ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ: / Δ. Βίτσας: Κανένα άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ: / Δ. Βίτσας: Κανένα άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά

"Δεν σκεφτόμαστε να υπάρχει και άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, είτε στη Λέσβο είτε στα άλλα νησιά» ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας υπογραμμίζοντας ότι «προτιμώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνεχώς Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία περισσότερων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτά, ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι η μόνη παρέμβαση που θα γίνει είναι το κλείσιμο του υπάρχοντος ΚΥΤ στη Σάμο για να δημιουργηθεί καινούργιο.

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο και τη Σάμο είναι «από πολύ δύσκολη έως οριακή» ήδη από τον Απρίλιο τονίζοντας ότι οι προσφυγικές ροές είναι κατά 50% αυξημένες το 2018 σε σχέση με πέρυσι. Ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου για τις διαδικασίες ασύλου είναι αυτές να ολοκληρώνονται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό σε 90 μέρες. Παράλληλα, ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι «στον βαθμό που δεν υπάρχει ένα σχέδιο ανακατανομής του βάρους στην Ευρώπη» οι όποιες παρεμβάσεις έχουν «κοντά ποδάρια».

Στοιχεία για την αύξηση των προσφυγικών ροών, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών

Δίνοντας στοιχεία για την αύξηση των προσφυγικών ροών, ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι από τον Έβρο το 2016 πέρασαν 3.300 άνθρωποι, το 2017 πέρασαν 5.500, ενώ το 2018 έχουν εισέλθει ήδη περίπου 12.000. Όσον αφορά τη Λέσβο, ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι το 2017 είχαν μετακινηθεί εκτός Λέσβου 4.365 άνθρωποι, ενώ μέχρι στιγμής το 2018 έχουν μετακινηθεί 5.441. Μάλιστα, ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι μόνο τον Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν 2.214 άνθρωποι.

Ειδικά για τη Μόρια, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι τον Μάιο στο ΚΥΤ βρίσκονταν κάτι παραπάνω από 7.000 άνθρωποι, ενώ σήμερα κάτι λιγότεροι από 7.500, κι αυτό παρά τις 2.200 μετακινήσεις προς την ενδοχώρα. Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε ότι ο σχεδιασμός είναι να μετακινηθούν από τη Μόρια ακόμα 1.030 άνθρωποι. Για τη Χίο ο Δ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν άρση περιορισμού, αλλά δεν έχουν μετακινηθεί γιατί «επιλέξαμε να αποσυμπιέσουμε πρώτα τη Μόρια και μετά να πάμε στη Χίο».

Οι διακινητές παρακολουθούν στενά τις εξαγγελίες του υπουργείου

Ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σάμο παρατηρώντας ότι μόνο την επόμενη μέρα της επίσκεψης αυτής έφτασαν 236 άνθρωποι. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συμμορίες των διακινητών ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθούν στενά και τον ρυθμό της αποσυμφόρησης και τις συζητήσεις στη Βουλή και τις εξαγγελίες του υπουργείου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

Στόχος το «σημείο μηδέν» στην κάλυψη της δυναμικότητας των ΚΥΤ

Ο Δ. Βίτσας εξήγησε ότι στόχος του υπουργείου σε σχέση με την αποσυμφόρηση είναι να φτάσει στο «σημείο μηδέν», δηλαδή να αντιστοιχηθεί η δυναμικότητα των ΚΥΤ με όσους πραγματικά διαμένουν σε αυτά. Ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι τα ΚΥΤ είναι αρκετά μεγάλα με εξαίρεση αυτό της Σάμου, που είναι φτιαγμένο με δυναμικότητα 700 ανθρώπων, γι’ αυτό και χρειάζεται να κλείσει και να δημιουργηθεί καινούργιο.

Σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου και κατά 50% οι επιδόσεις όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε ότι υπάρχουν δύο επιτροπές ασύλου που ασχολούνται μόνο με τα νησιά, ενώ μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα δημιουργηθούν οκτώ καινούριες επιτροπές, θα υπάρχουν επιτροπές αποκλειστικά για τη Λέσβο.

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι οι επιστροφές

Ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε και στο σημαντικό ζήτημα των επιστροφών επισημαίνοντας ότι «ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές». Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε για τις επαφές που είχε γι’ αυτό το ζήτημα παρατηρώντας ότι χρειάζεται παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των Επιτροπών Προσφυγών ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των επιστροφών.

Πάντως, ο Δ. Βίτσας προειδοποίησε ότι «οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τη Γερμανία τον Αύγουστο μέχρι τώρα έχουν επιστραφεί δύο άτομα.

Τις καταγγελίες Αν. Ηλιόπουλου υιοθέτησαν ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι

Την κλήση του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μετανάστευσης Ανδρέα Ηλιόπουλο, για ακρόαση σε σχέση με τις πρόσφατες καταγγελίες του ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. «Αντί να διερευνηθούν τα όσα πολύ σοβαρά κατήγγειλε στον 'φιλελεύθερο', οδηγείται ο ίδιος από την κυβέρνηση σε απομάκρυνση από τη θέση του» υποστήριξε σχετικά με τον Αν. Ηλιόπουλο ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης.