Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση αγνοεί τους ειδικούς, εκφοβίζει τους πολίτες

Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση αγνοεί τους ειδικούς, εκφοβίζει τους πολίτες

Με όχημα το εκβιαστικό δίλημμα αυτοπροστασία ή καραντίνα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός προλείανε το έδαφος -μέσω του πρόσφατου τηλεοπτικού μηνύματος- της μετάθεσης των ευθυνών στους πολίτες σε περίπτωση επιβολής lockdown λόγω του περαιτέρω εκτροχιασμού της πορείας του κορωνοϊού. Η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τη θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας, το άνοιγμα των σχολείων καθώς και οι εικόνες αποτροπιασμού με τους επιβάτες - σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν προκαλούν ούτε ψήγμα αυτοκριτικής από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Κεντρική στόχευση του πρωθυπουργικού επιτελείου αποτελεί η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων -ακόμα και στους κόλπους των υπουργών- και η περιφρούρηση της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της εμβάθυνσης της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης. Ήδη, πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η διαβόητη λίστα Πέτσα με τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για την πανδημία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας ανάλογης ενημερωτικής καμπάνιας, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που θα προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Άλλωστε, για τη σημερινή κυβέρνηση σημασία δεν έχει πώς πράττει, αλλά τι εμφανίζει στους ψηφοφόρους - τηλεθεατές.

Δυσαρέσκεια και μείωση της εμπιστοσύνης

Ωστόσο, το κυβερνητικό success story της διαχείρισης του κορωνοϊού -που γιγάντωσαν τα φίλια κυβερνητικά ΜΜΕ- νοσεί βαρύτατα. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, το 44,7% των πολιτών βάζει αρνητικό βαθμό στην κυβέρνηση (έναντι 51,2% που εκφέρει θετική γνώμη). Πρόκειται για ποιοτικό στοιχείο που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του Μαξίμου, καθώς αντικατοπτρίζει την καθοδική πορεία της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στην πρώτη φάση της πανδημίας η αποδοχή - ανοχή των πολιτών στα κυβερνητικά μέτρα άγγιζε το 80%. Συν τοις άλλοις, όλες οι μετρήσεις καταγράφουν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων για τα μέτρα - παρεμβάσεις στην οικονομία σε συνδυασμό με τη διάχυτη ανασφάλεια στο νευραλγικό τοπίο της εργασίας.

Στελέχη της Ν.Δ.: Υπήρχε χρόνος για διορθώσεις

Γαλάζια στελέχη σημειώνουν στην Αυγή ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές πρωτόγνωρες κρίσεις και είναι δύσκολο να σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος. Είναι λογικό να υπάρχουν αστοχίες και ανορθογραφίες. Ωστόσο, σε βασικά ζητήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών χρειάζονταν πιο άμεσα αντανακλαστικά, καθώς υπήρχε χρόνος για διορθώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν κατανοητή τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, καθώς οι πολίτες είναι αυτοί που συνωστίζονται στις αποβάθρες του μετρό και δυσκολεύονται να βρουν κρεβάτι στο ΕΣΥ ή αγωνιούν για την ασφάλεια των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες.

Δείχνει με το δάχτυλο τους πολίτες

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός ενοχοποιεί προκαταβολικά τους πολίτες σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Λανσάροντας τη νέα εκδοχή του κεφαλαίου της ατομικής ευθύνης εστίασε στις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις μεγάλες αδικίες στην κοινωνία σε περίπτωση ενός lockdown, δίχως ίχνος αυτοκριτικής για τις διαδοχικές παλινωδίες των αρίστων μετά το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας. Πληροφορίες της Αυγής αναφέρουν ότι οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους για τη μη επιθυμητή αποδοτικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων ειδικά στην Αττική, που βρίσκεται στο πορτοκαλί. Σ’ αυτό το φόντο, η κυβέρνηση, πανικόβλητα, επιστρατεύει την συνταγή του εκφοβισμού ώστε οι απείθαρχοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση ήταν η σχετική υποκριτική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, αποδίδουν την επιτελική ανικανότητα σε διαφορετικές προσεγγίσεις που εντοπίζονται στους κόλπους της επιτροπής επιστημόνων αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο επιβαρυμένο μέτωπο. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι έχουν διατυπωθεί απόψεις για άμεση επιβολή lockdown σε δήμους της Αττικής ώστε να ανακοπεί η ροή των κρουσμάτων. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η κυβέρνηση υιοθετεί τις θέσεις των επιστημόνων που προκρίνουν την προώθηση εναλλακτικών μέτρων ελέω των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της καραντίνας.

