Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν οι συνομιλίες σχετικά με τη συγχώνευση της Nissan και της Honda με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Reuters να μείνει ανολοκλήρωτο το deal των 60 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο η συμφωνία, που χάλασε μια ανάσα πριν τις τελικές υπογραφές, αφορούσε ουσιαστικά στην απορρόφηση της Nissan, η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, από τη Honda.
Όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα η Nissan, η οποία μέχρι το 2020 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας πίσω από την Toyota, ζητούσε λόγο στις συνομιλίες με την Honda ως ίση, παρά την ασθενέστερη θέση της.
Η Honda από την πλευρά της, για να κλείσει η συμφωνία ζητούσε μεγάλες περικοπές στο εργατικό δυναμικό της Nissan καθώς επίσης και να κλείσουν εργοστάσια της ίδια εταιρείας. Η Nissan φέρεται ότι δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει στις εν λόγω περικοπές, ενώ το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές σημειώνει ότι οι άνθρωποι που διαπραγματεύονται για χάρη της Nissan έδιναν την εντύπωση ότι πίστευαν στη δυνατότητα της εταιρείας να ανακάμψει μόνη της, παρά τις δυσθεώρητες δυσκολίες.
Η αδιαλλαξία της Honda σε συνδυασμό με τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων από την πλευρά της Nissan τορπίλισε τη συμφωνία η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εκ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Τα προβλήματα της Nissan
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η Nissan αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και από τους νέους δασμών των ΗΠΑ σε οχήματα που κατασκευάζονται στο Μεξικό, τα οποία αφορούν πάνω από το 25% των πωλήσεών της Nissan στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η Nissan ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι αναμένει μείωση κατά 70% των κερδών της λόγω της επιδείνωσης των πωλήσεων στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και προχώρησε στην δημοσιοποίηση σχεδίου ανάκαμψης που περιελάβανε περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας και το 1/5 του εργατικού δυναμικού της σε όλο τον κόσμο.