Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.0°C18.3°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.0°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
7.8°C11.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.9°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
8.0°C8.0°C
0 BF 87%
Λευτέρης Κρέτσος / Το επιτελικό κράτος κατάντησε μετεκλογικό ανέκδοτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευτέρης Κρέτσος / Το επιτελικό κράτος κατάντησε μετεκλογικό ανέκδοτο

Λευτέρης Κρέτσος
Ο Λευτέρης Κρέτσος

Ο Λευτέρης Κρέτσος ήταν υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και νωρίτερα γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Από αυτές τις θέσεις βρέθηκε πίσω από την πρώτη προσπάθεια αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, πίσω από τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση επενδύσεων. Μιλάει στην “Αυγή” της Κυριακής για τα media στην εποχή Μητσοτάκη, για την επικοινωνία στο «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ. και για τη δίωξη που υφίσταται από τη βαθιά «γαλάζια» παράταξη.

* Τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας η απόφαση ένταξης της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο γραφείο πρωθυπουργού (μαζί με άλλες τέσσερις γεν. γραμματείες, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ);

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αγωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει πλήρως τον χώρο της ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός θέλει να χτίσει γύρω του μια ακόμη πιο ισχυρή επικοινωνιακή υγειονομική ζώνη προστασίας. Η κυβέρνηση με τις πολλές αστοχίες και τα λάθη της δεν έχει καμία πιθανότητα να σταθεί δίχως την προστασία των μέσων ενημέρωσης.

* Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν μια άλλη εικόνα.

Οι δημοσκοπήσεις είναι «φωτογραφίες της στιγμής».  Όπως και οι διαδικτυακές μετρήσεις γνώμης, εμφανίζουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες. Τα προβλήματα δεν κρύβονται ούτε μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί. Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη αποτύχει και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι απλώς ένας τίτλος, μια τεχνητή μαγική εικόνα. Στην εποχή του Διαδικτύου η ενημέρωση δεν μπορεί να ελεγχθεί.

* Πώς συνδέεται, κατά τη γνώμη σας, η νέα οργανωτική δομή με τον σχεδιασμό του λεγόμενου επιτελικού κράτους;

Το επιτελικό κράτος ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα που κατάντησε ένα μετεκλογικό ανέκδοτο. Κουρελιάστηκε από τις μάσκες - αλεξίπτωτο, από το Σκόιλ Ελικίκου, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που καταργήθηκε για να ξανασυσταθεί, από το Ελλάδα χώρα ασφαλής από το 460 π.Χ. και το State of Mind, από τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, από τις διοικήσεις ημετέρων στα νοσοκομεία, τα πτυχία που δεν υπήρχαν και τις στρατιές μετακλητών.

* Είστε αντίθετος με την πρόσληψη συμβούλων Τύπου και Επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Δημόσιο;

Είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων που κρίνονται και θα κριθούν από τους πολίτες. Για τη Ν.Δ. η επικοινωνία προηγείται της πολιτικής ακόμη και σήμερα που τα προβλήματα είναι τεράστια. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία και την Παιδεία ή σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η δασοπυρόσβεση, αλλά να προσλάβει δημοσιογράφους σε γραφεία δημάρχων, γενικών γραμματέων και υπουργών. Όλοι βέβαια καταλαβαίνουμε το γιατί.

* Ποια είναι η δική σας πρόταση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ΜΜΕ μέσα στο καθεστώς της πανδημίας; Δεν πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος των ΜΜΕ;

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να σωθεί η ενημέρωση με οριζόντια μέτρα και πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου  Έκτακτης Ανάγκης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και τα περιφερειακά / τοπικά μέσα ενημέρωσης. Χρειαζόμαστε γενναία μέτρα και ενθάρρυνση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και όχι «δωράκια» προς όσους στηρίζουν την κυβερνητική άποψη. Η Ν.Δ. απέδειξε ότι και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση παραμένει ο πολιτικός βραχίονας της διαπλοκής.  Ίσως είναι το μόνο στο οποίο παραμένει σταθερή και συνεπής.

* Πού εντοπίζετε αυτές τις εστίες διαπλοκής που αναφέρετε;

Στην περιβόητη λίστα Πέτσα, στην απαλλαγή των καναλαρχών από την πληρωμή του τιμήματος για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας το τρέχον έτος, στη μείωση των χρημάτων που πρέπει να καταβάλλει η Digea στο Δημόσιο, στην κατάργηση του πόθεν έσχες των μετόχων ΜΜΕ, στη μη υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης περιφερειακών και πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων και σε πολλές άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που έγιναν και σε άλλες που έρχονται, όπως διαβάζω.

* Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζει την πλήρη ανατροπή του «Νόμου Παππά». Ποιος είναι ο στόχος, πιστεύετε;

Να ξεπληρώσουν γραμμάτια στα φιλικά με την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης για την υποστήριξη που της παρείχαν και της παρέχουν.

* Ποια είναι η γνώμη σας για την παρουσίαση της ειδησεογραφίας από την τηλεόραση;

Την ώρα που από την Υγεία έως την Εκπαίδευση διαπιστώνονται ανεπαρκείς κυβερνητικοί χειρισμοί, ανικανότητα, αλλά και προκλητικές απόπειρες εξυπηρέτησης των ημετέρων, στα μέσα ενημέρωσης κυριαρχεί μια πολυφωνική μονοφωνία υπέρ της κυβέρνησης.  Όλες σχεδόν οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα, λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης προέκυψαν από τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πλέον ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις στον χώρο της ενημέρωσης.

* Δηλαδή;

Η αφήγηση που παράγεται συχνά στα δελτία ειδήσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο ότι οι ενημερωτικές εκπομπές, που παράγουν τις ειδήσεις, δίνουν πολύ περισσότερο χρόνο στους υπουργούς και στα στελέχη της κυβέρνησης συγκριτικά με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown στις τηλεοπτικές οθόνες εξαφανίστηκε πλήρως η φωνή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα κυβερνητικά στελέχη επιπλέον, για να επεκτείνουν τον χρόνο προβολής τους και για να κάνουν ακόμη πιο αισθητή την εξαφάνιση της αντιπολίτευσης από τις τηλεοράσεις, άρχισαν να δίνουν συνεντεύξεις και να στέλνουν φωτογραφίες και στις εκπομπές ελαφράς ψυχαγωγίας.

* Υπάρχουν, πάντως και αξιόπιστες πηγές ειδήσεων και ενημέρωσης...

Σαφώς υπάρχουν, αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλος «θόρυβος» που εμποδίζει τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με σοβαρότητα και επιχειρήματα. Στις κρίσιμες όμως αυτές ώρες είναι ευθύνη όλων να διασφαλίσουν ότι δεν θα ακουστούν ψέματα και παραπλανητικές τοποθετήσεις.

* Συνεπώς υπάρχει η ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και αυτή των ΜΜΕ.

Ευθύνες υπάρχουν σε όλους όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο. Και στους δημοσιογραφικούς λειτουργούς και στα πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων και σε όλους. Η κυβέρνηση όμως έχει την ευθύνη για τη ρύθμιση του πεδίου της ενημέρωσης. Και δυστυχώς οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και η ταυτόχρονη απρονοησία της να λάβει σοβαρά μέτρα πολιτικής για τον κλάδο επιβάλλουν μια κατάσταση επιλεκτικής λογοκρισίας. Μια κατάσταση που συνδράμει την οικονομική ασφυξία και τον αποκλεισμό όσων φωνών την αντιπολιτεύονται.

Προφανώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η προπαγάνδα έχει μεγάλη σημασία ή είναι ο μόνος τρόπος για την παραμονή τους στην εξουσία. Εδώ έφτασαν στο σημείο να ζητούν δημοσίως συγγνώμη από έναν εκδότη για τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

* Εκκρεμεί μία δίωξη εναντίον σας για τη διαγωνιστική διαδικασία το 2016 και έχει οριστεί δικάσιμος για τις 15 Δεκεμβρίου. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Πάμε σε μια δίκη όπου η πλειονότητα αυτών που με κατηγορούν είναι βουλευτές της Ν.Δ. Κατηγορούν εμένα και την επιτροπή του διαγωνισμού ότι πριμοδοτήσαμε την υποψηφιότητα Καλογρίτσα. Με δική μου όμως υπογραφή κόπηκε ο Καλογρίτσας, σύμφωνα με όλα όσα όριζε η προκήρυξη του διαγωνισμού. Με αυτή τη προκήρυξη κανένα επενδυτικό σχήμα δεν μπορούσε να τύχει ειδικής ευνοϊκής μεταχείρισης.

Ήταν ίσως ο πιο αδιάβλητος και απαιτητικός διαγωνισμός στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Μπορώ να κατανοήσω την εχθρική στάση των καναλαρχών επειδή αναγκάστηκαν να πληρώσουν για πρώτη φορά. Και να θυμίσω ότι δεν ήταν μόνο οι άδειες, αλλά και ο ειδικός φόρος τηλεόρασης και τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων.

Η στάση όμως των βουλευτών της Ν.Δ. που εκλέγονται με την ψήφο του ελληνικού λαού είναι αδικαιολόγητη και εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά. Γιατί κυνηγούν δημόσιους λειτουργούς που συνέβαλαν στο να εισπράξει χρήματα το Δημόσιο για την παραχώρηση ενός σπάνιου δημόσιου πόρου; Γιατί υπερασπίζονται τους καναλάρχες και όχι το δημόσιο συμφέρον;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL