Μετά τον Βενιζέλο, και ο Αθανασίου τα δίνει όλα για την παραγραφή

Μετά τον Βενιζέλο, και ο Αθανασίου τα δίνει όλα για την παραγραφή

Με απροκάλυπτα κυνικό τρόπο Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίζουν να ομολογούν το σχέδιο για παραγραφή του σκανδάλου Novartis, επιχειρώντας με δικονομικές ακροβασίες και νομικίστικα επιχειρήματα να υποστηρίξουν ότι ακόμα και η πράξη του χρηματισμού εμπίπτει στη σύντομη παραγραφή του περιβόητου άρθρου 86. "Τώρα κατανοούν όλοι γιατί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση κατήγγειλε τη σπουδή Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών" υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Επίθεση Βενιζέλου

Με νέα δήλωσή του, ο Ευ. Βενιζέλος απαντάει στην "Α" και στον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας τα περί "εσχάτης προδοσίας" που είχε εισαγάγει ο Ά. Γεωργιάδης εμμένοντας στη "σκευωρία". "Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, στην 'Αυγή' και σε όλο το γνωστό σύστημα" ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. "Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας, τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο;" επισημαίνει και προσθέτει: "Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί, δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση".

"Το σύνταγμα ανθίσταται και εκδικείται" προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, υπερασπιζόμενος την καταψήφιση από τους βουλευτές Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, η οποία αποσαφηνίζει ότι μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία τους έχουν σύντομη παραγραφή και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής.

Θέλει Πρόεδρο Δημοκρατίας Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο πλαίσιο της "εκδίκησης" του συντάγματος, ο Ευ. Βενιζέλος "φωτογραφίζει" και την κοινή στάση των δύο κομμάτων στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο σενάριο της συγκυβέρνησης Μητσοτάκη - Γεννηματά. Μιλώντας για την "εργαλειοποίηση του συντάγματος στην οποία επένδυσαν πολλές ελπίδες", αναφέρει με νόημα: "Στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατάφεραν να δώσουν στην απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τις σχετικές διατάξεις και να εκλέξει ΠτΔ μόνη της".

Αθανασίου και μίζα

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου σχολίαζε στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Απευθείας" πως αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού, είναι αρμόδια να το κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια. Σημείωσε ωστόσο στη συνέχεια ότι "δεν θα την έπαιρνε τη μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, διότι αν δεν ασκούσε τα καθήκοντα, δεν θα τα έπαιρνε".

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν ξανά εάν είναι στα καθήκοντα του υπουργού ή επ' ευκαιρία αυτών η μίζα, με τον Χ. Αθανασίου να απαντά πως: "Είναι στα καθήκοντά του". "Οι συγκεκριμένες περιστάσεις είναι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων. Από εκεί και πέρα, για κάθε αδίκημα αν είναι ή όχι, το κρίνουν τα αρμόδια συμβούλια" εξήγησε λίγο αργότερα.

Τα βέλη της στην ΕΡΤ έστρεψε η Ν.Δ., κάνοντας λόγο για πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας. "Είπα την επιστημονική μου άποψη" ισχυρίστηκε ο Χ. Αθανασίου και πρόσθεσε ότι "θα ήμουν αφελής να πω ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού".

Δηκτική απάντηση Μαξίμου

"Με περισσό θράσος, ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι 'η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού' και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες" σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Σχολιάζοντας τη δήλωση Αθανσαίου, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη συνταγματική αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Γεωργιάδης: Δεν έχει δικαιοδοσία η Βουλή!

Ο Ά. Γεωργιάδης από την πλευρά του δηλώνει πως παραιτείται της παραγραφής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα σύμφωνα με το άρθρο 86. Μάλιστα τόνισε στον ΣΚΑΪ -με τον παρακαθήμενο Α. Λοβέρδο να χαμογελά- ότι θα καταψηφίσει την άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου για να μη νομιμοποιήσει την παρανομία- θέση που δεν απέκλεισε να υιοθετηθεί από τη Ν.Δ... "Δεν έχει καμία δικαιοδοσία η Βουλή να άρει ασυλία για παράνομη κλήση" εξήγησε. "Αν όμως τεθεί θέμα σε μένα, θα παραιτηθώ οποιαδήποτε παραγραφής κι ας με στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο" τόνισε.

Μέσω Twitter, σε απάντηση προς τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρει: "Ως προς το γελοίο ερώτημα αν η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού, η απάντηση είναι: η ζημία είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Όχι! Τότε γιατι παραγράφεται η απιστία; Άρα, γελοίο το ερώτημα". Και προσθέτει: "Το ορθόν είναι: μπορεί η δωροδοκία να γίνει έξω από το πλαίσιο των καθηκόντων; Όχι! Διότι τα λεφτά σου τα δίνουν για να κανείς μια δουλειά λόγω της θέση σου. Δηλαδή αδίκημα κατά την υπηρεσία".

