Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ελληνοτουρκικά / Η επίσκεψη Πομπέο και ο γρίφος του "στρατιωτικού αποτυπώματος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Η επίσκεψη Πομπέο και ο γρίφος του "στρατιωτικού αποτυπώματος"

Η αναβολή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., που θα άρχιζε χθες, αλλά τελικά μεταφέρθηκε για την άλλη Πέμπτη λόγω κορωνοϊού, δίνει την ευκαιρία σε όλους να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Κι όταν λέμε σε όλους, εννοούμε σε όλους εντός και εκτός της Ε.Ε. Πρώτα απ’ όλα, δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να πείσει μέχρι την άλλη Πέμπτη τους Κύπριους να μην μπλοκάρουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο καθεστώς της Λευκορωσίας.

Η Λευκωσία δηλώνει ότι δεν έχει ζήτημα με τις κυρώσεις αυτές - και διαψεύδει τις αιτιάσεις ότι έχει δώσει «χρυσά διαβατήρια» σε διάφορους πλούσιους από τη χώρα του Λουκασένκο κι αυτό παίζει ρόλο. Αντιθέτως, πολιτικά στηρίζει τις κυρώσεις στον Λουκασένκο, που παραβιάζει τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Απαιτεί, όμως, τις αντίστοιχες στον εξίσου αυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος επιπλέον μπορεί να έκανε ένα βήμα πίσω έναντι της Ελλάδας στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, αλλά τα σεισμογραφικά και τα πλωτά γεωτρύπανά του συνεχίζουν να «αλωνίζουν» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Καθώς, όμως, οι άλλοι δεν θέλουν να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία -άλλωστε πώς θα ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος εάν γίνει κάτι τέτοιο, διερωτώνται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο- έχουν έξι μέρες καιρό να πείσουν, να πιέσουν ή να δώσουν κάτι στη Λευκωσία.  Ίδωμεν.

Η επίσκεψη Πομπέο

Δεύτερον, η αναβολή δίνει την ευκαιρία στους Αμερικανούς, και στον Μάικ Πομπέο, να μπουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι της διαμεσολάβησης μεταξύ Αθήνας και  Άγκυρας. Δεν είναι κάτι που θα το ήθελαν ο Μισέλ, η Μέρκελ ή ο Μακρόν, απλώς μια... παράπλευρη ωφέλεια. Κι αυτό δεν ενισχύει κατ’ ανάγκη την ελληνική πλευρά, καθώς οι ΗΠΑ, όπως και το ΝΑΤΟ κρατούν πιο... ουδέτερη στάση από την Ε.Ε., παρά την κίνηση του Πομπέο να επισκεφθεί τις 27 και 28 του μηνός τη Σούδα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως... γυμνάσιο στον Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, μιλάει όποτε θέλει με τον προϊστάμενο του Πομπέο σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη Πομπέο θα έχει πολύ ενδιαφέρον να καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση τι ακριβώς εννοούσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ζητούσε από Αθήνα και  Άγκυρα να μειωθεί το «στρατιωτικό αποτύπωμα» στην περιοχή. Ζητά και ο Πομπέο αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή μήπως περιορισμούς στην κίνηση του Πολεμικού Ναυτικού; Μπαίνει απλά στον ανταγωνισμό με τους Γάλλους για τα εξοπλιστικά;

Τηλεφώνημα με Στόλτενμπεργκ

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνεχίζει τις συχνές επαφές του με τους Μητσοτάκη και Ερντογάν. Χθες ήταν η σειρά του  Έλληνα πρωθυπουργού να μιλήσει με τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis», όπως ήταν η διατύπωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Το πιο βασανιστικό ερώτημα είναι πόσο μόνιμη είναι αυτή η αποχώρηση - ή αν ο Ερντογάν θα το ξαναβγάλει στη γύρα με την πρώτη ευκαιρία εάν δεν τον ικανοποιεί η πορεία των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL