Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.4°C18.0°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.7°C14.4°C
0 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.0°C
2 BF 100%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.0°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.0°C10.6°C
1 BF 81%
Δεν είναι αθώοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είναι αθώοι...

Από τον Ρονάλντο μέχρι τον Βαλεντίνο Ρόσι, οι όλο και συχνότερες περιπτώσεις εξαιρετικά διάσημων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δείχνουν πως όσο περισσότερα τεστ διεξάγονται τόσο περισσότερους ασθενείς, συνήθως ασυμπτωματικούς, εντοπίζεις.

Στη βιομηχανία του αθλητισμού και του θεάματος τα τεστ αποτελούν σχεδόν καθημερινή ρουτίνα προκειμένου να διασφαλιστεί το ζωντανό κεφάλαιο μεγάλων εταιρειών, που κινδυνεύουν να χάσουν δεκάδες εκατομμύρια αν το σόου σταματήσει. Αυτά τα μαζικά τεστ, που τα κράτη δεν παρέχουν στους απλούς ανώνυμους πολίτες τους, αποδεικνύουν πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, όπως και την ταξικότητα της τοξικότητας...

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ επιστήμονες όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας μας προτρέπουν να μην δαιμονοποιούμε την ανοσία της αγέλης, γίνεται ιδιαίτερα σημαντική η παρέμβαση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους: "Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά" έγραψε υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, να προφυλάξουμε τους ευάλωτους, να ενδυναμώσουμε και να επιμορφώσουμε τις κοινωνίες θεραπεύοντας παράλληλα τους φορείς.

Η βαρύτητα της πρότασης πολιτικών που κατέθεσε γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνδυαστεί με την προειδοποίηση του βραβευθέντος με το Νόμπελ Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης: Μια από τις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας είναι η πιθανότητα αύξησης των προσώπων που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό από τα 135 στα 250 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

Η Oxfam φοβάται ότι οι νεκροί -ναι, νεκροί- από την πείνα μπορεί να φτάσουν τους 12.000 την ημέρα, ενώ όλο και περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας έχει εισέλθει σε μια περίοδο κοινωνικοοικονομικής καταστροφής, καταστροφικότερης και από αυτόν τον κορωνοϊό.

Το δεύτερο κύμα είναι εδώ. Ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί. Ωστόσο οι ηγεσίες της Δύσης δεν φρόντισαν να διαχυθεί ο πλούτος για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, Παιδείας, μεταφορών και έρευνας ή για τη στήριξη της εργασίας και τώρα συζητούν νέα, μικρότερα ή μεγαλύτερα lockdown.

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη δίνει ακόμα χειρότερο παράδειγμα. Όχι μόνον δεν εκμεταλλεύτηκε τον διαθέσιμο χρόνο για να οχυρωθεί, αλλά επιλέγει πολιτικές παροχών σε κλινικάρχες, καναλάρχες, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίες δεν διασφαλίζουν τη δημόσια Υγεία, ενώ υπονομεύουν την οικονομία αντιμετωπίζοντας όσους ακόμα εργάζονται ως άτομα στα οποία αρκούν τα 611 ευρώ ως εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Αντί μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης, φιλικής στο περιβάλλον, το οποίο δοκιμάζεται παγκοσμίως από τις επιπτώσεις μιας κλιματικής αλλαγής, που δεν είναι άσχετη με τις επιδημίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δράττεται της πανδημίας ως ευκαιρίας διεύρυνσης των ανισοτήτων εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.  Άλλωστε τις θεωρεί φυσιολογικές...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκοκυπριακές εκλογές Κατεχόμενα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας / Mια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων

Οι Τουρκοκύπριοι (και οι έποικοι) ψηφοφόροι εξέλεξαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τον ηγέτη της κοινότητας τους (τον «πρόεδρο») μέσα από μια διαδικασία δύο γύρων ψηφοφορίας. Ο Ερσίν...

SOCIAL