Με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην πανδημία

Η κυβέρνηση εγκλωβίζεται πλέον στην απροθυμία της να εκπονήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, η επικίνδυνη προχειρότητα που επιδείχθηκε στο σκέλος που αφορά την επανεκκίνηση των σχολείων συσσωρεύουν την κοινωνική δυσαρέσκεια για τους ενοίκους του Μαξίμου. Πλέον, η δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων στα τρία νευραλγικά μέτωπα έχει περιοριστεί σημαντικά και στο κυβερνητικό επιτελείο η ελπίδα βασίζεται στην επίδραση της μάσκας και των κλειστών περιπτέρων (μετά τα μεσάνυχτα) αναφορικά με την καμπύλη των κρουσμάτων.

ΜΕΘ: Εκτός πραγματικότητας τα νούμερα που αμολάει η κυβέρνηση

Βασική στόχευση του πρωθυπουργικού διαγγέλματος αποτέλεσε η αποποίηση των κυβερνητικών ευθυνών για την εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που, από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι, έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Μόλις προχθές ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Πάνος Παπανικολάου ακύρωσε τα κυβερνητικά μαθηματικά τονίζοντας ότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα μας δεν είναι στην πραγματικότητα περισσότερες από 750 αυτή τη στιγμή. Τα νούμερα που αμολάει κατά καιρούς η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στον εξωραϊσμό της εικόνας του ΕΣΥ, υποστήριξε πως προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, δεσμευόμενος ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (το επανέλαβε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό) για άμεση προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκει τον τοίχο του Μαξίμου.

Αποδιοπομπαίος τράγος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Οι εικόνες των στοιβαγμένων πολιτών στις αποβάθρες και στα βαγόνια του μετρό προκάλεσαν τις κριτικές αναφορές ακόμα και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρείται να μείνει αλώβητο το πρωθυπουργικό προφίλ και η αποκλειστική ευθύνη για το χάος στις αστικές συγκοινωνίες αποδίδεται στον -αποδιοπομπαίο τράγο- Κώστα Αχ. Καραμανλή. Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν προχθές τη σχετική δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου κι ενώ ο ιός ήδη καλπάζει με αμείωτη ένταση.

Αγνόησαν το σήμα της επιτροπής επιστημόνων για ολιγομελή τμήματα

Έκθετη αφήνει την κυβέρνηση η αποκάλυψη ότι στην Επιστημονική Επιτροπή είχαμε πει από τον Μάρτιο ότι πρέπει να είναι λιγότερα παιδιά στην τάξη και η Πολιτεία μας το απέκλεισε του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου. Το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, έξι μήνες μετά, οχυρώνεται πίσω από τη θέση ότι δεν υπάρχει επάρκεια σχολικών αιθουσών για να διαμορφωθούν ολιγομελή τμήματα, αρνούμενο πεισματικά να προβεί σε προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- η παρατεταμένη απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από τις επίσημες ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας οφείλεται στη δυσφορία του καθηγητή λόγω του συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες.

Αυτοεπιβράβευση και ατομική ευθύνη στον ΟΗΕ

Συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη διαχείριση της πανδημίας έδωσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την 75η Σύνοδο του ΟΗΕ. Δώσαμε προτεραιότητα στη γνώση, στους ειδικούς, αξιοποιώντας γεγονότα και δεδομένα αντί να βασιζόμαστε στην ιδεολογία, εκμεταλλευόμενοι ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η καινοτομία και η τεχνολογία, και θέτοντας αξιόπιστους εμπειρογνώμονες στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων και της επικοινωνίας μας. Και δούλεψε. Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. Δίδοντας δε και τη συνταγή της... επιτυχίας στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας είπε πως απαιτείται επιμονή, ευέλικτες πολιτικές που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, συνεχής εμπιστοσύνη στους ειδικούς, ενώ εστίασε -όπως αναμενόταν- και στην ατομική ευθύνη.