Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Επιτροπή Θεωρίας και Επιμόρφωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Θεωρίας και Επιμόρφωσης

Πέτρα που συμβολίζει τη δικαιοσύνη

Η Επιτροπή Θεωρίας και Επιμόρφωσης συστάθηκε πρόσφατα από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με στόχο να ανταποκριθεί σε δύο θέματα: αφενός, στην ανάγκη επιμόρφωσης των μελών και στελεχών του κόμματος σε θεωρητικά ζητήματα που έχουν οργανική σχέση με τις πολιτικές της Αριστεράς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο και, αφετέρου, να ενισχύσει την πολιτική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινής πολιτικής του δραστηριότητας. Στην παρούσα φάση της μάχης που δίνει ολόκληρο το κόμμα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αφιερώσει τις δυνάμεις και τους πόρους που διαθέτει προκειμένου να υποστηρίξει στο πεδίο της αρμοδιότητάς της την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που αποσκοπεί στη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης ικανής να αντιμετωπίσει νικηφόρα τη διαπιστωμένη πολύπλευρη επίθεση της Ν.Δ. στο κοινωνικό κράτος και στη Δημοκρατία.

Θεωρούμε πως στη μάχη αυτή τα επίδικα ζητήματα είναι:

Α. Η απάντηση στην πολεμική της Ν.Δ. για τη συνέπεια, την αξιοπιστία, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να διαχειριστεί τις κρίσεις και να κυβερνήσει τη χώρα με σταθερότητα και προοπτική. Η απάντηση στην πολεμική αυτή περιλαμβάνει βασικά τη γνωστοποίηση και την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2015-2019. Για τον σκοπό αυτόν η επιτροπή μας σκοπεύει να ενισχύσει την προεκλογική δραστηριότητα του κόμματος με ένα σύντομο κείμενο-βοήθημα που θα κωδικοποιεί βασικά συμπεράσματα, καθώς και θα περιλαμβάνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την περίοδο 2015-2019 με βάση τον ψηφισμένο απολογισμό του κόμματος και με στόχο να εξασφαλιστεί κοινή αναφορά στα συναφή ζητήματα από τα στελέχη του κόμματος και τους/τις υποψήφιους/ες βουλευτές και βουλευτίνες. Στη βάση αυτή μπορεί να οργανωθούν η αντιπαράθεση και η «σύγκριση» για την οποία μιλά η Ν.Δ., αλλά και να απαντηθούν ερωτήματα και απορίες που μπορεί να έχουν προοδευτικοί πολίτες που δεν ήταν μέλη του κόμματος έως το 2015 και είναι ενδεχομένως περισσότερο επιφυλακτικοί ως προς τα θετικά της διακυβέρνησης του 2015-2019.

Β. Η ανάδειξη της ατζέντας και των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με έμφαση (α) στην ταυτότητα του κόμματος ως ενός μεγάλου κόμματος της Αριστεράς που είναι ταυτόχρονα ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης της χώρας, φορέας μιας εναλλακτικής διεξόδου απέναντι στο αυταρχικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Ν.Δ., υπέρ των λαϊκών τάξεων και όλης της κοινωνίας, και (β) στις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς στο αξιακό, ιδεολογικό, ταξικό επίπεδο. Η ατζέντα και οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ορίζονται σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και των λαϊκών τάξεων ειδικότερα. Το σύνθημα του κόμματος «Δικαιοσύνη παντού» συνοψίζει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει «Δικαιοσύνη παντού», «Δημοκρατία παντού» και «αλληλεγγύη παντού», καθώς και να αλλάξει το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας το οποίο παράγει ανισότητες και ελλείμματα. Εμείς δεν αποφεύγουμε τη σύγκριση για την οποία μιλά η Ν.Δ., αλλά, αντιθέτως, αναδεικνύουμε τις διαφορές μας στο πεδίο της Δημοκρατίας, της λειτουργίας των θεσμών, του σεβασμού του συντάγματος, αλλά και των καυτών κοινωνικών προβλημάτων, όπως τα ζητήματα της ακρίβειας και της διαφθοράς, του ΕΣΥ, της Παιδείας, του Πολιτισμού κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει, γνωρίζει και μπορεί να προστατεύσει την ποιότητα της Δημοκρατίας, να στηρίξει τις λαϊκές τάξεις, τις γυναίκες και τη νέα γενιά με όλα τα διαθέσιμα μέσα, να κάμψει τις αντιστάσεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για την οικονομική, οικολογική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πεδίο της βούλησης, της ισχύος, των ικανοτήτων, για τον σκοπό πάντα της εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας και των λαϊκών τάξεων.

