Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Προκλητική αγωγή των απογόνων του δωσίλογου Αθ. Χρυσοχόου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκλητική αγωγή των απογόνων του δωσίλογου Αθ. Χρυσοχόου

Θεσσαλονίκη: «Προκλητική» και με «πολιτικό συμβολισμό» χαρακτηρίζουν οι τρεις αντιστασιακοί της χούντας και μέλη του Συνδέσμου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ) Αλέξανδρος Γρίμπας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Σπύρος Σακέττας την αγωγή που κατέθεσαν σε βάρος τους οι απόγονοι του κατοχικού φρούραρχου Αθανασίου Χρυσοχόου επειδή πρωτοστάτησαν στον αγώνα να μετονομαστεί ο δρόμος που έφερε το όνομα του συνεργάτη των ναζί σε οδό Αλμπέρτο Ναρ.

Μάλιστα, η Ελένη Σπανού και ο Ιωάννης Χρυσοχόου, που, όπως αναφέρουν στην αγωγή τους, είναι «γνήσια τέκνα» του Αθανασίου Χρυσοχόου, ζητούν από τους τρεις αγωνιστές ως αποζημίωση συνολικά 600.000 ευρώ (!) και τους απειλούν με νέες φυλακίσεις... Υποστηρίζουν δε ότι ο πατέρας τους προσέφερε μέγα εθνικό έργο στην Κατοχή και τον παρουσιάζουν και ως «αντιστασιακό», παραλείποντας βέβαια να παραβάλουν στοιχεία που αποδεικνύουν τον πραγματικό του ρόλο του τόσο στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής όσο και κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛ.ΑΣ.

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι τα τέκνα Χρυσοχόου δεν στρέφονται κατά κάποιου συλλογικού οργάνου, όπως για παράδειγμα κατά του δημοτικού συμβουλίου για την απόφαση της μετονομασίας της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτο Ναρ, αλλά κατά τριών αγωνιστών. Διώκουν τους δύο δικηγόρους Αλ. Γρίμπας και Σπ. Σακέτα επειδή συνυπέγραψαν μια επιστολή για τον βίο και την πολιτεία του πατέρα τους και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη διότι την ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Η επιστολή, που απευθύνονταν στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και στήριζε το αίτημα της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτο Ναρ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αποτελεί «άγος, ασέλγεια και τερατώδη απρέπεια να υπάρχουν ακόμη σε δρόμους της μαρτυρικής Θεσσαλονίκης τα ονόματα του κατοχικού φρούραρχου στρατηγού Αθ. Χρυσοχόου και του καθηγητή του Ρωμαϊκού Δικαίου Φον Βιζουκίδη».

Ιστορικός και πολιτικός συμβολισμός

«Η προκλητικότητα των εναγόντων ξεπερνά κάθε όριο όταν επικαλούνται ότι ο Χρυσοχόου 'τοποθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των Άγγλων και την κάλυψη (sic) της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης ως φρούραρχος από τους Γερμανούς του καλοκαίρι του '41.... Αλήθεια τι 'φρουρούσε' για λογαριασμό των ναζί; Πέρα από αυτή την τερατώδη αναλήθεια, προχωρούν στην περαιτέρω κακοποίηση της Ιστορίας, ισχυριζόμενοι ότι ο Χρυσοχόου ανέπτυξε 'το σημαντικότερο κατασκοπευτικό δίκτυο της Κατοχής...', ζητούν δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ... 'προστιθέμενη αξία' αντιστασιακού για τον συγγενή τους (!)» αναφέρουν τα τρία μέλη του ΣΦΕΑ σε κοινή τους δήλωση σχολιάζοντας και το περιεχόμενο της αγωγής.

Προσβολής της ιστορικής μνήμης

Τονίζουν ότι «η αγωγή αυτή, πέραν της προκλητικότητάς της, έχει και ιστορικό, και πολιτικό συμβολισμό διότι στρέφεται κατά τριών αντιστασιακών -δεσμωτών της χούντας- αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός, πατέρας του Αλέξανδρου Γρίμπα, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και του ΕΛΑΣ. Και είναι προκλητική, διότι ζητούν με την αγωγή τους ποσό 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης, δηλαδή φυλακίσεως μας και πάλι(!!!). Έτσι η αγωγή τους δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια προσπάθεια εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα - τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας - αλλά και με τη 'συντριβή της Αριστεράς για ό,τι πράττει και πιστεύει'". Οι τρεις δηλώνουν ότι θα αντικρούσουν την αγωγή «όχι μόνο με τα συντριπτικά στοιχεία και έγγραφα στα οποία στηρίχτηκε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και με όσα νεότερα στοιχεία έφερε στο φως η ιστορική έρευνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL