Προσφυγικό / Ο Ν. Μηταράκης διαφήμισε το... έργο του

Προσφυγικό / Ο Ν. Μηταράκης διαφήμισε το... έργο του

Τίποτα νέο δεν έφερε η παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πέραν της γνωστής αυτοδιαφήμισης στην οποία επιδίδεται το υπουργείο.

Αντιθέτως, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα συνοψίζεται στο είναι όλοι μετανάστες, ενώ αναπαράχθηκε η λογική των παρείσακτων που η κυβέρνηση θα διώξει ή θα κλείσει σε κλειστά κέντρα και θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη στο πλαίσιο της αποτροπής νέων αφίξεων. Φυσικά, δεν έλειψαν και τα «καρφιά» προς την προηγούμενη κυβέρνηση, με μισές αλήθειες που ευνοούν τη ρητορική «ο Τσίπρας τους έφερε εδώ», ενώ ο υπουργός έκανε λόγο για «οικονομικά κίνητρα» και φτάνοντας να ισχυριστεί πως «η επιδοματική πολιτική του παρελθόντος λειτουργούσε ως πόλος έλξης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ως πηγή χρηματοδότησης για την παράνομη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών», αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εστία» που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Παραβλέπεται ότι αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα «Εστία» (δηλαδή στέγαση και χρήματα για τους αιτούντες άσυλο), τα καμπ θα έπρεπε να ξεπερνούν τις 10.000 θέσεις ή να γεμίσει η χώρα χιλιάδες ανθρώπους άστεγους και νηστικούς, με τις όποιες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.

Οι κυβερνητικοί άξονες

Αναλυτικότερα, ο υπουργός ανέπτυξε τους άξονες της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση με ένα κολάζ των δελτίων Τύπου που κατά καιρούς εκδίδει το υπουργείο για κάθε ζήτημα. Μίλησε με αριθμητικά στοιχεία για τη μείωση των αφίξεων σε νησιά και  Έβρο κατά το 2020, για την επιτάχυνση και την αύξηση των αποφάσεων ασύλου, τον έλεγχο των ΜΚΟ, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα σε νησιά, ενώ επανέλαβε ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος των δομών με τον διορισμό των «γαλάζιων» διοικητών, όπως είχε αποκαλύψει η «Α».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, στο πλαίσιο της παρουσίασης, αναφέρθηκε και σε αλλαγές που προκάλεσαν προβλήματα και στη συνέχεια, αποσυνδέοντας τη λύση από την αιτία της, την παρουσίασε ως μια άλλη πρωτοβουλία του υπουργείου. Δηλαδή, μίλησε για «τον περιορισμό των παροχών σε μετανάστες και πρόσφυγες που, σε συνδυασμό και με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ουσιαστικά περιορίσαμε την παροχή προνομίων στέγης και επιδόματος σε λίγους συνολικά μήνες από αρκετά χρόνια, όπως ίσχυε επί της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αυτός ο συνδυασμός, όμως, είναι που γέμισε το καλοκαίρι την πλατεία Βικτωρίας με αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ο υπουργός, αποσυνδέοντας το γεγονός αυτό. αναφέρεται πιο κάτω στο πιλοτικό δίμηνο πρόγραμμα με ΔΟΜ στο πλαίσιο του «Helios», που φτιάχτηκε... λόγω της διακοπής των «προνομίων» όπως έλεγαν.

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα των νησιών, είπε ότι έχει βρεθεί ήδη ανάδοχος για τα κέντρα της Σάμου, της Λέρου και της Κω και ότι αναμένεται ο διαγωνισμός για τη Λέσβο και τη Χίο. Για τη Λέσβο, μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει ήδη προτείνει μέρος για την κατασκευή του και ότι το Καρά Τεπέ θα κλείσει μέχρι το καλοκαίρι.

Στο ημιτελές καμπ και οι εξαιρετικά ευάλωτοι;

Δεν έγινε σήμερα η μεταφορά των ευάλωτων προσφύγων του ΠΙΚΠΑ στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, για την οποία είχαν ειδοποιηθεί μέσω της αστυνομίας ενόψει του κλεισίματος της πρότυπης δομής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, στο κλείσιμο της δομής αντιτίθεται και η  Ύπατη Αρμοστεία, δεδομένης της κατάστασης της προσωρινής δομής του Καρά Τεπέ, που πλημμύρισε με την πρώτη βροχή.

Το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά και εξαιρετικά ευάλωτες περιπτώσεις, τις οποίες δέχεται έπειτα από παραπομπές του εισαγγελέα, της  Ύπατης Αρμοστείας και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εκκένωσή του και μεταφορά των εξαιρετικά ευάλωτων (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μόνες γυναίκες, θύματα βασανιστηρίων) στην προσωρινή δομή δεν έχουν επιδοθεί τα ανάλογα έγγραφα στους πρόσφυγες, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες νομικές ενέργειες από την Αλληλεγγύη Λέσβου. Σε επιστολή τους, μάλιστα, στα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας επισημαίνεται ότι πρόκειται για 77 ευάλωτους πρόσφυγες, εκ των οποίων 32 παιδιά και 21 ασυνόδευτα.