Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Κυβέρνηση / Μετεξεταστέα σε όλα τα μέτωπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Μετεξεταστέα σε όλα τα μέτωπα

Στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, την ύφεση και την εκτροχιασμένη πορεία του κορωνοϊού βυθίζεται το success story της κυβέρνησης. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου πραγματοποιούν πλέον επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ειδυλλιακή κυβερνητική εικόνα -όπως τη φιλοτέχνησαν τα καλοταϊσμένα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- ξεθωριάζει. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι σε βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε με άδειο καλάθι προχθές από τις Βρυξέλλες, περνώντας κάτω από τον πήχη των κυρώσεων κατά της Άγκυρας που είχε τοποθετήσει η ίδια η κυβέρνηση. Δεν πέρασε απαρατήρητη η έκδηλη αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο- όταν παρέπεμπε «στο σαφές χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων που έχει οριστεί και είναι η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου».

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν πως θα «τεθεί στο τραπέζι η εργαλειοθήκη των κυρώσεων». Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου καλλιεργούσαν δε -ελαφρά τη καρδία- σχετικές προσδοκίες, χωρίς να συνυπολογίζουν το γερμανικό nein και την άρνηση της πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε. να ενεργοποιήσουν το μαστίγιο κατά της Τουρκίας.

Η απουσία, παράλληλα, κάθε αναφοράς στο θέμα των κυρώσεων από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας (μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό) προκάλεσε «ψυχρολουσία» στην κυβέρνηση. Υπ' αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να εκστομίσει τη λέξη «κυρώσεις» στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρκούμενος στη διαπίστωση ότι «χώρες που προσδοκούσαν πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη σύνοδο αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την έξοδο του 'Oruç Reis'".

«Πόρτα» και στο εμπάργκο όπλων

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει διαπιστευτήρια διαπραγματευτικού σθένους με γνώμονα την αξίωσή του για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Άγκυρα. Αίσθηση προκάλεσε δε ότι, μετά το πέρας της συνόδου, φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες ανέδειξαν στους τίτλους τους το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού. Σε παράλληλο χρόνο, εντούτοις, το Politico αναφερόταν στην «πόρτα που έφαγε η Αθήνα στο εμπάργκο όπλων», καθώς -όπως μεταδίδει- σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφερόταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως... χάθηκε στο τελικό κείμενο.

Πού είναι η κόκκινη γραμμή;

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφεύγει να προσδιορίσει την κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του "Oruc Reis". Η επιλογή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να την ορίσει στα έξι ναυτικά μίλια πυροδότησε αντιδράσεις και εντός της παράταξης. Ο πρωθυπουργός πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση που του ετέθη στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει, όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια", συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε, με διάθεση να θολώσει τα νερά, πως «είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο». Δεν πέρασε δε απαρατήρητη η πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη να επιρρίψει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση για «τον τρόπο που γίνεται στα ΜΜΕ αυτή η συζήτηση».

Ωστόσο, το πιο εμφατικό άδειασμα προς το Μαξίμου προήλθε από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο, που είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον περασμένο Αύγουστο μετά τις δηλώσεις του περί ερευνών του "Oruc Reis" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.«Δεν θέλω να κρίνω τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη. Για εμένα, κόκκινη γραμμή είναι, χωρίς συζήτηση, τα 12 ναυτικά μιλιά. Ακόμα και στα 6,5 μίλια να φτάσει το 'Oruc Reis', είναι δυνητική παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας” ανέφερε χαρακτηριστικά...

Σαμαρικά «πυρά» κατά Ντόκου

Επιπλέον, την μήνιν τον υπερπατριωτών της «σαμαρικής πτέρυγας» προκαλεί ο αντικαταστάτης του Αλ. Διακόπουλου. Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας-από την περασμένη εβδομάδα- Θάνος Ντόκος είχε θέσει στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του όταν -με την ιδιότητα του αναπληρωτή συμβούλου- είχε εκφράσει «προσωπικές απόψεις» που εστίαζαν στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία στο Αιγαίο. Ο ιστότοπος antinews, που εκφράζει τους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε, σε πύρινο άρθρο, πως «Κυριάκος και Ντόκος συγκλίνουν στις διαπιστώσεις τους για τη Χάγη (την οποία ο δεύτερος αποκαλεί 'διεθνές δικαιοδοτικό όργανο'...), ενώ ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας μαζί (μετά την υπογραφή του προσυμφώνου), με μεγάλη πιθανότητα τον εδαφικό ακρωτηριασμό μας». Ο... εξοργισμένος αρθρογράφος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «αυτό που λέει σε συνεντεύξεις του ο κ. Ντόκος, ότι 'η Ελλάδα δεν εγείρει διεκδικήσεις', αρχίζει να ακούγεται σαν καμπανάκι προειδοποίησης, γιατί είναι φως φανάρι ότι δεν γίνεται με βάση το 'δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα' του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά με βάση ένα σκεπτικό υποχωρήσεων και, ίσως, ενδοτισμού έναντι των διεκδικήσεων της Τουρκίας». Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει το συμπέρασμα πως η επιλογή του πρωθυπουργού να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν κατευνάζει τους λάτρεις του Αντ. Σαμαρά...

ΕΚΑΒ κορωνοϊός
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εξωραϊσμός με συνοδεία τοπικών lockdown

Απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ύστερα και από το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή

Να εξωραΐσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιχειρεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση, ενώ το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο όσον αφορά το σκέλος των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων ελέω Covid-19.

«Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα» είναι το μόνιμο κυβερνητικό μότο. Πλαισιώνεται δε από τα μακάβρια γραφήματα που παρουσιάζει -σε κάθε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ο Στέλιος Πέτσας προκειμένου να καταδείξει τα δυσχερέστερα στατιστικά στοιχεία άλλων κρατών-μελών. Ήδη ωστόσο η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για επιβολή τοπικών lockdown, στα πρότυπα της Κοζάνης. «Αν οι ειδικοί μάς υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες θολώνοντας το αφήγημα της κυβερνητικής επιτυχίας στην υγειονομική κρίση.

20.000 ενεργά κρούσματα;

Τo επίπεδο δε του συναγερμού ανέβηκε από την προχθεσινή απάντηση του Γκίκα Μαγιορκίνη αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε χαρακτηριστικά, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που αφορούσε την είσοδο της χώρας μας στη ζώνη των 500 ημερησίως κρουσμάτων...

Δεν θα γίνουμε... Παρίσι

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν την προοπτική της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως και τα σενάρια για επιβολή γενικού lockdown τον Δεκέμβριο ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός πολιτών λόγω των εορτών. Ο Στέλιος Πέτσας, άλλωστε, επιχείρησε να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την ανοδική καμπύλη των κρουσμάτων χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι! Στον αντίποδα, ωστόσο, μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων -όπως ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος- χτυπούν το καμπανάκι ότι «αν χειροτερέψει η κατάσταση, μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα».

Δώρα στους κλινικάρχες

Υπ' αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το καθολικό αίτημα που αφορά την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αντιθέτως, προωθεί ρύθμιση για τις ιδιωτικές ΜΕΘ με την οποία δίνεται η δυνατότητα αύξησης έως 40% των διαθέσιμων κρεβατιών με το υφιστάμενο προσωπικό και ενώ ήδη έχει διπλασιαστεί η ημερήσια αποζημίωση των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Το νέο δώρο προς τους «κλινικάρχες» -που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά ως αφορμή ευνοϊκής μεταχείρισης του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με την εκτίμηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Ξανθού.

Στον ορίζοντα «κορωνομνημόνια»

Τις επόμενες ημέρες, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νεοφιλελεύθερο «ευαγγέλιο» της Επιτροπής Πισσαρίδη στο όνομα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το ταμείο ανάπτυξης. Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν για «νομοθετική καταιγίδα» το επόμενο τετράμηνο, ενώ -με ιδιαίτερο... μεταρρυθμιστικό ζήλο- διαμηνύουν ότι η «πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την προώθηση των μεγάλων εκσυγχρονιστικών αλλαγών».

Ήδη τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, καθώς οι διατάξεις του στην πραγματικότητα επιβάλλουν στον πτωχευμένο δανειολήπτη να... πορευτεί με 611 ευρώ μηνιαίως. Οποιοδήποτε εισόδημα υπερβαίνει αυτό το ποσό (εύλογες δαπάνες διαβίωσης) θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή των χρεών. Παράλληλα, ο νέος νόμος θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως προειδοποιούν κόμματα και φορείς.

Συν τοις άλλοις, σημαντικά μειωμένα -κατά 2 δισ. ευρώ- αποδείχθηκαν τα δημόσια έσοδα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Υπ' αυτό το πρίσμα, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η αδράνεια της κυβέρνησης στο μέτωπο της στήριξης της πραγματικής οικονομίας κυοφορεί «κορωνομνημόνια». Ήδη στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων έχουν ηχήσει «καμπανάκια», μετά και το δυσμενές σενάριο που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και το οποίο, εκτός από την πρόβλεψη για ισχνή ανάπτυξη, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 από 6,23% του ΑΕΠ. Πρόκειται για έλλειμμα-μαμούθ -ακόμα και εντός του πλαισίου της «ρήτρας διαφυγής»-, που θα εγείρει κοινοτικές αξιώσεις για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αύξηση ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, κατακόρυφες αυξήσεις έρχονται στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των αναπροσαρμογών στις τιμές ζώνης που προτείνονται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιοχές που γνώρισαν σημαντική εμπορική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε μέσω της άνθησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που τόνωσε και το επενδυτικό ενδιαφέρον, είχαν μείνει με τιμές ζώνης του 2007. Ως εκ τούτου σε πολλές περιοχές οι εκτιμητές που συμμετείχαν στη διαμόρφωση των προτάσεων έχουν εισηγηθεί αυξήσεις που προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 100%, γεγονός που θα αυξήσει ισόποσα και τον ΕΝΦΙΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL