Σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να ανέλθει στο ιστορικό υψηλό 4%.
Η δέκατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, από πέρυσι τον Ιούλιο όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να αποδίδει την αύξηση στον πληθωρισμό που δεν αποκλιμακώνεται.
Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορούν, αν διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πει ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα τα επιτόκια θα είναι το υψηλότερο στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης, αφήνοντας έτσι περιθώριο για νέες αυξήσεις.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική κατά τους επόμενους μήνες. Η οικονομία έμεινε γενικά στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι τελευταίοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία θα είναι αδύναμη και το τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Πάντως, η απόφαση αυτή του ΔΣ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αντανακλά την αξιολόγηση του ΔΣ για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου του προσωπικού της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ βλέπουν μέσο πληθωρισμό στο 5,6% το 2023 (από 5,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ τον Ιούνιο), 3,2% το 2024 (από 3% που ήταν τον Ιούνιο) και 2,1% (2,2% τον Ιούνιο) το 2025. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα πάνω για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω για το 2025. Η αναθεώρηση προς τα πάνω και το 2024 αντικατοπτρίζει κυρίως μια υψηλότερη πορεία για τις τιμές της ενέργειας. Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
Οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζουν να μεταδίδονται δυναμικά. Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηρές και περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο. Με τον αυξανόμενο αντίκτυπο αυτής της σύσφιγξης στην εγχώρια ζήτηση και την αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος, η ΕΚΤ μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% (από 0,9%) το 2023, 1,0% (από 1,5%) το 2024 και 1,5% (από 1,6%) το 2025.