Eurostat / Δεύτεροι από το τέλος στην απασχόληση οι Έλληνες αν και έχουν υπερπροσόντα (πίνακες)

Eurostat / Δεύτεροι από το τέλος στην απασχόληση οι Έλληνες αν και έχουν υπερπροσόντα (πίνακες)

Προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για την θέση απασχόλησής της κατέχουν οι Έλληνες και οι Έλληνες, με τη χώρα μας ωστόσο να καταγράφει το 2023 το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων της Eurostat που δόθηκαν σήμερα (25/4) στη δημοσιότητα τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν στην Ιταλία (66%), στην Ελλάδα (67%) και στη Ρουμανία (69%).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης είναι η Ολλανδία (84%), η Σουηδία (83%) και η Εσθονία (82%).

Σύμφωνα με τη Eurostat το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών στην ΕΕ το 2023 κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ, με τους απασχολούμενους ηλικίας 20 έως 64 ετών να ξεπερνούν το 75% (195,3 εκατομμύρια). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ, που καταγράφηκε από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 2009 και σηματοδοτεί τρία συνεχή έτη αύξησης, μετά την πτώση της απασχόλησης στο 72% το 2020, λόγω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα 2023, το ποσοστό των απασχολουμένων στην ΕΕ με υπερπροσόντα (όταν άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης) ήταν 22%, με 21% για τους άνδρες και 23% για τις γυναίκες. 

Τα υψηλότερα ποσοστά υπερπροσόντων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ισπανία (36%), στην Ελλάδα (31%) και στην Κύπρο (30%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5%), στη Δανία και στην Τσεχία (13%).

Eurostat

Σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερπροσόντων από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα και τη Σλοβακία (και οι δύο +8 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ιταλία (+7 ποσοστιαίες μονάδες).

Ωστόσο, σε 9 χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερπροσόντων, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (+5 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (+4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Βουλγαρία (+3 ποσοστιαίες μονάδες).