Μπορεί σήμερα ο Ά. Γεωργιάδης να επικαλείται την κάλυψη που παρέχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο λίγο παραπάνω από έναν χρόνο πριν, όταν η υπόθεση Novartis είχε έρθει στη Βουλή, ο ίδιος, εν εξάλλω, χτυπώντας το χέρι στο βήμα της Ολομέλειας, έλεγε: "Θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ". Εκτός εάν και τότε εννοούσε το Ειδικό Δικαστήριο. "Αν έχει τα κότσια ο ΣΥΡΙΖΑ, να με πάει στο Ειδικό Δικαστήριο" τόνιζε το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Α. Λοβέρδος:"Σκευωροί κακοποιοί"

Ο Α. Λοβέρδος από την ίδια εκπομπή ζήτησε να αρθεί η ασυλία του κάνοντας λόγο για "σκευωρία από κακοποιούς", τους οποίους θα καθίσει "στο σκαμνί". "Την ιστορία αυτή τη στέγασε ο πρωθυπουργός, την πήρε πάνω του. Αυτός είναι που δίνει τις εντολές να στηθεί μια τέτοια ιστορία" ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια ιστορία "που οργανώνεται από το σύστημα της κυβέρνησης του τόπου" και επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για "θεσμική αλητεία" και "πολιτική σκευωρία". Σημείωσε ακόμα πως κάθε τιμολόγηση έγινε με τον νόμο που πέρασε με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης, ενώ χαρακτήρισε "καραμπινάτο ψέμα" ότι ευνόησε τη Novartis στην υπόθεση με τα ομόλογα, καθώς δεν ήταν τότε υπουργός.

Μαξίμου: Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών

Σε υψηλούς τόνους απαντάει το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερασπίζονται τη γραμμή της παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών εν μέσω δικαστικών εξελίξεων στο σκάνδαλο Novartis. "Τώρα κατανοούν όλοι γιατί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση κατήγγειλε τη σπουδή Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση.

"Η μόνη έγνοια τους", καταλήγει το Μαξίμου, "είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών".

Ν. Βούτσης: Η ερμηνεία της Εξεταστικής Επιτροπής έγινε δεκτή από τη Δικαιοσύνη

Στην ουσία του ερωτήματος για το εάν η δωροδοκία εντάσσεται στα καθήκοντα του υπουργού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι έχουν γνωμοδοτήσει επ’ αυτού η Εξεταστική Επιτροπή για τη Novartis και η Βουλή όταν έστειλαν στη Δικαιοσύνη το θέμα. "Και ότι ήρθε από τη Δικαιοσύνη για να γίνει πάλι εδώ η συζήτηση δείχνει ότι αυτή η ερμηνεία της Εξεταστική Επιτροπής έχει γίνει δεκτή από τη Δικαιοσύνη" είπε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας δηλαδή η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει τη λογική της Βουλής πως το αδίκημα της δωροδοκίας δεν τελείται κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του υπουργού, αλλά επ' αφορμής αυτών και επομένως δεν παραγράφεται.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟ 2014

Όταν η Ν.Δ. ζητούσε τον περιορισμό των αδικημάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού

Οριοθέτηση, κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας και η ανεμπόδιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Κάνοντας μια μικρή έρευνα, πέσαμε πάνω στην πρόταση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Δεκέμβριο του 2014. Τι πρότεινε λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε κυβέρνηση, σχετικά με το άρθρο 86; Μεταξύ άλλων, εισηγούταν τον δραστικό περιορισμό των ποινικών αδικημάτων που θεωρείται ότι τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να μην περιλαμβάνονται τα ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ' ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων.

Διατύπωση πανομοιότυπη δηλαδή με αυτή της ερμηνευτικής δήλωσης που πρότεινε και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην εμπίπτουν στη σύντομη παραγραφή τα αδικήματα που τελέστηκαν επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του υπουργού, όπως η δωροδοκία. Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη ρύθμιση του άρθρου 86 υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων.

Προτείνεται ακόμη η τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 86, προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία ποινική δίωξη κατά υπουργών μπορεί να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης, μετά την τέλεση του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου προκειμένου να μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.

Η αιτιολογική έκθεση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Δεκέμβριο του 2014 εισηγούνταν μεταξύ άλλων τα εξής:

* Πρώτον, αυστηρή οριοθέτηση -και ανάλογος δραστικός περιορισμός- των ποινικών αδικημάτων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών που θεωρείται ότι τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έτσι ώστε σ’ αυτά να μην περιλαμβάνονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τα ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων αυτών.

* Δεύτερον, ολοκληρωτική κατάργηση του θεσμού της αποσβεστικής προθεσμίας, με ρητή πρόβλεψη ότι ως προς τα ποινικά αδικήματα τα οποία τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί υπόκεινται στους κοινούς περί παραγραφής κανόνες που εφαρμόζονται έναντι όλων κατά τις ισχύουσες κάθε φορά ποινικές διατάξεις.

* Τρίτον, πλήρη αποσύνδεση της διαδικασίας δίωξης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών για τα προαναφερόμενα αδικήματα από οποιαδήποτε παρέμβαση της Βουλής, έτσι ώστε η δικαστική εξουσία να ασκεί τη δίωξη αυτή ανεμπόδιστη και ανεπηρέαστη, χωρίς κοινοβουλευτικά προσκόμματα, ξένα προς την ιδιοσυστασία της συνταγματικώς κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της.

Τι άλλαξε άραγε από τότε για τη Ν.Δ.;