"Οι πολιτικοί είναι χρήσιμοι όταν αναλαμβάνουν το κόστος και λύνουν προβλήματα"

"Οι πολιτικοί είναι χρήσιμοι όταν αναλαμβάνουν το κόστος και λύνουν προβλήματα"

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στο Ποτάμι για την επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη για το “Μακεδονικό”, στο Ζάππειο, στη σκιά της διάλυσης της Κ.Ο. του κόμματος από τους Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανό.

Οι ομιλητές, καθηγητές, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, δεν άφησαν ασχολίαστες τις πολιτικές εξελίξεις, συγχαίροντας παράλληλα το Ποτάμι που παρέμεινε σταθερό στη θέση του. Ορισμένες από τις διαπιστώσεις τους: “Οι πολιτικοί είναι χρήσιμοι όταν βάζουν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα κομματικά τους συμφέροντα, όταν αναλαμβάνουν το κόστος και λύνουν προβλήματα και δεν τα μεταθέτουν συνεχώς στις επόμενες γενιές”.

Μεταξύ των ομιλητών, ο Ν. Αλιβιζάτος προχώρησε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις αναφερθείς και στα ζητήματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ψήφου κατά συνείδηση, με αφορμή τα οποία άσκησε αιχμηρή κριτική και στον αρθρογράφο Γ. Πρετεντέρη. Ανέφερε ότι το 1993, εξαιτίας κειμένου που συνυπέγραφαν υπέρ της λύσης του ονοματολογικού με τον Ν. Μουζέλη και 21 ακόμα πρόσωπα, είχε υποβληθεί ερώτηση στη Βουλή να εκδιωχθούν από το πανεπιστήμιο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μπαντουβάς - Αδαμόπουλος - Γκλαβίνας έλεγαν ότι “είμαστε εκτός εθνικής οικογένειας”. Είπε ότι τότε τους είχε υπερασπιστεί ένας δημοσιογράφος του “Βήματος” γράφοντας: “Το δικαίωμα όμως να σκέφτεσαι ελεύθερα και ανεμπόδιστα, να είσαι ό,τι είσαι χωρίς πολιτική καταστολή και χωρίς ιδεολογική τρομοκρατία, χωρίς κίτρινες κάρτες, χωρίς να σε αποβάλει κάποιος αυτόκλητος ληξίαρχος από την εθνική οικογένεια, αυτό είναι όντως κατοχυρωμένο στην Ελλάδα;”. Ο Ν. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι από τότε βελτιώθηκαν τα πράγματα για την ελευθερία της έκφρασης, σχολιάζοντας ότι “επανελήφθη όμως με εκφράσεις ακραίες που ακούστηκαν” για “εξαγορές αληταράδων” και “παράσταση σούργελων” από γνωστές πένες. Ο δημοσιογράφος και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο Γ. Πρετεντέρης, είπε ο συνταγματολόγος.

Παράλληλα, υπερασπίζοντας την ψήφο κατά συνείδηση, επικαλέστηκε τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι “υπάρχει ένα σημείο πέραν του οποίου η συνείδηση του βουλευτή, η συνείδηση ενός μέλους κόμματος, πρέπει να τον καθοδηγήσει. Και εάν η συνείδησή του του επιβάλλει αλλαγή πορείας πρέπει να τη σεβαστούμε”. Ο ίδιος σχολίασε ότι δεν βάζει στην ίδια κατηγορία ούτε τον Σπ. Δανέλλη, ούτε τον Γ. Αμυρά, ούτε τον Γρ. Ψαριανό.

“Στην Ιστορία μένουν αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό” τόνισε ο Μιχ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι τεράστια ευθύνη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. “που διχάζουν με την πολιτική τους τον ελληνικό λαό”.

“Οι πολιτικοί μας ταγοί αποφεύγουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, το αφήνουν πάντα για τον επόμενο”, είπε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης, συμπληρώνοντας ότι, “στην εξωτερική μας πολιτική, οι δημαγωγοί τοκίζουν στην άγνοια, τον μαξιμαλισμό και τις εθνικές μας ανασφάλειες”.

“Ποντίκια” αποκάλεσε τους βουλευτές που εγκατέλειψαν το Ποτάμι, ο Στ. Μάνος, καλώντας τον Στ. Θεοδωράκη να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια “γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει στη χώρα ένα κόμμα που λέει πάντα την αλήθεια και σιχαίνεται τον λαϊκισμό και τον κρατισμό”.

Ν. ΛΙΟΝ.