Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C6.7°C
1 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.7°C4.0°C
6 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-1.7°C7.2°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.3°C10.0°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
2.8°C2.8°C
2 BF 57%
Lockdown / Η Πολιτική Προστασία έφερε 1.000 άτομα από όλη τη χώρα στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Η Πολιτική Προστασία έφερε 1.000 άτομα από όλη τη χώρα στην Αθήνα

μαγαζιά lockdown
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η Πολιτική Προστασίας θέτει σε κίνδυνο υποψηφίους για θέσεις στη Γραμματεία της απ' όλη την επικράτεια, επισημαίνουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου και του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη.

Σε μία απαράδεκτη και καθ' όλα επικίνδυνη κίνηση προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο για την προστασία των πολιτών από τη διασπορά του κορωνοϊού. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, υποχρέωσε υποψηφίους για τις 192 θέσεις στη Γενική Γραμματεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, 8μηνης διάρκειας, από όλη την χώρα να μετακινηθούν στην Αθήνα, με σκοπό τη διεξαγωγή ψυχομετρικού ελέγχου και προσωπικής συνέντευξης.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, περίπου 1.000 υποψήφιοι απ' όλες τις περιφέρειες, πλην της Αττικής, ήταν υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν και να διαμείνουν στην Αθήνα, και να εξεταστούν με φυσική παρουσία, την ώρα που απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ των νομών, όλες οι μονάδες εκπαίδευσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέσω τηλεργασίας και, γενικά, αποφεύγεται η συνάθροιση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν τεστ προσωπικότητα «ΠΡΩΤΕΑΣ ΤΕΣΤ», στο οποίο έπρεπε να γράψουν δύο παραγράφους αυτοπεριγραφής και ετεροπεριγραφής και κατόπιν αυτών να υποβληθούν σε προφορική εξέταση από Τριμελή Επιτροπή Ψυχομετρικών. Η μόνη προστασία που παρείχε η Πολιτική Προστασία ήταν η διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν τη διαδικασία εξέτασης, γεγονός που από μόνο του δεν προσφέρει παρά ελάχιστη κάλυψη στους εξεταζόμενους και στους εξεταστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων δεν προσήλθε στη διαδικασία φοβούμενο επιπτώσεις στην υγεία του, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου πολλών περιοχών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των υποψηφίων με κατοικία εντός Αττικής, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λιγότερο ρίσκο και με μικρότερο (έως ανύπαρκτο κόστος). Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία δεν προνόησε ούτε για την κάλυψη διαγνωστικού τεστ 48-72 ώρες πριν από τη διαδικασία, ούτε την κάλυψη των εξόδων όσων υποψηφίων μετακινήθηκαν από την υπόλοιπη επικράτεια.

Επειδή, 928 υποψήφιοι/ες μετακινήθηκαν προς την Αθήνα χωρίς να έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία και την υγεία των συμπολιτών τους.
Επειδή, αρκετοί από αυτούς διαμένουν σε περιφέρειες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Επειδή, η τεχνολογία επιτρέπει τη διεξαγωγή εξετάσεων από απόσταση.
Επειδή, κρίνεται ως απαράδεκτο και προκλητικό, την ίδια ώρα που η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας επικαλείται την ατομική ευθύνη, να αφήνει έκθετους σχεδόν 1.000 υποψηφίους.
Επειδή, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους υποψηφίους που διαμένουν στην Αττική.
Επειδή, τη δεδομένη στιγμή οι οδηγίες της Πολιτείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρές και αξιολογούν ως εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση και συνάθροιση, για οποιονδήποτε λόγο.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: 

1)  Είναι εν γνώσει του η διεξαγωγή της εν λόγω εξέτασης;

2) Εξαντλήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξέτασης;

3) Γιατί δεν προχώρησε στην –κατ' εξαίρεση και λόγω των συνθηκών-εναλλακτική εξέταση μέσω Η/Υ;

4) Γιατί δεν προβλέφθηκε η διεξαγωγή εξετάσεων ανά Περιφέρεια;

5) Γιατί δεν προβλέφθηκε η δωρεάν διεξαγωγή διαγνωστικού τεστ στους υποψηφίους, 48-72 ώρες πριν την μετάβαση τους στην Αθήνα;

6) Προτίθεται να καλύψει το σύνολο των εξόδων των υποψηφίων, οι οποίοι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αναστολής της πλειοψηφίας του κλάδου της οικονομίας χρεώθηκαν για την μετάβαση τους στην Αθήνα;

7) Τι προτίθεται να κάνει για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, να μεταβούν στην Αθήνα; 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL