Ελληνοτουρκικά / Χαμηλές οι προσδοκίες από το Βερολίνο

Ελληνοτουρκικά / Χαμηλές οι προσδοκίες από το Βερολίνο

Είναι ελάχιστοι οι ηγέτες των κρατών του πλανήτη που κοιμήθηκαν πολύ χθες το βράδυ, καθώς το αποτέλεσμα αυτών των αμερικανικών εκλογών θεωρείται το πιο κρίσιμο των τελευταίων δεκαετιών. Βέβαια η αγωνία αυτές τις μέρες είναι διπλή, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει σχεδόν παντού τα συστήματα Υγείας, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τους πιο αδύναμους -κοινωνικά και υγειονομικά- πολίτες.

Μάλιστα στο Βερολίνο, τον σημερινό προορισμό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η αγωνία για μια εξαιρετικά ανεπιθύμητη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγάλη, καθώς η Γερμανία και η καγκελάριός της  Άνγκελα Μέρκελ έχει στοχοποιηθεί από τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο.

Όταν, λοιπόν, ο Δένδιας σήμερα θα μιλάει με τους κορυφαίους της γερμανικής Βουλής, τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, γνωστό μας συντηρητικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πράσινη αντιπρόεδρο Κλάουντια Ροτ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίντερ Κίρχμπαουμ, αλλά και τον ομόλογό του Χάικο Μάας, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι ο νέος -ή παλιός- Πρόεδρος των ΗΠΑ και δευτερευόντως τα θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, καθώς και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δένδιας.

Η αυστηρή

Ειδικά στο θέμα της Τουρκίας, για το οποίο πήγε ουσιαστικά ο Δένδιας στο Βερολίνο, η μόνη από τους συνομιλητές του που είναι αυστηρότερη έναντι της  Άγκυρας από τον ίδιο είναι η Ροτ, μια πολιτικός με στενές σχέσεις με τη διωκόμενη κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία.

Η Ροτ έθετε πάντοτε δυσάρεστες ερωτήσεις στη γερμανική κυβέρνηση για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ακόμη κι όταν το ζήτημα αυτό δεν ήταν προτεραιότητα για το κόμμα της. Οπότε θα τείνει ευήκοον ους στο αίτημα Δένδια να σταματήσει εδώ και τώρα τις εξαγωγές το Βερολίνο. Αυτό θέλει η Ροτ, αυτό θέλει και το κόμμα της Αριστεράς.

Οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (Σόιμπλε και Κίρχμπαουμ) και Σοσιαλδημοκράτες (Μάας) αντίθετα θα εκφράσουν την κατανόηση και τη συμπάθειά τους στο αίτημα του  Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αλλά θα βρουν έναν κομψό τρόπο να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Π.χ. να πουν πως δεν θα δώσουν νέες άδειες για εξαγωγές συγκεκριμένων όπλων, αλλά βεβαίως θα παραδώσουν τα υπογεγραμμένα.

Η διαμεσολάβηση

Η μόνη έκπληξη που μπορεί να προκύψει από την επίσκεψη Δένδια στο Βερολίνο -είτε το μάθουμε αμέσως είτε αργότερα από τουρκικές... διαρροές- είναι να αναθερμανθεί η τελματωμένη διαμεσολάβηση για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας. Η πιθανότητα είναι μικρή, καθώς η διαμεσολαβήτρια Γερμανία έχει πολύ λίγα να δώσει στον Ερντογάν στον τομέα της τελωνειακής ένωσης και της κατάργησης της βίζας, αλλά δεν είναι μηδενική.