Γ. Η παραδοχή των δυσκολιών του εγχειρήματός μας αποδεικνύει ότι διαθέτουμε πλέον επίγνωση των επιβαλλόμενων περιορισμών και των τρόπων να τους αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό αρχίζουμε αξιοποιώντας τον χώρο του εφικτού, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να τον διευρύνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να συζητήσουμε τα ερωτήματα, τις αμφιβολίες αλλά και τις ενδεχομένως μηδενιστικές απόψεις ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στις συγκεκριμένες συνθήκες και πως ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει να κάνει προοδευτικές ρήξεις, «δεν θα τον αφήσουν». Στην ενότητα αυτή συζητάμε, πάντα κατά το μέτρο των δυνάμεών μας, σε στρατηγικό επίπεδο και σε θεωρητικό βάθος τέτοια ερωτήματα και απόψεις, εξηγώντας τις δυνατότητες, αλλά και τα όρια ή τους περιορισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει μια αριστερή διακυβέρνηση σε συνθήκες καπιταλισμού και συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Αλλά η υπέρβαση αυτών των περιορισμών ή έστω η μετατόπισή τους απαιτεί όχι μόνον κυβερνητική βούληση, αλλά και λαϊκή δράση.

Δ. Η εξειδίκευση του κεντρικού προεκλογικού συνθήματος «Δικαιοσύνη παντού» σε τομείς, όπως οι έμφυλες σχέσεις, η Υγεία, η Παιδεία, το κράτος πρόνοιας, η φορολογία, η απονομή δικαιοσύνης, ο Πολιτισμός κ.λπ.

Ε. Η τεκμηρίωση της πρότασης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Απαιτείται να τεκμηριώσουμε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και να αναδείξουμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις βασικές απόψεις. Κυρίως αυτές που διακρίνουν την Αριστερά από τη Δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην ανάγκη αναδιανομής αλλά και στην παρουσίαση των ορίων της στο πλαίσιο του υφιστάμενου μοντέλου. Είναι, επίσης, αναγκαίο να συνδυαστεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με τις αναγκαίες προοδευτικές δομικές και θεσμικές αλλαγές, πάντα σε συνάρτηση με το ποιες κοινωνικές δυνάμεις έχουν τη θέληση και τη δύναμη να τις υλοποιήσουν.

Η Επιτροπή Θεωρίας και Επιμόρφωσης θεωρεί ακόμη ότι υφίσταται μια σειρά από κεντρικής σημασίας θέματα που χρήζουν βαθύτερης θεωρητικής και πολιτικής ανάλυσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνθήκες καπιταλισμού και συμμετοχής στην Ευρωζώνη: δυνατότητες, περιορισμοί, όρια.

* Τύποι κυβερνήσεων της Αριστεράς ιστορικά και διαφορές μεταξύ τους. Διαφορές ανάμεσα σε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και σε κυβερνήσεις με κορμό δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

* Κυβέρνηση της Αριστεράς και μετασχηματισμός του κράτους. Κυβέρνηση της Αριστεράς και όροι αναδιανομής σε συνάρτηση με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τις αντίστοιχες στρατηγικές στοχεύσεις.

* Κυβέρνηση της Αριστεράς σε σχέση με το κόμμα και τα ποικίλα κοινωνικά κινήματα.

* Πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υπηρετήσει τη στρατηγική για την υπέρβαση του καπιταλισμού;

* Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στο πλαίσιο του καπιταλισμού: εννοιολογικές αποσαφηνίσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις. Τόσο στην κλίμακα της κοινωνίας όσο και στους χώρους της Αριστεράς χρησιμοποιούνται διάφορες ορολογίες με ασαφές περιεχόμενο (παραγωγικό μοντέλο ή υπόδειγμα, αναπτυξιακό μοντέλο, κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο κ.λπ.). Αντίστοιχα, μεγάλες ασάφειες και απροσδιοριστίες παρατηρούνται στη συζήτηση για την αλλαγή ή τον μετασχηματισμό του κράτους, τις κοινωνικές συμμαχίες κ.λπ. Δεδομένου ότι η σχετική θεματολογία κατέχει κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση, είναι αναγκαίο να επιχειρήσουμε τις απαραίτητες αποσαφηνίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL