Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C6.1°C
1 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.7°C4.0°C
6 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-0.6°C6.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C9.0°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
2.8°C2.8°C
1 BF 57%
Κυβέρνηση / Μειώνουν τις κοινωνικές δαπάνες εν μέσω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Μειώνουν τις κοινωνικές δαπάνες εν μέσω πανδημίας

ΚΡΙΣΗ

Την πραγματικότητα της μείωσης των κοινωνικών δαπανών εν μέσω πανδημίας ανέδειξαν οι ειδικοί εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας του προϋπολογισμού του 2021. Οι ειδικοί εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι πίσω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2021 ως «κοινωνικά δίκαιο» κρύβεται η στρατηγική της κυβέρνησης για συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός του 2021, «υπό συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός, φιλοεπενδυτικός, μεταρρυθμιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης απέρριψε τους ισχυρισμούς του Χρ. Σταϊκούρα περί «επεκτατικών» πολιτικών σημειώνοντας ότι «κανενός είδους επεκτατική πολιτική δεν βλέπουμε. Υφεσιακή πολιτική βλέπουμε». Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας υποεκτέλεσε τον προϋπολογισμό του 2020 κατά 125 εκατ. ευρώ, καθώς αρνήθηκε τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και την ενοικίαση αιθουσών λόγω της πανδημίας, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών Διαδικτύου για την τηλεκπαίδευση.

Φίλης: Λιγότερα χρήματα για την Παιδεία το 2021

Ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι για το 2021 ο προϋπολογισμός προβλέπει 58 εκατ. ευρώ λιγότερα για την Παιδεία, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειώνονται οι μεταβιβάσεις στους εκπαιδευτικούς φορείς και προβλέπεται δραστική μείωση των δαπανών και για τα πανεπιστήμια. Ο πρώην υπουργός παρατήρησε ότι οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για την Παιδεία στοχεύουν στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων.

Ξενογιαννακοπούλου: Παραφωνία με την Ευρώπη η άρνηση στήριξης της εργασίας

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι «αναντίστοιχος σε σχέση με την τριπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση» καταλογίζοντας στην κυβέρνηση εμμονή στην πολιτική της «ανοσίας της αγέλης στην οικονομία». Ακόμη τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν προβλέπει νέες κοινωνικές παροχές σημειώνοντας ότι η μικρή αύξηση των κοινωνικών δαπανών οφείλεται στην αύξηση των δικαιούχων των προγραμμάτων λόγω φτωχοποίησης.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που όλες τους σχετίζονται με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «παραφωνία» από το γενικό κλίμα ακόμα και της συντηρητικής Ευρώπης, όπου λόγω της κρίσης ακολουθούνται πολιτικές στήριξης της εργασίας. Με αφορμή την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, η τομεάρχης Εργασίας σχολίασε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για «πλήρη νεοφιλελεύθερη επικράτηση».

Ξανθός: Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία οι περικοπές στην Υγεία εν μέσω πανδημίας

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, παρά την «άσχημη» εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, αυτός ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία. «Είναι ώρα μάχης, ώρα σχεδίου, δεν είναι η ώρα να αποδομήσετε την κριτική της αντιπολίτευσης» παρατήρησε χαρακτηριστικά ζητώντας την επιστράτευση όλων των ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία» των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες εν μέσω κρίσης, παρότι η πανδημία ανέδειξε καινούργιες ανάγκες στον χώρο της Υγείας.

Επέκρινε επίσης και την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή στο επερχόμενο εμβόλιο προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή της να επενδύσει στον δημόσιο τομέα της Υγείας, καθώς «η μπόρα θα περάσει». Σχολίασε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, στον οποίο τόση εμπιστοσύνη δείχνει η κυβέρνηση, «στην κρίσιμη φάση ούτε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί δεν δέχεται να αναλάβει».

Ασκήσεις αισιοδοξίας από τον Σταϊκούρα

Ο Χρ. Σταϊκούρας επιχείρησε να δημιουργήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας σε σχέση με τη φορολόγηση δίνοντας έμφαση στο ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν προβλέπει νέους φόρους.  Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρκετές από τις προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω της πανδημίας να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα «όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης».

Ο Χρ. Σταϊκούρας επέμεινε στην υποβάθμιση του πλήγματος που έχει δεχτεί η οικονομία λόγω της πανδημίας συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν απέφυγε δε την κινδυνολογία σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα δύο σχέδια «Μένουμε  Όρθιοι», υποστηρίζοντας ότι «οι ανεύθυνες και λαϊκίστικες προτροπές της αντιπολίτευσης σήμερα θα μας είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδα».

Ούτε μία ΜΕΘ

Ο Αν. Ξανθός θύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 440 κλίνες ΜΕΘ αυξάνοντάς τις σε 560, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν δημιούργησε ούτε μία νέα κλίνη μέχρι τον Μάρτιο. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενάμιση χρόνο πριν μιλούσε για πλεόνασμα γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL