Δ. Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Ορόσημο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας η έξοδος στις αγορές

Δ. Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Ορόσημο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας η έξοδος στις αγορές

Ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας αποτελεί η επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, καταρρίπτοντας παράλληλα όλη την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση. Κάτι που, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, αναδεικνύει την ανάγκη για την έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα με συμμετοχή όλων των πλευρών.

"Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, της ικανότητάς της να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με έξοδο στις διεθνείς αγορές", τόνισε στο Κόκκινο 105.5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από μια περίπου δεκαετία, που το Ελληνικό Δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου και μάλιστα με επιτόκιο το οποίο αγγίζει ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004-2005. "Αυτό δείχνει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους", είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Σταθάκης: Αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας

Για αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας μετά από εννέα τρίμηνα σταθερής και συνεχούς ανάπτυξης έκανε λόγο ο Γ. Σταθάκης, στη ΕΡΤ1, όπου υπογράμμισε ότι "δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό".

Επισήμανε πως η προχθεσινή μέρα δεν είναι μόνο σημαντική γιατί αποκαθιστά το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους, αλλά επειδή ανοίγει τον δρόμο για το σύνολο των μεγάλων και σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. "Να μπορούν, δηλαδή", εξήγησε, "να εκδώσουν ομόλογα, να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές".

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος καταστροφολογεί

"Καταρρέουν όλα τα αφηγήματα περί συγκεκαλυμμένου Μνημονίου, όλα τα αφηγήματα περί αδυναμίας εξόδου στις αγορές. Είναι η ίδια η πραγματικότητα που σφυροκοπά τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη" σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία τριετία, που βρίσκεται στην προεδρία της Ν.Δ., κάθε αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει από την ίδια την πραγματικότητα. "Πλέον οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος είναι αξιόπιστος, ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε αυτή τη νέα μεταμνημονιακή περίοδο και ποιος είναι εκείνος ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να καταστροφολογεί" πρόσθεσε.

Θυμηδία προκαλούν οι ισχυρισμοί της Ν.Δ.

Απέδωσε δε τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., ότι η επιτυχία της εξόδου στις αγορές οφείλεται στη δήθεν επερχόμενη εκλογική νίκη του Κ. Μητσοτάκη, στην αναγνώριση και από τον ίδιο πως δεν του βγήκε το αφήγημα της καταστροφολογίας. "Έφτασε μέχρι του σημείου, που προκαλεί μια κάποια θυμηδία, να λέει ότι οι αγορές σέβονται την ελληνική οικονομία επειδή σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος παραπέμποντας στο σχόλιο του Ευ. Τσακαλώτου, πως αν αυτή η συνθήκη που επικρατεί σήμερα είναι αρκετή για να έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, δηλαδή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση, "τότε για ποιον λόγο να μην αναπαραχθεί το ίδιο σχήμα και μετά τις εκλογές; Ούτως ή άλλως, ομάδα που κερδίζει δεν χρειάζεται να την αλλάξεις".

Παταγώδης διάψευση των προσδοκιών της Ν.Δ.

"Αυτός ο ισχυρισμός πάσχει. Και δείχνει, αν δεν προκαλεί μειδίαμα, μια πραγματική αδυναμία να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία σε αυτά που η ίδια έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα" είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης στο News 247. Στηλιτεύοντας τις ακροβασίες και την ασυνέπεια στα επιχειρήματα της Ν.Δ. σημείωσε: "Βρισκόμαστε ή δεν βρισκόμαστε σε ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο όπως λέει; Μα αν είμαστε σε τέταρτο Μνημόνιο, πώς είναι δυνατόν οι αγορές να αναγνωρίζουν την αξιοπιστία της χώρας και να τη δανείζουν για πρώτη φορά με το καλύτερο επιτόκιο της τελευταίας δωδεκαετίας;".

"Αυτές είναι μεγάλες αντιφάσεις της Ν.Δ. οι οποίες δείχνουν μια απόλυτη και παταγώδη, θα έλεγα, διάψευση των αναλύσεων και των προσδοκιών της" ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης, που υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά και παρά τα χαρακτηριστικά μνημονιακής πολιτικής στο τρίτο πρόγραμμα έβαλε σειρά κοινωνικών στοιχείων, όπως την ενίσχυση των αδύνατων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τον κατώτατο μισθό. "Πράγματα που έχουν σαφές κοινωνικό πρόσωπο".

Έωλη η κριτική περί ακριβότερου δανεισμού

Στις αιτιάσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης περί υψηλού κόστους δανεισμού της χώρας απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. "Η Ν.Δ. προσπαθεί να δει αν έχουμε διαφορά από το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει" σημείωσε και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα δεν μπήκε στο Μνημόνιο εξαιτίας μιας τραπεζικής κρίσης, όπως η Κύπρος, ούτε λόγω υπερβολικού ιδιωτικού δανεισμού, όπως η Ιρλανδία. Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές". Επισήμανε μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, το χαμηλότερο από το 2006, με συνεχείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και έχοντας κλείσει τον κύκλο των Μνημονίων οριστικά και αμετάκλητα. "Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη μεγάλη στροφή που έγινε" τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο ως προς τα πλεονάσματα

"Εφόσον ο συσχετισμός δύναμης το επιτρέψει, εφόσον ανοίξει μια συνολική συζήτηση στην Ευρώπη για τα θέματα της λιτότητας, είναι μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο μια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που θα είχε τη δυνατότητα, και λόγω της αξιοπιστίας που έχει πλέον, να διεκδικήσει κάτι καλύτερο ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις εξαγγελίες της Ν.Δ. πως θα διαπραγματευτεί τη μείωσή τους.

Ο Δ. Τζανακόπουλος στον ρ/σ Στο Κόκκινο υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων με μέσο όρο 4% έως το 2031, ενώ μόνο για την περίοδο 2016-2018 είχε αποδεχθεί πλεονάσματα ύψους 4,5%, χωρίς μάλιστα να καταφέρει ποτέ να πιάσει τον στόχο του δεύτερου προγράμματος. "Το 2015 είχε στόχο το πρόγραμμα 3% πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση το δεύτερο Μνημόνιο, και η κυβέρνηση τότε είχε καταφέρει ένα 0,1%, ένα 0%. Δηλαδή, είχε δημιουργήσει μία 'τρύπα', ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων, με βάση τις ίδιες τις προβλέψεις του δεύτερου προγράμματος" είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, να μειώσει αυτούς τους στόχους, να δημιουργήσει έναν χώρο περίπου 15-20 δισεκατομμυρίων από το 2015 μέχρι το 2018, ενώ, σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα, έχει συμφωνήσει το 3,5% μέχρι το 2022, στόχο ο οποίος είναι συνδεδεμένος και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ενώ μετά το 2022 το πρωτογενές πλεόνασμα, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 2 - 2,1%.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να κάνει καμία διαπραγμάτευση

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να κάνει καμία διαπραγμάτευση: "Αυτό το οποίο φαντασιώνεται είναι το εξής: ο ίδιος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, μπροστά στο οποίο οι προτάσεις του ΔΝΤ θα θυμίζουν νηπιαγωγείο", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. "θα δημιουργήσουν μια τεράστια 'μαύρη τρύπα' στα ασφαλιστικά ταμεία, τινάζοντας στον αέρα τις συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων".

"Τότε θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι, αφού όλα αυτά θα έχουν εφαρμοστεί και υποτίθεται ότι θα έχουν οδηγήσει σε ένα αναπτυξιακό άλμα την ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμβεί, οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν δώρο ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 ή για το 2022, ενδεχομένως", πρόσθεσε τονίζοντας πως πρόκειται για μια "φαντασιωτική στρατηγική, η οποία είναι κονωνικά επικίνδυνη και απειλεί να γυρίσει την Ελλάδα πίσω στις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου, τις μέρες του 2012-2013, ίσως και ακόμα χειρότερα".

ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ

Ευ. Τσακαλώτος: "Να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος για την επόμενη ημέρα"

"Με τη συμμετοχή όλων των πλευρών"

"Με την έκδοση δεκαεετούς ομολόγου πέφτει και το τελευταίο προπύργιο της φιλολογίας αυτών που στηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Αναδεικνύεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη για την έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα με συμμετοχή όλων των πλευρών" δήλωσε στο News 247 o υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Ένας διάλογος που θα αφορά, όπως εξήγησε, το ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία ανάπτυξης, ποιο είναι το κοινωνικό κράτος που είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες, ποιο θα πρέπει να είναι το παραγωγικό μοντέλο και ποια η σύγχρονη δημόσια διοίκηση. "Όλα αυτά παίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο για τη στήριξη της ανάπτυξης όσο και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ότι όλοι θα είναι ωφελημένοι κατά την ανάκαμψη" σημείωσε.

Για το νέο πεδίο της προγραμματικής αντιπαράθεσης - συζήτησης απ’ όπου θα προκύψουν και οι συγκλίσεις ή οι αποκλίσεις μίλησε ο Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου. Όπως τόνισε, μετά το πρόγραμμα, η συζήτηση πρέπει να επανέλθει στο τι προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, των εργαζομένων, τον ρόλο του δημόσιου τομέα, τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, πόσο δίκαιη θα είναι ή αν θα καλύπτει τις ανάγκες των λίγων. "Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει διάλογος" εξήγησε.

"Είναι ο επιβεβλημένος διάλογος που οφείλουν να κάνουν όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις καταθέτοντας το σχέδιό τους. Μη φαντάζεστε βεβαίως ότι μιλάμε για την ανάγκη οικουμενικών συγκλίσεων και προτάσεων" πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.