Οι διαφωνίες για το χρηματοδοτικό κενό ως το 2017 και οι...προσεγγίσεις για το δημοσιονομικό του 2014 / Σύγκρουση...κορυφής Στουρνάρα-Προβόπουλου

Οι διαφωνίες για το χρηματοδοτικό κενό ως το 2017 και οι...προσεγγίσεις για το δημοσιονομικό του 2014 / Σύγκρουση...κορυφής Στουρνάρα-Προβόπουλου

Στην επιφάνεια επανήλθε μια σύγκρουση, η οποία κρατά... για τα καλά εδώ και καιρό, μεταξύ των δύο ανδρών που... χαράσσουν την οικονομική πολιτική της χώρας, ήτοι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου. Ειρήσθω εν παρόδω, οι "κακές γλώσσες" αναφέρουν ότι ο πρώτος εποφθαλμιά τη θέση που κατέχει σήμερα ο δεύτερος, η θητεία του οποίου λήγει τον επόμενο Μάιο. Οι προχθεσινές ταυτόχρονες συνεντεύξεις των δύο ανδρών σε κυριακάτικα ΜΜΕ επαναφέρουν δύο κεντρικά σημεία της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια με εντελώς αντίθετη προσέγγιση. Αυτό το οποίο προκύπτει αβίαστα πάντως είναι η παραδοχή του κ. Στουρνάρα περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού το 2014 και κατά συνέπεια και την τριετία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017!

Η βασική διαφωνία

Η πρώτη βασική διαφωνία Στουρνάρα - Προβόπουλου αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών, το οποίο ενδέχεται να φτάσεις έως και τα 16 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το "κενό" στο κομμάτι των πόρων που θα χρειασθούν για να εξυπηρετείται το χρέος τα επόμενα τέσσερα χρόνια όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση του δανείου από το EFSF και το ΔΝΤ.

Ο κ. Στουρνάρας, στη συνέντευξη που έδωσε, επανέφερε την προοπτική της κάλυψης του κενού αυτού κατά μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια που έχουν μείνει στο ΤΧΣ (περίπου 10,6 δισ. ευρώ) συν αυτά που θα προέλθουν από την αποκρατικοποίηση των τραπεζών μέσα στην επόμενη διετία. Και με αυτά, λέει ο ΥΠΟΙΚ, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους με τη συμπληρωματική βοήθεια των επερχόμενων εκδόσεων ομολόγων, που, όπως είπε, θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Αντίθετα, ο διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο ποσό που έχει απομείνει στο ταμείο του ΤΧΣ τόνισε ότι με αυτό θα πρέπει να καλυφθούν, όπως έχει προβλεφθεί στις συμβάσεις του δανείου, τα ποσά που θα προκύψουν ως πρόσθετες ανάγκες για την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα stress tests, τα οποία αναμένεται να είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Μένει λοιπόν να δειχθεί αν οι δύο «γραμμές» θα συγκλίνουν μέσα στο 2014 ή οι εξελίξεις θα αναδείξουν... ρήξεις χωρίς προηγούμενο.

Το κενό του 2014

Αναφορικά με το «δημοσιονομικό κενό» του 2014 ("τρύπα" του προϋπολογισμού), η διαφορά με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί παραμένει περίπου στο ένα δισ. ευρώ. Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η διαφορά με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό έχει πέσει «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα». Και επιβεβαίωσε ότι η κάλυψή του «είναι από την πλευρά των εσόδων», προσθέτοντας βέβαια ότι αυτή η διαφορά με την τρόικα είναι σχετική, καθώς «πολλές είναι εφάπαξ δαπάνες». Υπενθυμίζεται πως το δημοσιονομικό κενό του 2014, που η τρόικα εξακολουθεί να το βλέπει στα 2 δισ. ευρώ, είναι μία «τρύπα» η οποία είναι επιπρόσθετη εκείνης που είχε προβλεφθεί από την περσινή αξιολόγηση (4,2 δισ. ευρώ) και είχε καλυφθεί με επιπρόσθετα περίπου ισόποσα μέτρα κυρίως από την πλευρά των εσόδων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Προβόπουλος στη συνέντευξή του επιμένει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από την πλευρά των δαπανών και όχι των εσόδων (φορολογικών). Ειδικότερα ανέφερε ότι η αναλογία των μέτρων θα έπρεπε να γίνει κατά τα 2/3 από την πλευρά των δαπανών και κατά το 1/3 από την πλευρά των εσόδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