Γιόσκα Φίσερ: Να μην χάσουμε το τρένο

Γιόσκα Φίσερ: Να μην χάσουμε το τρένο

Ο Γιόσκα Φίσερ έχει συνδέσει τα νιάτα του με την εξέγερση και το κυβερνητικό παρελθόν του με τον... ρεαλισμό - τις σκληρές μεταρρυθμίσεις της Ατζέντας 2010 στη γερμανική αγορά εργασίας και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Από τη μέρα που εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική, ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων, εκτός από λομπίστας για επιχειρήσεις, έχει γίνει και διαπρύσιος υπερασπιστής της ενωμένης Ευρώπης. Θυμίζοντας, με την απόσταση αυτού που δεν ανακατεύεται στο καθημερινό ευρωπαϊκό αλισβερίσι, το πραγματικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Γηραιά Ήπειρος.

Έκρουσε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου από την Αθήνα και το βήμα του συνεδρίου του "Economist" για το ενδεχόμενο να χάσει η Ευρώπη το τρένο: «Ο κόσμος αλλάζει, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε τεχνολογικό και οικονομικό. Οι βασικές δομές μεταβάλλονται, μετατοπίζονται. Η Ευρώπη από την πλευρά της έχει τη δική της κρίση να αντιμετωπίσει. Άρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην χάσουμε το τρένο. Ουδείς στον 21ο αιώνα θα ενδιαφερθεί για τα δικά μας συμφέροντα. Αν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουμε ενωμένοι, αν δεν διορθώσουμε τα προβλήματά μας, αν δεν αποτελέσουμε κομμάτι αυτής της αλλαγής, τότε οι άλλοι θα το πράξουν και εμείς θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης».

Για τον Φίσερ η συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε ήταν στη σωστή κατεύθυνση. "Νομίζω ότι ανοίγει μία πόρτα" είπε, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση για το Grexit τελείωσε: "Ξεχάστε το. Ιδίως μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στις πρωτεύουσες των μεγάλων χωρών και κυρίως στο Βερολίνο, η κατανόηση της σημασίας της Ελλάδας έχει πλέον αποκατασταθεί».

Για τον αγωνιούντα πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας υπάρχουν και καλές ειδήσεις: «Την τελευταία εβδομάδα δεν τα πήγε τόσο άσχημα η Ευρώπη. Στην Αυστρία έχασε ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος. Η συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας είναι ένα άλλο στοιχείο αισιοδοξίας». Και η αισιοδοξία του δεν σταματά εδώ - αν και ξορκίζει το φάντασμα του Brexit ως πιθανό αλλά μη επιθυμητό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος: «Η ελληνική κρίση δεν είναι κάτι μάταιο, από την Ελλάδα θα έρθει ένα πνεύμα για μια νέα αρχή και αυτό θα διαχυθεί παντού, σε όλη την Ευρώπη. Το πιστεύω αυτό».

Κ.Μπ.