Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία - Αμετανόητος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισε ως ανύπαρκτα τα περισσότερα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας * «Περνούν οι αστυνομικοί και χειροκροτά ο κόσμος» ισχυρίστηκε με αμετροέπεια / Υπουργός βασανιστηρίων, ταπείνωσης, ξεγυμνωμάτων ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία - Αμετανόητος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισε ως ανύπαρκτα τα περισσότερα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας * «Περνούν οι αστυνομικοί και χειροκροτά ο κόσμος» ισχυρίστηκε με αμετροέπεια / Υπουργός βασανιστηρίων, ταπείνωσης, ξεγυμνωμάτων ο Μ. Χρυσοχοΐδης

«Υπουργό βασανιστηρίων, ταπείνωσης, ξεγυμνωμάτων, παράνομων παρακολουθήσεων» χαρακτήρισε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με ρατσισμό και καλλιέργεια φόβου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρωταγωνιστεί στη «ριζοσπαστική δεξιά στροφή» της Ν.Δ. προς ρητορικές της Alt-Right. Αμετανόητος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να διαψεύσει ή να υποτιμήσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Μάλιστα, με αμετροέπεια ισχυρίστηκε ότι «περνούν οι αστυνομικοί και χειροκροτά ο κόσμος» αναφερόμενος στην ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών.

Υποστήριξε ότι κανένα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει, «αποδεχόμενος» μόνο τις καταγγελίες για βία κατά των διαδηλωτών της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου, οι οποίες ακόμα ερευνώνται. Ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη γιατί, «βολικά» για τον ίδιο, «ξέχασε» μια σειρά από καταγγελίες με θύματα παιδιά Ρομά, δημοσιογράφους ή μέλη πολιτικών οργανώσεων. Κατά πάγια τακτική, ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέφυγε με υπεκφυγές τα «δύσκολα» ερωτήματα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιοδήποτε από τα ερωτήματα του Δ. Τζανακόπουλου με πρόσχημα την «εμπάθεια» με την οποία υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε.

Αντιγραφή της ρητορικής της Alt-Right από τη Ν.Δ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η αστυνομική βία συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική στρατηγική της Ν.Δ. για «ριζοσπαστική δεξιά στροφή», την οποία ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς με τη ρητορική για «ανακατάληψη των πόλεων» και ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση του στο Μακεδονικό και το προσφυγικό και το δόγμα «νόμος και τάξη». Εκτίμησε ότι η Ν.Δ. αντιγράφει τη ρητορική της Αlt-Right γιατί θεωρεί ότι έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα.

Fake news, λέει ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «διακινούνται ψέματα και συνθήματα, κατασκευάζονται θέματα» σε σχέση με τις καταγγελίες για αστυνομική βία. Προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει παραμέληση της αστυνόμευσης των γειτονιών προκειμένου να μεταφερθούν αστυνομικοί σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι «περνούν οι αστυνομικοί και χειροκροτά ο κόσμος», γιατί μετά από καιρό υπάρχουν πεζές περιπολίες. Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη συμβούλευσε δηκτικά τον Μ. Χρυσοχοΐδη «όταν σας λένε ότι έφτασε η αστυνομία, να πηγαίνετε και στον παρακάτω δρόμο».

Ρατσιστική ρητορική κατά των προσφύγων

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατέφυγε και στη ρατσιστική ρητορική υποστηρίζοντας ότι η κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, την οποία φυσικά και συνέδεσε με τους αλλοδαπούς. Έκανε λόγο για «δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς οι οποίοι κυκλοφορούν στη χώρα χωρίς έγγραφα νομιμοποιητικά», άτομα που πλέον συλλαμβάνονται, σε αντίθεση με το παρελθόν. Απέφυγε και τις απαντήσεις για τις κρίσεις στην αστυνομίας απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βγουν εκτεθειμένοι «αν μιλήσουμε για τις κρίσεις».

Ψέματα και «πιρουέτες» για το Κουκάκι

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε και για το Κουκάκι και τον ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ υποστηρίζοντας ότι ήταν ψέμα πως καταπατήθηκε το οικογενειακό άσυλο. Όταν όμως ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης τον προκάλεσε να απαντήσει γιατί έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν ασκήθηκε αστυνομική βία» ενώ ο Δημήτρης Ινδαρές εμφανίστηκε εμφανώς κακοποιημένος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατέφυγε στις γνωστές του «πιρουέτες» καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θεωρεί τη ρίψη τσιμεντόλιθων στους αστυνομικούς πλημμέλημα ή κακούργημα.

Μάλιστα, είπε κι ένα εξόφθαλμο ψέμα, καθώς ισχυρίστηκε ότι στην απάντησή του στον Νίκο Αλιβιζάτο για την υπόθεση στο Κουκάκι είχε αναφερθεί μόνο στο ζήτημα της παραβίασης του οικογενειακού ασύλου της οικογένειας Ινδαρέ κι όχι στον ξυλοδαρμό της από αστυνομικούς.

Οι τοποθετήσεις των επερωτώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Σας κατηγορούμε ότι δίνετε αστυνομικό θέαμα στους πολίτες γιατί δεν έχετε ούτε μπορείτε να τους δώσετε ανάπτυξη, παιδεία και πολιτισμό» τόνισε ο Γ. Ραγκούσης παρατηρώντας ότι οι αστυνομικές μονάδες έχουν στελέχωση στο 40%-50% «την ώρα που θέλετε να εμφανίζεστε ότι δήθεν νοιάζεστε για τους αστυνομικούς». Σχολιάζοντας τα περί «τσιμεντόλιθων» η Όλ. Γεροβασίλη παρατήρησε ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν είχε την ίδια ευαισθησία για την επιεική στάση των δικαστικών αρχών στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ σχολίασε αρνητικά την επαναφορά των συνδικαλιστικών αδειών για τους αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. έχει ευθύνη για τις εικόνες που είδαμε, γιατί ενσυνείδητα ενθάρρυνε τις πιο αντιδραστικές φωνές στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., γιατί κατασκεύασε μια εικόνα όπου ο λαός είναι εχθρός». Η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι η γενικότερη φιλοσοφία διακυβέρνησης της Ν.Δ. θεωρεί τα δικαιώματα «παράλογες πολυτέλειες» και καταφεύγει συνεχώς στην επίκληση εσωτερικών κι εξωτερικών εχθρών.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός προειδοποίησε ότι «η περιστολή δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί πρόδρομο και για τις άλλες ομάδες που θα δεχτούν επίθεση στο εγγύς μέλλον» σχολιάζοντας τη βία που υπέστησαν πρόσφατα στη Λέσβο διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες.

Η Χαρά Καφαντάρη επισήμανε τον αποδεκατισμό των αστυνομικών υπηρεσιών για να ενισχυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις πληρώνουν οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών. Ο Χρήστος Γιαννούλης προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι θα την κρίνει η Ιστορία αν υπονομεύσει την προσπάθεια χιλιάδων έντιμων αστυνομικών να αποβάλουν την εικόνα του αστυνομικού ως «χωροφύλακα» κι όχι ως κρατικού λειτουργού.