"Μύλος" το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το άσυλο

"Μύλος" το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το άσυλο

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίζει να μην διευκρινίζει αν θα στηρίξει ή όχι τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όμως δείχνει ότι προσδοκά να υπάρξει από την πλευρά της Ν.Δ. κάποια πρόταση την οποία θα μπορούσε να στηρίξει. Η Χαριλάου Τρικούπη ουσιαστικά κερδίζει χρόνο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συναινέσει σε κάποιου είδους πρόταση που θα προσομοιάζει με τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου του 2011 και θα αποτελεί “βελτιωμένη” εκδοχή της.

Έως τότε, ο Ανδ. Λοβέρδος και άλλοι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πιέζουν την ηγεσία να παραμείνει αταλάντευτα υπέρ της κατάργησης του ασύλου και να απορρίψει εισηγήσεις περί του αντιθέτου. “Είμαι αναφανδόν υπέρ της κατάργησης της ανομίας και της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει διάταξη που όχι μόνο θα καταργεί το δήθεν άσυλο, αλλά θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις της άμεσης εφαρμογής της όπου χρειαστεί” δήλωσε (ΣΚΑΪ) χθες.

Η παρέμβαση Λοβέρδου, δύο μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι ενδεικτική της εσωκομματικής συζήτησης και του αναβρασμού που έχει προκαλέσει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. το ζήτημα του ασύλου, επί του οποίου υπήρξε διγλωσσία στην τριήμερη διαδικασία στη Βουλή. Ο Μιχ. Κατρίνης, που τοποθετήθηκε κατά της κατάργησης του ασύλου λέγοντας ότι η Ν.Δ. “αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών”, δέχτηκε στη συνέχεια εσωτερικά “πυρά” και “αδειάσματα” από τους συναδέλφους του της Κ.Ο. του φορέα. Ο Ανδ. Λοβέρδος είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι θετικό για την κατάργηση του ασύλου, η δε Χ. Κεφαλίδου απευθύνθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας πως “νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;”.

Σε κάθε περίπτωση, η Φ. Γεννηματά επέμεινε από τη Βουλή να αφήνει ανοιχτό τι τελικά θα πράξει: “Υπάρχει απλή λύση. Να φέρετε στη Βουλή και να ψηφίσουμε το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από τη Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία . Διάταξη που προστατεύει πλήρως, κατά το σύνταγμά μας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη διασφάλιση αυτή τη φορά της εφαρμογής του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας”.

Ακόμα και η απάντηση που έδωσε η Φ. Γεννηματά από τα έδρανα της Βουλής στην παρατήρηση που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς εκείνη (με αφορμή την τοποθέτηση Κατρίνη) περισσότερο μοιάζει να δικαιώνει την προσδοκία του πρωθυπουργού για στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κατάργηση του ασύλου: “Είμαι πολύ περίεργος, διότι τέτοια ρύθμιση υπήρχε στον νόμο που ψηφίστηκε τότε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Τι θα κάνει τώρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Γιατί ακούω διάφορα ότι δήθεν σκέφτεστε να αλλάξετε θέση στο ζήτημα αυτό. Εύχομαι σε αυτή τη μεγάλη τομή τουλάχιστον εσάς να σας έχουμε συμμάχους” ήταν η αιχμή Μητσοτάκη προς τη Φ. Γεννηματά. “Καλό θα ήταν να σταματήσετε να ακούτε τη μονταζιέρα σας και να ακούτε αυτά που λέμε εμείς μέσα στη Βουλή” του αντέτεινε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πάντως, τον Οκτώβριο του 2018, η Φ. Γεννηματά εμφανιζόταν ευκρινέστερα κατά της κατάργησης του ασύλου, καθώς μετά από συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ δήλωνε: “Όχι στη συντηρητική λογική της Ν.Δ. που εξαγγέλλει την κατάργησή του".