Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
8.9°C12.2°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C8.9°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
5.6°C14.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.0°C
2 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
8 °C
6.0°C9.4°C
1 BF 87%
Συγχαρητήρια για την επική αποτυχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγχαρητήρια για την επική αποτυχία

Χρήστος Παππάς
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η περίπτωση της εξαφάνισης του καταδικασθέντος υπαρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης Χρήστου Παππά αναδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις ευθύνες του αντισυνταγματικού επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και αποδεικνύει τη διάλυση των υπηρεσιών και τη χρησιμοποίηση της αστυνομίας και του δημόσιου τομέα για τις δογματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

Ζήσαμε όλοι την «αποτελεσματικότητα» των εντολών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όταν, στις 7 Οκτωβρίου, έξω από το Εφετείο, διαλύθηκε χωρίς λόγο η ειρηνική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών, 48 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και την ενοχή των ναζιστών μελών της.

Ζήσαμε όλοι την «αποτελεσματικότητα» των εντολών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τρομοκράτησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, με αποκορύφωμα τη σύλληψη και την κράτηση για τέσσερις ημέρες του δεκατετράχρονου Βαγγέλη.

Ζήσαμε όλοι την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ν.Δ., να καρπωθεί το αίσθημα ικανοποίησης του συνόλου του ελληνικού λαού για την ιστορική δικαστική απόφαση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και να λασπώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Διαβάζαμε και ακούγαμε 15 ημέρες, συνεχώς, για την εκπόνηση σχεδίου για τη σύλληψη των Χρυσαυγιτών και ακούγαμε διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε απόλυτη γνώση και ετοιμότητα.

Χθες, που το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή, αποκαλύφθηκε ότι ο καταδικασθείς υπαρχηγός Χρήστος Παππάς όχι μόνο παραμένει ασύλληπτος αλλά γνωστοποιεί μέσω του συνηγόρου του πως αρνείται να παραδοθεί στις αρχές. Σήμερα αποκαλύπτεται από φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται από την 1η Οκτωβρίου.

Μία από τις κύριες προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. και των ΜΜΕ που την στηρίζουν ήταν το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε το πραγματικό δόγμα που υπηρετούσε, εξειδικεύοντας το «Νόμος και Τάξη» σε «Τρόμος και Πάταξη».

Τα φαινόμενα σύλληψης μαθητών σε κινηματογραφικές αίθουσες, οι ακραίες φασίζουσες τακτικές στην οικία του κ. Ινδαρέ, σε κέντρο διασκέδασης νέων ανθρώπων, σε περαστικούς πολίτες, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναδείχθηκαν επικοινωνιακά ως ένδειξη πυγμής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σήμερα, 15 μόλις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, βιώνουμε καθημερινά ότι το δόγμα Μητσοτάκη δεν αφορούσε την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας. Η εγκληματικότητα, οι κλοπές και οι ληστείες, παρά το lockdown, έχουν αυξηθεί σε σημείο που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει σταματήσει ακόμη και να ενημερώνει για τα στοιχεία κλοπών και εγκληματικότητας που δημοσιοποιούσε για χρόνια.

Σκηνές φαρ ουεστ συμβαίνουν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με απροστάτευτους διερχόμενους πολίτες να τραυματίζονται. Με λίγους αστυνομικούς που υπηρετούν με κίνδυνο της ζωής τους την καταπολέμηση του εγκλήματος, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και σύγχρονα μέσα, να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται. Την ίδια στιγμή, πολύ μεγάλο ποσοστό αστυνομικών υπηρετούν στις δυνάμεις καταστολής με πλήρη εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα μέσα.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μένει έκθετη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, που παρακολουθεί έναν διαρκή ευτελισμό της λειτουργίας του αντισυνταγματικού -μετά την απόφαση του ΣτΕ- επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και τον διαρκή ευτελισμό της Δημοκρατίας μας.

Εκτός από τα προφανή συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την επική αποτυχία να μην έχει συλληφθεί ακόμη ο ναζιστής υπαρχηγός, το δίλημμα για την ελληνική κοινωνία παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ:

«Αστυνομία στην υπηρεσία του λαού, της Δημοκρατίας και της ασφάλειας του πολίτη ή αστυνομία σε διατεταγμένη υπηρεσία τρομοκράτησης της νέας γενιάς και της κοινωνίας από το αντισυνταγματικό επιτελικό κράτος Μητσοτάκη;».

 

* Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL