Μετά από αίτημα Τσίπρα και ανάλογη πρόταση Γεννηματά / Κυρώσεις για την παράνομη δράση της Τουρκίας ζητούν και οι Ευρωσοσιαλιστές

Μετά από αίτημα Τσίπρα και ανάλογη πρόταση Γεννηματά / Κυρώσεις για την παράνομη δράση της Τουρκίας ζητούν και οι Ευρωσοσιαλιστές

Αποδεκτό έκαναν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία μετά και την ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη. Πρόταση που επανέλαβε και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά. "Καθαρές δηλώσεις αλλά και κυρώσεις, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αύριο να χρειάζονται δράσεις πέραν της διπλωματίας για να προστατεύσουμε το Διεθνές Δίκαιο" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει λεκτικό στη δήλωση του PES τόσο για την καταδίκη της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης όσο και για την υιοθέτηση σχετικών μέτρων και κυρώσεων. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει και κυρώσεις και σε σχέση με τη χώρα μας.

Να γνωρίζει η Τουρκία τις συνέπειες των πράξεών της

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί εγκαίρως η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων προκειμένου η Τουρκία να γνωρίζει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών της, αλλιώς η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί πολύ. "Η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο" φέρεται να σημείωσε στην παρέμβασή του, υπενθυμίζοντας ότι ως πρωθυπουργός είχε επανειλημμένως προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο φόρουμ για το φυσικό αέριο του Καΐρου. Ως στόχο ανέδειξε επίσης την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, κι αν αυτές αποτύχουν, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που όμως "προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών".

Φ. Γεννηματά: “Αρκετά με την ανοχή στους εκβιασμούς Ερντογάν”

Έμπρακτη συμπαράσταση από την Ε.Ε. και τους αρχηγούς των σοσιαλιστικών κομμάτων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ζήτησε και η Φ. Γεννηματά από την προσύνοδο των ηγετών του ΕΣΚ. "Η Ευρώπη έχει υποχρέωση και οφείλει να αντισταθεί στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και να ορθώσει το ανάστημά της" δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τονίζοντας πως πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι "μια καθαρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα καταδικάζει την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και αποφασιστικότητα για κυρώσεις σε όποιον επιχειρήσει να την εφαρμόσει". "Αρκετά πια με την ανοχή στον Ερντογάν με του εκβιασμούς του και με την πειρατεία που επιχειρεί αυτή τη στιγμή" τόνισε και πρόσθεσε ότι "οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας".

Υπέρ προσφυγής στη Χάγη ο Δ. Παπαδημούλης

Στο μεταξύ, υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. "Οι καιροί απαιτούν ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις συμμαχίες. Η πρόταση για προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, όπως και η πίεση για κυρώσεις από την Ε.Ε. υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα" ανέφερε μέσω tweet ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως "η αναβλητικότητα διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν".

Να προχωρήσει δυναμικά το ευρωπαϊκό Green Deal

Στο άλλο θέμα της ατζέντας, που ήταν η πολιτική της Ε.Ε. για την κλιματική κρίση, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το αργότερο μέχρι το 2050 και να προχωρήσει δυναμικά το ευρωπαϊκό Green Deal τα επόμενα χρόνια. "Έχει μεγάλη σημασία η διαδικασία μετάβασης να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με τη στήριξη της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων" ανέφερε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και όχι να εγκλωβιστεί η Ε.Ε. πάλι σε ατέρμονες διαδικασίες συνομιλιών. Σημειώνεται ότι συζητιέται η έναρξη διαδικασίας διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης την περίοδο 2020-2022.