Πες, πες... κάτι θα βγει

Πες, πες... κάτι θα βγει

"Πάλι αυτός; Μας τα έκανε σκ...". Γύρισα να δω ποιος ήταν τόσο θυμωμένος. Πρωί, πρωί. Ο παππούς ήταν έτοιμος να εκραγεί και προφανώς του έφταιγε ο Τσίπρας. Αυτός ήταν στην οθόνη, εκεί στις Βρυξέλλες. Υπάρχει κόσμος που δεν τον συμπαθεί, αλλά η έκρηξη θυμού ήταν υπερβολική. Το ολιγόλεπτο ρεπορτάζ ότι η Ελλάδα, το πειραματόζωο, έμεινε στα αζήτητα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε., χωρίς να βρεθεί μια λύση για τα χρέη μας, ήταν πειστικό. Ότι πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα της σκόπιμης ασυνεννοησίας, ανάμεσα στους μεγάλους που κάνουν εκ του ασφαλούς τον προεκλογικό τους (Γερμανία) και μετεκλογικό τους αγώνα (ΗΠΑ). Ο Τσίπρας έφταιγε που η Ελλάδα μαραζώνει, σαν το κεράκι λιώνει, γιατί δεν την αγαπούν (που έλεγε και ο Βαμβακάρης) αυτοί που διαφωνούν; Δηλαδή η Ε.Ε. (το δοκίμασε το 2010 και το 2014) δεν ξέρει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Το ΔΝΤ, που από το 2014 έχει να δώσει λεφτά στην Ελλάδα, με την έκθεσή του μας θάβει. Δεν ξέρει ότι πρέπει να κόψει το χρέος; Τι νόημα έχει να πουν ότι το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται και είναι ανέφικτο;

Τα ΜΜΕ κάνουν το γνωστό τους παιχνίδι. Πες, πες κάτι θα βγει! Βάζουν κάθε ημέρα ένα λιθαράκι και σιγά - σιγά το επικοινωνιακό τείχος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον λαό υψώνεται. Η δύναμη της εικόνας και των ειδήσεων ξεπερνάει την πραγματικότητα. Οι δημοσιογράφοι αυθαίρετα και αβάσιμα πολλές φορές, στάζουν τη χολή τους. Φιλτράρουν τις ειδήσεις ανάλογα με το συμφέρον των ιδιοκτητών. Π.χ., καμία αναφορά για τα χρέη των κομμάτων. Καμία για τις χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Καμία για "κατορθώματα" της Χρυσής Αυγής. Καμία για τις δικαστικές αποφάσεις για πάγωμα περιουσιών επωνύμων και πάει λέγοντας. Βάζουν στόχο και "ζητάνε" κάθε ημέρα την παραίτηση κ.λπ. κ.λπ. Σκαλίζουν και με τη μέθοδο της μονταζιέρας "κολλάνε" στα λόγια. Χωρίς τεκμήρια, χωρίς αποδείξεις εικάζουν, πλάθουν μια μόνιμη και σταθερή απέχθεια προς συγκεκριμένα άτομα. Κανιβαλίζουν και πουλάνε! Μερικά από τα θύματα δεν δίνουν σημασία, άλλα αντιδρούν και δικαιώνονται. Η εφημερίδα αναγκάζεται να ανακαλέσει και να αναγνωρίσει το λάθος, αλλά είναι πλέον αργά. Καταστρέφουν και δυστυχώς πείθουν!

Ο παππούς δεν ήξερε τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, αλλά... η εμμονή των ΜΜΕ σε μια φάτσα που συνοδεύεται από λέξεις και εικόνες φτώχειας και κατάντιας τον πείθει. Όταν η τηλεόραση υποδεικνύει ως βασικό υπαίτιο για όλα τα κακά του τόπου ένα άτομο, στο τέλος πείθει. Χωρίς να σκεφτεί πολύ, ο παππούς θα το πιστέψει κι ας μην είναι αλήθεια! Είναι η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως; Μάλλον όχι.