"Πέπλο συγκάλυψης" με τις τροπολογίες υπέρ των καναλαρχών

"Πέπλο συγκάλυψης" με τις τροπολογίες υπέρ των καναλαρχών

Σειρά διατάξεων με τις οποίες ικανοποιούνται αιτήματα των καναλαρχών περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων οι μετοχές των καναλιών δεν θα είναι ονομαστικές, οι ιδιοκτήτες καναλιών δεν θα καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες, θα επιδοτείται η διανομή Τύπου αν και το πρακτορείο είναι μονοπώλιο, ενώ θα χρηματοδοτείται η παραγωγή δορυφορικών προγραμμάτων.

«Κάποια πράγματα μας πονηρεύουν» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι η επιδότηση της παραγωγής προγραμμάτων στη δορυφορική τηλεόραση θεσμοθετείται «τώρα που έκλεισε η εξαγορά της Forthnet / Nova από τον όμιλο Μαρινάκη». Μάλιστα για τη συγκεκριμένη εξαγορά κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να απευθύνει ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Και να δούμε τι θα κάνει και η Επιτροπή, για να μην πονηρευτούμε ξανά πως το γεγονός ότι σπεύσατε να την αλλάξετε γρήγορα - γρήγορα είχε να κάνει και με αυτή την εξαγορά» πρόσθεσε με νόημα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Κάνατε τον Ευ. Βενιζέλο αντιδιαπλεκόμενο"!

Όσον αφορά το άρθρο 158 για μη υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ΜΜΕ και μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι το άρθρο δεν είχε τεθεί στη διαβούλευση και επεσήμανε ότι «τελειώνει ο έλεγχος περί συγκέντρωσης των ΜΜΕ, ειδοποιήστε σχετικά και το ΕΣΡ».

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές. Η δική σας διάταξη τον καθιστά αντιδιαπλεκόμενο. Ο νόμος Βενιζέλου προέβλεπε ονομαστικοποίηση μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ» είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. ρώτησε: «Θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι και μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;».

«Περνάμε σε μία κατάσταση όπου ξαφνικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Ούτε θα ξέρουμε ποιος έχει τα κανάλια ούτε από ποια δραστηριότητα θα προέρχονται τα χρήματα που μπαίνουν σε αυτά. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν φέρνουν ανάπτυξη, απλώνουν πέπλο συγκάλυψης» τόνισε ο Ν. Παππάς.

Ειρωνείες Άδ. Γεωργιάδη

Ο Άδ. Γεωργιάδης απάντησε με απόπειρα ειρωνείας: «Η εσωτερική ανάγκη του Ν. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν πάντα τον τελευταίο μέτοχο στα ΜΜΕ, που είναι βαθιά εσωτερική ανάγκη, δεν υπήρχε όταν επί τεσσεράμισι χρόνια ρωτούσαμε ποιος είναι ο μέτοχος αυτής της off shore της 'Αυγής'; Και μας έλεγαν δεν είναι off shore στην Κύπρο! Πώς άντεξε η καρδιά σας; Έχετε την ευκαιρία να μας πείτε και τώρα ποιος είναι ο μέτοχος της 'Αυγής'. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί».

Στ. Πέτσας: Ανέφικτη η ονομαστικοποίηση!

Επειδή όμως το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι μεγάλο, εκλήθη να δώσει εξηγήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτές οι ρυθμίσεις «διαπνέονται από τη φιλοσοφία δημιουργίας ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ και εξορθολογισμού και επικαιροποίησης αναχρονιστικών και παρωχημένων διατάξεων».

«Αυτό που επιχειρούμε είναι να εξομοιώσουμε τους συλλογικούς επενδυτικούς οργανισμούς με τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν ως επενδυτές και απαλλάσσονται ήδη από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους» είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι η πολυμετοχική σύνθεσή τους, η ταχύτητα και το πλήθος των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η διασύνδεση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως καθιστούν πρακτικά ανέφικτη την εκπλήρωση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου.

Η δε απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες προβλέφθηκε ως παρεπόμενη και απορρέουσα από την απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου!

Για την επιδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ ο Στ. Πέτσας επεσήμανε ότι γίνεται «στη λογική της διευκόλυνσης» των επιχειρήσεων του χώρου.