Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Νίκολα Ντίμιτροφ / Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι ανεπίλυτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκολα Ντίμιτροφ / Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι ανεπίλυτο

ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΣΚΟΠΙΑ
ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΣΚΟΠΙΑ

Η φετινή ελληνική λέξη που έμαθε -και τη λέει συνέχεια- είναι το «όραμα». Πριν ήταν η «φιλία», η «γαλήνη», η «συμφωνία». Τώρα που ο Νίκολα Ντίμιτροφ έγινε πολιτικός, όπως λέει, τώρα που πέρασε από τη βάσανο της κάλπης, πήρε τη λαϊκή ψήφο και έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ, εμφανίζεται πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Βόρεια Μακεδονία να είναι μια άλλη χώρα σε τέσσερα χρόνια.  Ώστε τα νέα παιδιά να μην εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας αλλού τον... ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Ο εκ των πρωταγωνιστών της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Λαγονήσι, στο συνέδριο του «Economist», μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και ακόμα δύο υπουργούς.  Ήταν η πρώτη έξοδος από τη Βόρεια Μακεδονία μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό τής νέας κυβέρνησης. Και ήταν τόσο πυκνό το πρόγραμμά του, ώστε να μας πείσει, τον συνάδελφο από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και την υπογράφουσα, να μοιραστούμε τον πεπερασμένο χρόνο του για μια κοινή συνέντευξη. Πάντως, πριν ανοίξουμε τα κασετοφωνάκια, ο Νίκολα Ντίμιτροφ θέλησε να αντιστρέψει τους όρους, όπως είπε, και μας βομβάρδισε με ερωτήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δρέψουμε τους καρπούς της φιλίας μας»

Με το βλέμμα του στραμμένο στις διμερείς σχέσεις, ο Ντίμιτροφ θέλησε να τονίσει επανειλημμένα ότι ήρθε η ώρα «να δρέψουμε τους καρπούς της φιλίας μας». Για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη, σημασία έχει το μέλλον. Θεωρεί ότι τα δύσκολα στις διμερείς σχέσεις «είναι πίσω μας» και ότι, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε στα πάντα η πανδημία -ειδικά τις συνεδριάσεις των επιτροπών για τα εμπορικά σήματα και για την Ιστορία και τα βιβλία, που θα έπρεπε να γίνονται διά ζώσης λόγω του «ευαίσθητου» των θεμάτων τους-, σύντομα θα είναι εφικτή η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Σε όλη την κρίση του SARS-CoV-2 υπήρχε ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας που διαχειριζόταν την έκτακτη ανάγκη στην Ελλάδα και της αντίστοιχης στη Βόρεια Μακεδονία» επισήμανε ο Ντίμιτροφ , τονίζοντας την «εξαιρετική συνεργασία» που υπήρξε στα προξενικά θέματα, τα ζητήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις ή στις ανθρωπιστικές και ιατρικές περιπτώσεις που προέκυψαν. «Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα στη Βόρεια Μακεδονία ήταν εάν η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορά της για τους τουρίστες» παραδέχθηκε γελώντας ο Ντίμιτροφ, κοιτάζοντας με λαχτάρα τα λαμπερά νερά του Σαρωνικού την ώρα της συνέντευξης. «Ξέρετε, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, η μισή χώρα κινείται στην ελληνική Μακεδονία για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια επιστρέφει» λέει. Αυτό δεν έγινε φέτος, καθώς τα σύνορα έμειναν λόγω Covid-19 το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά. «Εξηγήσαμε στους ανθρώπους μας ότι η αιτία δεν ήταν η έλλειψη φιλίας, αλλά τα πρωτόκολλα υγείας. Και νομίζω ότι αυτό έγινε αντιληπτό και δεν ερμηνεύτηκε αρνητικά από την κοινή μας γνώμη» λέει.

Νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις

Ο Ντίμιτροφ φρόντισε να μας καταστήσει σαφές ότι η αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν η μεγαλύτερη σ’ αυτό το συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι και ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την κυβέρνησή του οι επαφές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με πολλές ελληνικές εταιρείες. «Στόχος μας είναι να βαθύνουμε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, ιδίως στην οικονομία. Η λογική από δω και μπρος πρέπει να είναι να προσδιορίζουμε ποια είναι τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, να τα σχεδιάζουμε και να τα υλοποιούμε».

Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από το 2017, όταν ο Ντίμιτροφ είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα ως υπουργός Εξωτερικών μόλις δύο εβδομάδων. «Τότε ήρθα για να πω ότι ‘αποφασίσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το μέλλον. Αν ενδιαφέρεστε να έχετε έναν γείτονα που είναι φίλος, προβλέψιμος και Ευρωπαίος, ας επιλύσουμε το πρόβλημα’. Τώρα το μήνυμα είναι πολύ διαφορετικό: ‘Τώρα πρέπει να επενδύσουμε στη συνεργασία μας, να δουν οι άνθρωποι ότι αξίζει τον κόπο η φιλία, ότι φέρνει καρπούς’. Τώρα ανοίξαμε νέα σελίδα». Ο Ντίμιτροφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι Αθήνα και Σκόπια θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο τι μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες όταν το θέλουν πραγματικά: «Πρέπει να συμπληρώσουμε τη νέα σελίδα. Πρέπει να πω ότι αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε και τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη σχέση μας ακόμη πιο παραγωγική». Ο Ντίμιτροφ είναι καλός διπλωμάτης - και προσδοκά σε μια πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποφεύγοντας να θυμάται τα περί «προδοσίας» για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον... ελέφαντα στο δωμάτιο

Κι επειδή και στο συνέδριο στο Λαγονήσι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», όπως είπε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ήταν η Τουρκία, ο Ντιμιτρόφ προσπάθησε να ενισχύσει την αισιοδοξία μας επικαλούμενος το πνεύμα των Πρεσπών: «Ξέρω ότι δεν είναι συγκρίσιμα τα ζητήματα, ωστόσο και στη δική μας διμερή υπόθεση, που φαινόταν αδύνατο να επιλυθεί, τελικά είδαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να είναι ανεπίλυτο» είπε. Φρόντισε δε να είναι απόλυτα... θεσμικός: «Από την οπτική γωνία τού μέλους του ΝΑΤΟ, του νεότερου μέλους που έμαθε πολλά στη μακρά και δύσκολη πορεία του προς την ένταξη, έχουμε κάθε συμφέρον να θέλουμε την επίλυση του προβλήματος μεταξύ δύο συμμάχων» λέει ζυγίζοντας κάθε λέξη με προσοχή, καθώς η Βόρεια Μακεδονία δεν θέλει να στεναχωρήσει την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Τουρκία:

«Το ζήτημα είναι να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι μακροπρόθεσμα μπορούν να κερδίσουν εάν υπάρχει διάλογος, κατανόηση και φιλία και μπορούν να χάσουν εάν υπάρχει αστάθεια» προσθέτει, ενώ έχει ήδη μάθει και να... κρύβεται πίσω από την Ε.Ε. «Εμείς, ως χώρα στον ‘προθάλαμο’ της Ε.Ε., έχουμε την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική σύμφωνα με την κοινή εξωτερική πολιτική τής Ε.Ε. Ως χώρα που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με την Ελλάδα, έχουμε επίσης ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τη θέση της, ενώ δεν είναι και τόσο μακριά μας η ανατολική Μεσόγειος. Πιστεύω, λοιπόν, εκτός από την αλληλεγγύη, και στις εκκλήσεις για διάλογο, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και θα θέλαμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να είναι εποικοδομητικό, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, και φυσικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL