Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
6.4°C13.4°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
4.1°C9.1°C
0 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
8.0°C12.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
1.9°C5.5°C
0 BF 93%
Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει για την επόμενη ημέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει για την επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα μετά τα Μνημόνια, η οργανωτική και πολιτική επανεκκίνηση του κόμματος, οι σχέσεις με την κυβέρνηση, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή στην κοινωνία, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα ορίσουν την εσωκομματική συζήτηση όσο η μνημονιακή επιτροπεία οδεύει προς στο τέλος της. Μια συζήτηση ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να πυκνώσει το ερχόμενο διάστημα, ενώ φαίνεται πως επίκεινται ανασυνθέσεις στο εσωτερικό κομματικό σκηνικό.

Πανελλαδική σύσκεψη των "53+"

Το περασμένο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη της πρωτοβουλίας μελών "53+", με πλούσιο και γόνιμο διάλογο, προβληματισμό και προτάσεις τόσο για την κομματική λειτουργία όσο και για την "ημέρα μετά". Οι "53+" τονίζουν την ανάγκη για ένα νέο κύμα αριστερού και οικολογικού ριζοσπαστισμού ορίζοντάς το ως "αριστερή αντεπίθεση". Με κείμενο που δημοσιεύεται στο commonality.gr με τίτλο "Το 'μετά' να αρχίσει από σήμερα", τονίζεται η ανάγκη να διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση εντός του κόμματος και δημόσιος διάλογος για το "μετά", "ως δρόμος και όχι ως μια στιγμή", που θα διαμορφώσει τους όρους για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με σαφές αριστερό, οικολογικό και προοδευτικό πρόσημο.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για ριζοσπαστικές τομές, τόσο κοινωνικές όσο και θεσμικές, ενώ σημειώνεται ότι η ανάπτυξη, εκτός από οικονομικό, αποτελεί και κοινωνικό μέγεθος. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται δραστική απομείωση του χρέους χωρίς νέα προαπαιτούμενα, επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, των πλειστηριασμών και των συντάξεων. "Η φυγή προς τα μπρος, προς τα αριστερά, είναι ο μόνος 'καθαρός δρόμος'", σημειώνουν οι "53+".

Όσον αφορά στη λειτουργία του κόμματος, υπογραμμίζεται η ανάγκη για ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, με διακριτό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση, με το δικό του ειδικό βάρος, που θα την γειώνει κοινωνικά. Όπως σημειώνεται στην απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης, το κόμμα δεν είναι εξάρτημα του κράτους αλλά"κόμμα της κοινωνίας". Παράλληλα, ασκείται κριτική ως προς τα οργανωτικά προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη για τήρηση των καταστατικών αρχών, την επιστροφή του ρόλου των μελών, των τμημάτων και των οργάνων, αλλά και την ανάγκη να επανεξεταστεί η μέθοδος λήψης υπουργικών πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα, ανοίγει η συζήτηση από τους "53+" για μια νέα οργανωτική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψιν την ευρωπαϊκή οργανωτική εμπειρία κομμάτων όπως το Podemos και οι Εργατικοί του Κόρμπιν.

Συνάντηση κομματικών στελεχών

Πέραν της σύσκεψης των "53+", την περασμένη Τετάρτη κομματικά στελέχη και συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών και τμημάτων που πρόσκεινται στην Ενωτική Κίνηση, την Πλατφόρμα 2010 και τη Σοσιαλιστική Τάση συζήτησαν για την ανάγκη να εκκινήσει ο διάλογος για τα κρίσιμα θέματα της επόμενης περιόδου, τόσο εσωκομματικά όσο και πολιτικά. "Να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση, να σπάσει η εσωστρέφεια", σημείωνε κομματικό στέλεχος στην "Α". "Έχει έρθει η ώρα να διαμορφωθεί μια πιο ενιαία έκφραση του κόμματος", τόνισε συναρτώντας αυτή την ανάγκη με τον ορίζοντα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων το 2019 αλλά και τις προκλήσεις της μεταμνημονιακής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση και οι προβληματισμοί που επικρατούν είναι κοινοί, όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος και τη σχέση του με την κυβέρνηση. "Πολλές φορές το κόμμα παρακολουθεί την κυβέρνηση αμήχανο και αυτό πρέπει να αλλάξει", σημείωνε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ωστόσο πως για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα καλείται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για ανάγκη ενός "οργανωτικού και πολιτικού σοκ", ενώ συζητήθηκε η ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του κόμματος.

Σε αυτή την πρώτη συζήτηση επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν η εμπειρία, τα συμπεράσματα και το υλικό από τα περιφερειακά συνέδρια για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού μοντέλου δίκαιης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, τομές στο παραγωγικό μοντέλο. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι πρέπει να υπάρξουν ευρείες συμμαχίες, σε προγραμματική βάση, με προοδευτική κατεύθυνση, στο πλαίσιο του κοινωνικού διπολισμού που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιδιώκεται η δημιουργία νέας τάσης αλλά ενός χώρου διαλόγου και προβληματισμού, με δημόσιες διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί άλλη μια συζήτηση στη Θεσσαλονίκη και έπειτα προγραμματίζεται η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL