Τριετίες / Η Ευρώπη συζητά «ξεπάγωμα» - Εκτός στόχων η Ελλάδα λόγω ανεργίας

Τριετίες / Η Ευρώπη συζητά «ξεπάγωμα» - Εκτός στόχων η Ελλάδα λόγω ανεργίας

«Φρένο» στα σενάρια για «ξεπάγωμα» των τριετιών στους μισθωτούς βάζει η Κομισιόν με βάση την εαρινή έκθεση για την οικονομία μετά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει το καθεστώς των τριετιών είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τις Eurostat η ανεργία υποχώρησε, η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα δεν «βλέπει» άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας, αντίθετα προβλέπει αργή μείωση, κάνοντας λόγο για 11,8% έως το 2024.

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, καθώς παρέπεμπε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στο μακρινό 2027. Συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.

Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7%.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ η μείωση του ποσοστού ανεργίας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι περισσότερο το αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικού και της επακόλουθης μείωσης του εργατικού δυναμικού και όχι τόσο της αύξησης της απασχόλησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη κι αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες (αυξήσεις 10% ανά τρία χρόνια) αναμένεται ότι θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, με τις τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς. Αντίστοιχα, την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10%, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).

Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, μέχρι τώρα η ΝΔ αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της.