Ακόμα πιο φθηνή εργασία και μεγαλύτερη ευελιξία με «παγωμένους» μισθούς φέρνει με νομοσχέδιο στη Βουλή, στις αρχές Ιουνίου, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως με πρόσχημα τη μείωση της γραφειοκρατίας στις προσλήψεις, οι οποίες θα μπορούν να αναγγέλλονται ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως λέει η υπουργός, είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας «να αυξήσουν την ευελιξία και την απλοποίηση διαδικασιών στη λογική της προσαρμογής του ατομικού Εργατικού Δικαίου στις ανάγκες της νέας εποχής» και φέρνει μάλιστα ως επιχείρημα το ότι «οι εργαζόμενοι θα είναι εκείνοι που θα επιλέγουν και όχι οι εργοδότες»! Το τελευταίο συγκρούεται με τον στόχο, ο οποίος θα ικανοποιεί και ένα πάγιο αίτημα της εργοδοτικής πλευράς για περισσότερη παραγωγική διαδικασία στις περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης, «καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το υπάρχον σύστημα ευελιξίας, που προϋποθέτει συμφωνία με κλαδικό ή επιχειρησιακό σωματείο για τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, δεν “περπάτησε”».
Οκτάωρο «λάστιχο» κάθε μέρα
Η Ν. Κεραμέως κάνει ακόμα χειρότερο τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021), που υπολόγιζε την ελαστικότητα των ωραρίων σε εξαμηνιαία βάση με την τυπική συμφωνία του εργαζόμενου, ο οποίος δήθεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη δεκάωρη απασχόληση, ή του σωματείου. Έτσι, τώρα οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να αντισταθμίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια σε επόμενες μέρες. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι θα καλούνται για 3 μέρες μίας εβδομάδας να απασχοληθούν για 10 ώρες αντί 8 και για τις άλλες 2 μέρες να εργαστούν με μειωμένο ωράριο 5 ωρών ημερησίως, ώστε σε εβδομαδιαία βάση ο συνολικός χρόνος να είναι 40 ώρες αλλά με αυξομειώσεις. Η εβδομαδιαία διευθέτηση θα μπορεί να εφαρμόζεται και με υπερωρίες. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον νόμο Γεωργιάδη προβλέπεται «η δυνατότητα να συμφωνείται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εκτός από το συλλογικό επίπεδο και με ατομική σύμβαση με συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου, όχι απαραίτητα μόνο με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου».
Προσλήψεις και απολύσεις fast track
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης ακόμη και μέσω εφαρμογής στο κινητό ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που θα κάνει αποδεκτό ο υποψήφιος εργαζόμενος. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο σύμβασης που θα περιλαμβάνει τους ουσιώδεις όρους εργασίας προκειμένου οι εργοδότες να μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους όταν προκύπτει ανάγκη, για παράδειγμα ακόμη και το Σάββατο το βράδυ ώστε να πιάσουν δουλειά την Κυριακή το πρωί. Επίσης, θα προβλέπεται και η γρηγορότερη αποδοχή της οικειοθελούς αποχώρησης κάποιου εργαζόμενου, ώστε να κινηθούν ταχύτερα και οι διαδικασίες αντικατάστασής του από τις 10 ημέρες που απαιτούνται σήμερα προκειμένου ο εργοδότης να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας. Λεπτομέρεια σημαντική: αλλαγές αναμένονται και όσον αφορά τα βιβλία με τους πίνακες προσωπικού, αφού μέσω της ψηφιοποίησης δεν θεωρούνται πλέον αναγκαία. Τα έντυπα προσλήψεων και αποχωρήσεων (Ε3, Ε5, Ε6) καθώς και το έντυπο για τις καταστάσεις προσωπικού (Ε4) θα καταργηθούν, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από τις όποιες... γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εδώ καθιερώνεται πλήρης αδιαφάνεια σε προσλήψεις και απολύσεις που θα δηλώνονται εκ των υστέρων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για «αυτοματοποίηση των διαδικασιών στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις», καθώς έτσι «θα ξεμπλοκάρουν και οι συμβάσεις κατά παραγγελία, οι οποίες κατά βάση είναι συμβάσεις που θα συνάπτονται για απασχόληση μίας, δύο ή τριών ημερών και για καθαρά έκτακτες ανάγκες. Οι συμβάσεις κατά παραγγελία είναι οι συμβάσεις του σαββατοκύριακου που έχουν ζήτηση στην εστίαση και στον τουρισμό, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται παρά το γεγονός ότι το μέτρο είναι νομοθετημένο».
Εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες
Από το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσαν να παραλείπονται και οι προβλέψεις του εργασιακού νόμου του Άδωνη Γεωργιάδη, με τις οποίες προβλέπεται «η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες», όπου απλώς υπενθυμίζεται ότι «για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Η μισθολογική φθήνια στο Π.Σ. Εργάνη
Το 46,3% των μισθωτών, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, έχουν μισθό έως 1.000 ευρώ μεικτά και το 16,2%, δηλαδή 463.000 μισθωτοί, έχουν μισθό από 1.000 έως 1.200 ευρώ μεικτά. Τα 1.200 ευρώ μεικτά αντιστοιχούν σε 956 ευρώ καθαρά και τα 1.000 ευρώ μεικτά αντιστοιχούν σε 824 καθαρά - με τέτοιους μισθούς πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους και να κάνουν οικογένειες 1,5 εκατομμύριο νέοι άνθρωποι. Από τα τελευταία στοιχεία του Π.Σ. Εργάνη προκύπτει ότι αυτοί οι μισθοί «έναντι πινακίου φακής» αφορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους από 20 έως 45 ετών, κατά βάση με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση. Τώρα, με το νομοσχέδιο Κεραμώς, αυτή η φθηνή εργασία μέσω της ελαστικότητας θα γίνει πάμφθηνη. Με μόλις το 29% των εργαζομένων να καλύπτεται από κλαδικές συμβάσεις, ποιες αυξήσεις θα διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι όταν οι επιχειρήσεις, αντί αυξήσεων και προσλήψεων, θα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις ανάγκες τους το ίδιο εργατικό προσωπικό με ωράρια «λάστιχο»; Και μπορεί η υπουργός Εργασίας και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρηματολογούν για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας, αλλά η παραγωγικότητα στις τεχνολογικά απαρχαιωμένες επιχειρήσεις με μηδενικές επενδύσεις βρίσκεται κυριολεκτικά στον πάτο.