας.
Η απόφαση αυτή της Σοφίας Νικολάου φαίνεται να επικυρώνεται από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών κατόπιν εορτής αφού  η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει, ήδη, γίνει.

5] Για ποιο λόγο παρενέβη υπέρ Κουφοντίνα ο Συνήγορος του Πολίτη;

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη μετά από αναφορά της συνηγόρου του Κουφοντίνα και την άρνηση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής να χορηγήσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στον κρατούμενο για να μάθει το σκεπτικό της και να την προσβάλει. Ο ισχυρισμός για την άρνηση ήταν λόγοι προσωπικών δεδομένων άλλων κρατουμένων.

Ο ΣτΠ  που εξέτασε την αναφορά ζήτησε από την Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής να παραδώσει:

-Στοιχεία για την παράκαμψη της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και των αποφάσεων με τις οποίες έχουν ανασταλεί γενικότερα οι μεταγωγές, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων.

-Τεκμηρίωση των στοιχείων ως προς την αιτιολογία, τη διαδικασία αλλά και τα αίτια της παράκαμψης των νομίμων διαδικασιών.

-Τη χορήγηση στον κρατούμενο αντιγράφων όλων των σχετικών με την μεταγωγή του εγγράφων.

6] Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες και ένδικα μέσα κατά της μεταγωγής του και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία. Μπορεί, όμως, να προσφύγει στη δικαιοσύνη;

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ επισημαίνει ότι η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτησή του για μεταγωγή.

Έτσι δεν έχει το δικαίωμα προσβολής με ένδικα μέσα της απόφασης μεταγωγής του όταν έχει αποφασιστεί αυταπάγγελτα από την ίδια την ΚΕΜ, πολύ περισσότερο όταν την έχει αποφασίσει  η ίδια η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL