Η υγεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση...

Η υγεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ*

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων, ενώ παραμένει υψηλός ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων, τόσο αυξάνεται η αγωνία όλων μας. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει ένα σαφές, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλές από τις αποφάσεις της φαίνεται να υποτάσσονται σε εξωγενείς πιέσεις (π.χ. το εσπευσμένο και απροετοίμαστο «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της πληρότητας στα πλοία, ο αριθμός μαθητών ανά τάξη), ενώ δεν έχει αξιοποιήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι βεβαίως παγκόσμια η ανησυχία για την πανδημία.  Όμως η δική μας χώρα επέλεξε να ανοίξει τον τουρισμό, ενώ δεν είχε θωρακιστεί επαρκώς. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά...

Οι προτάσεις μας

Εμείς παρουσιάσαμε εγκαίρως την πρότασή μας για νέο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης και υγειονομικής παρέμβασης. Αν θέλουμε να αντιστραφεί το κοινωνικό κλίμα υποτίμησης του κινδύνου και αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των μέτρων, είναι απαραίτητη η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης και όχι αποσπασματικά και συχνά αμφιλεγόμενα μέτρα.

Είναι απαραίτητη η ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, η εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων, ειδικά σε χώρους «υπερμετάδοσης», ειδικά προληπτικά μέτρα για κλειστές δομές (γηροκομεία, προσφυγικά καμπ, προνοιακά ιδρύματα κ.λπ), διαφάνεια στα δεδομένα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων για τη διασφάλιση κοινωνικής νομιμοποίησης των περιοριστικών μέτρων και των αποφάσεων για τοπικές «καραντίνες».

Επίσης, έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας για το δεύτερο κύμα, με έμφαση στα νοσοκομεία και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, στην κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών (μέσω Κινητών Μονάδων Υγείας), στην ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και στην αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Ειδικά για τα σχολεία, η Πολιτεία όφειλε να διασφαλίσει υψηλές υγειονομικές προβλέψεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει σοβαρή επέμβαση στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και εστίασε μόνο στη μάσκα. Γι’ αυτό και υπάρχουν ανησυχία και ανασφάλεια στους γονείς. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ξαναδεί τα πολυπληθή τμήματα, να κάνει προσλήψεις και να εφαρμόσει την εναλλάξ λειτουργία των τάξεων.

Απάντηση στην κριτική

Πολλοί ρωτούν «τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς»; Απαντάμε:

* Θα υλοποιούσαμε ένα πιο υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με «αραίωση» του μαθητικού πληθυσμού.

* Θα διεκδικούσαμε (λόγω υψηλής εξάρτησης της χώρας μας από τον τουρισμό) δραστικότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις.

* Θα είχαμε μια πιο σταθερή και αποφασιστική γραμμή υπέρ της δημόσιας Υγείας, χωρίς παλινωδίες και υποχωρήσεις σε πιέσεις της αγοράς ή εξαιρέσεις λόγω πολιτικού κόστους...

* Θα αξιοποιούσαμε τη συγκυρία ως ευκαιρία για τη γρήγορη υλοποίηση του πολυετούς σχεδίου μόνιμων προσλήψεων, αναβάθμισης των υποδομών και αυξημένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ που είχαμε διαμορφώσει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Χρειαζόμαστε γενναία επένδυση επιπλέον πόρων (ανθρώπινων και υλικών), χρειαζόμαστε αναδιοργάνωση των δομών και υπηρεσιών Υγείας. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει «παρακαταθήκη» από την πανδημία και «θωράκιση» της δημόσιας Υγείας.

Επικοινωνιακή πολιτική

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε και την πανδημία με όρους επικοινωνίας. Στην πρώτη φάση όλα ανάγονταν στη «σιδηρά θέληση» της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού. Τώρα, που τα πράγματα δεν πάνε καλά, θυμήθηκαν την «ατομική ευθύνη» και ειδικά «τους ανεύθυνους νέους»... Αν είναι δυνατόν!

Βεβαίως και υπάρχει και η ατομική ευθύνη και εμείς καλούμε τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των επιστημόνων.  Όμως η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε αυτή την προοπτική είτε με εγκαίνια πλατειών και σιντριβανιών, είτε με παρουσία στελεχών της σε κοσμικές εκδηλώσεις, αλλά ειδικά με μια πολιτική που δεν είχε στο επίκεντρο την πειθώ, αλλά την αστυνομική επιβολή.  Έτσι, κουνώντας το δάχτυλο και μοιράζοντας πρόστιμα, δεν μπορείς να συνομιλήσεις με τη νεολαία...

Η επόμενη χρονική περίοδος είναι κρίσιμη. Εμείς καλούμε την κοινωνία να ακολουθήσει τις συμβουλές των επιστημόνων, αλλά και να διεκδικήσει την υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων στήριξης της δημόσιας Υγείας που προανέφερα. Η υγεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στους κυβερνητικούς «άριστους» και τους επικοινωνιακούς τους σχεδιασμούς...

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